ایران پرس- فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی برای تحصیل کودکان افغان در ایران از جمله پیشرفته‌ترین سیاست‌ها در خدمات‌رسانی به پناهندگان محسوب می‌شود و اقدامی ستودنی است.

«فیلیپو گراندی» کمیسرعالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، روز دوشنبه در بازدید از اردوگاه و مرکز خدمات اداری اتباع خارجی در تهران بر این موضوع تاکید کرد.

حضرت آیت الله خامنه‌ای رهبرمعظم انقلاب، در اردیبهشت سال 1394 درخصوص ضرورت  تحصیل کودکان افغان؛ حتی مهاجرین غیرقانونی فرمودند: «هیچ کودک افغانستانی، حتی مهاجرینی که به صورت غیرقانونی و بی‌مدرک در ایران حضور دارند، نباید از تحصیل بازبمانند و همه آن‌ها باید در مدارس ایرانی ثبت نام شوند.»

به گفته «محمد صالحی» معاون اجتماعی اداره کل امور اتباع خارجی وزارت خارجه ایران، بیش از 755 هزار نفر از والدین افغانستانی که سواد نداشتند نیز توسط نهضت سوادآموزی آموزش دیده‌اند. در سطح دانشگاهی  24 هزار و 500 نفر از دانشجویان افغانستانی در دانشگاه‌های مختلف ایران مشغول تحصیل هستند.

«ساوالا شیمم» مدیر امور برنامه‌ریزی کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان درهمین خصوص با اشاره به فرمان حضرت آیت‌‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر پوشش تحصیلی اتباع خارجی در ایران می‌گوید: "این نگاه انسان‌دوستانه در جمهوری اسلامی ایران ارزش بالایی در میان مردم جهان دارد."

استمرار حضور پناهندگان در هر کشوری اما در هر حال مشکلاتی را هم برای کشور مبدا و هم برای کشورهای مقصد ایجاد می‌کند. یکی از انتقادهای ایران در این موضوع، کم توجهی مجامع جهانی و کشورهای اروپایی به امر مدیریت و تامین هزینه‌های پناهندگان به ایران بوده است. 

مطابق گزارش‌های منتشره درحال حاضر، نزدیک به چهارصد هزار نفر از فرزندان لازم‌التعلیم پناهنده‌ها در ٢٦‌ هزار مدرسه آموزش‌ و‌ پرورش در ایران درس می‌خوانند. با تاکید بر ارزشی بودن این اقدامات؛ کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان با اشاره به برگزاری کنفرانس افغانستان در ماه نوامبر 2018 در ژنو گفت: این کنفرانس فرصت خوبی برای دریافت کمک‌های بیشتر بشردوستانه برای ارایه خدمات به پناهندگان است.

بر اساس گزارش ژوئیه 2017 کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، حدود یک میلیون مهاجر نام نویسی شده افغان (قانونی) در ایران زندگی می‌کنند. حدود دو میلیون آواره افغان نیز به‌صورت غیرقانونی و بدون مدارک هویتی در ایران زندگی می‌کنند.

«عبدالرضا رحمانی‌فضلی» وزیر کشور درهمین خصوص  در دیدار «فیلیپو گراندی» خاطرنشان کرد برای درک بیشتر مشکلات ناشی از میزبانی پناهندگان، جا دارد چند سال هم سایر کشورها از جمله کشورهای اروپایی میزبان این پناهندگان باشند.

سازمان ملل متحد در حالی از ایران به دلیل میزبانی میلیون‌ها پناهنده و پناهجو قدردانی کرده است که رفتار برخی مدعیان حقوق بشر؛ با پناهندگان موجب شرمساری است. تازه‌ترین رقتار ضد بشری با پناهندگان اقدام شرم‌آور ترامپ بود. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا چند ماه قبل در اقدامی که با موجی از انزجار جهانی مواجه شد به ماموران مرزی آمریکا دستور داد تا کودکان پناهجویان و مهاجرین را از والدینشان جدا کنند. 

گذار از دوران پناهندگی سخت و دشوار است. آنچه می‌تواند این دوران را تحمل‌پذیر سازد، رفتار انساندوستانه و حمایت از پناهندگان به‌دور از ملاحظات سیاسی است. جمهوری  اسلامی  ایران  در کمک به مهاجران هیچگاه و تحت هر شرایطی از ارائه خدمات ضروری دریغ نکرده است. از اینروست که به گفته مقام‌های سازمان ملل خدمات ایران به پناهندگان می‌تواند به الگویی برای سایر کشورها تبدیل شود.

بیشتر بخوانید: 

رحمانی‌فضلی: کمک‌های بین‌المللی برای پناهندگان به ایران «جزئی» است+ ویدئو

دیدار کمیسر عالی پناهندگان سازمان ملل با ظریف + ویدئو