"رابرت مالی" نماینده ویژه آمریکا در امور ایران هم در گفت و گو با "پولیتیکو" اظهار کرد، سرنوشت بازگشت به برجام به یک سؤال اساسی تبدیل شده است.
همزمان با این موضعگیری ها، کاخ کرملین هم در بیانیه ای اعلام کرد، روسای جمهوری روسیه و فرانسه در یک گفت و گوی تلفنی خواستار پیشبرد و تداوم مذاکرات برای از سرگیری اجرای کامل برجام شدند.
ایران هیچگاه مخالف مذاکره سازنده و منطقی در چارچوب حفظ برجام نبوده؛ اما مذاکره در صورتی می تواند به نتیجه قابل قبول و منطقی برای خروج از بن بست ایجاد شده از سوی آمریکا و اروپا برسد که این کشور و شرکای اروپایی اش به رسمیت شناختن حقوق قانونی مردم ایران را جایگزین لجاجت و زورگویی برای تحمیل خواسته های سیاسی خود نمایند.
«سیدجلال ساداتیان» تحلیلگرمسائل سیاسی با اشاره به استقبال ایران از همه طرح هایی که به کاهش تنش و روی آوردن کشورها به دیپلماسی و گفت و گو شود، گفت : "این سوال مطرح است که چرا این کشورها در برابر قلدری و یکجانبهگرایی آمریکا کوتاه آمدند؟ و چرا این کشورها به جای ایران به آمریکای ناقض برجام فشار نمیآورند که بخواهد به برجام برگردد و به تعهداتش عمل کند."
کاهش تعهدات ایران براساس بندهای 26 و 36 منطبق با متن وروح برجام بوده است؛ زیرا هیچ توازنی میان تکالیف و حقوق ایران وجود نداشت و ایران در واقع این توافق را به صورت یکجانبه اجرا میکرد.
در پاسخ به چرایی اصرار اروپا و امریکا بر ادامه این روند و وارونه نمایی علل و عوامل به نتیجه نرسیدن شش دور مذاکرات وین نیزباید گفت؛ هدف از صدور بیانیه های کلیشه ای اروپا و موضعگیری های غیر منطقی و یکسویه امریکا در باره برجام، انداختن توپ در زمین ایران و مقصر نشان دادن ایران در روند مذاکرات وین است.
آمریکا و اروپا در عمل نشان داده اند که هدف از جنجال سازی های سیاسی پیرامون مذاکرات وین، دریافت امتیازات فرا برجامی در کنار حفظ ساختار تحریمهاست.
«سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور هفته گذشته در گفت و گوی تلفنی با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه با بیان اینکه ایران همانگونه که به معاهدات بین المللی از جمله معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای NPT پایبند است، تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران در استیفای حقوق ملت خود در زمینه فعالیت های صلح آمیز هسته ای و برخورداری آنها از منافع و دستاوردهای این فناوری در همه عرصه های صلح آمیز، جدیت دارد.
رئیس جمهوری روسیه نیز در این گفت و گو صریح کرد: برجام نمی تواند گروگان مشکلاتی شود که مربوط به توافق هستهای نیست.
آنچه مشخص است اینکه؛ طرف اصلی بر هم زننده میز مذاکره یعنی آمریکا، همچنان به دنبال ادامه سیاست فشار حداکثری علیه ایران است و سعی دارد در یک جنگ روانی اینگونه القا کند که ایران میز مذاکرات را ترک کرده است. ایران اما تأکید کرده که در صورت رفع تحریم ها و منتفع شدن این کشور از منافع برجام، آماده بازگشت به تعهدات برجامی خود است.
اهدافی که آمریکا و اروپا به دنبال آن هستند، با آنچه که تعهدات آنها در توافق برجام تعریف شده فاصله زیادی دارد. شواهد و رفتارها نشان می دهد که آنها هنوز اراده ای برای لغو تحریم های اقتصادی با قابلیت راستیآزمایی ندارند بلکه بدنبال تحمیل شرایط سخت تر و پیچیده تری به ایران هستند.
نویسنده: جمشيد امین زاده
115