ایران پرس- "دونالد ترامپ" فرمان خروج نیروهای آمریکایی از سوریه را در دسامبر 2018 صادر کرد، اما به دلیل مخالفت های داخلی ناچار شد این مساله را به تاخیر بیاندازد. با این حال تهدید ترکیه به حمله به مناطق کردنشین شمال سوریه، موجب شد تا وی در چراغ سبزی آشکار به آنکارا، فرمان خروج کامل نیروهای آمریکایی را صادر کند.

اکنون گزارش ها حاکی از آن است که ترامپ که دو هفته پیش خروج کامل نظامیان کشورش از سوریه را اعلام کرده بود، در نظر دارد گروه کوچکی از این نیروها را به بهانه مبارزه با داعش در سوریه حفظ کند.

روزنامه آمریکایی"نیویورک‌تایمز" به نقل از یک مقام بلندپایه آمریکایی نوشت، دونالد ترامپ از هفته گذشته درصدد برآمده است حدود 200 نیروی ویژه را در شمال شرقی سوریه برای مبارزه با تروریسم مستقر کند. به گفته این مقام، نیروهای آمریکایی که قرار است در سوریه حضور داشته باشند، در طول مرزهای مشترک با عراق و خارج از منطقه امنی که "رجب طیب اردوغان" رئیس‌ جمهور ترکیه و ترامپ درباره آن توافق کرده‌اند، مستقر خواهند شد.

در صورت موافقت ترامپ با ادامه حضور نظامیان این کشور در شمال شرق سوریه، این دومین بار از آغاز سال 2019 است که رئیس‌ جمهور آمریکا دستور ویژه خود درباره عقب‌نشینی کامل نیروهای آمریکایی از سوریه را عملا لغو می‌کند.

نیویورک‌تایمز مدعی شده که هدف اصلی از این حضور کوچک، جلوگیری از بازگشت داعش به سوریه و عراق است ولی ایالات متحده هدف مهم‌تر دیگری نیز از این اقدام دارد و آن کمک به کُردها در تثبیت کنترل‌شان بر چاه‌های نفت در شمال شرق سوریه است.

رویکرد ترامپ درباره کاهش تعهدات منطقه ای آمریکا باعث شد تا در تصمیمی غیر منتظره در 19 دسامبر 2018 اعلام کند که نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج می کند.

دونالد ترامپ با اعلام پیروزی در برابر داعش، مدعی شد که دیگر دلیلی برای باقی ماندن در سوریه نمی‌بیند. ترامپ همچنین ادعا کرد که جنگ آمریکا با داعش صرفا به نفع دشمنان و رقبای منطقه ای و بین المللی آمریکا یعنی ایران و روسیه است. با این همه ترامپ تحت تاثیر فشارهای شدید داخلی و نیز متحدان اروپایی واشنگتن ناچار شد تا ضمن تعدیل طرح های قبلی از موضع کلی اش درباره سوریه نیز عقب نشینی کند. با مطرح شدن تهاجم ترکیه به شمال سوریه، ترامپ فرصتی جدید برای تحقق خواسته خود یعنی خروج کامل نیروهای آمریکایی از سوریه به دست آورد.

با این حال تصمیم  ترامپ برای خروج کامل نیروهای آمریکایی از سوریه واکنش های منفی زیادی را در داخل ساختار حاکمیتی آمریکا موجب شده است.

از دیدگاه سیاستمداران داخلی اعم از دموکرات ها و جمهوریخواهان، تصمیم ترامپ  برای خارج کردن نیرو‌های نظامی آمریکایی از سوریه،عقب‌گردی کامل بود که بدون بررسی و در نظر گرفتن ریسک‌های احتمالی اتخاذ شده و تبعات جدی برای واشنگتن و متحدان منطقه ای آن خواهد داشت.

به گفته "نانسی پلوسی" رئیس مجلس نمایندگان آمریکا: این تصمیم بی‌ملاحظه و گمراه‌ کننده، پیامی خطرناک به روسیه و ایران و همچنین متحدان ما می‌فرستد مبنی بر اینکه ایالات متحده دیگر شریکی قابل اعتماد نیست.

در عین حال این مساله با استراتژی منطقه ای آمریکا درباره غرب آسیا که در اسناد بالا دستی مانند استراتژی امنیت ملی  2018 آمریکا ذکر شده در تعارض قرار دارد که ضمن تاکید بر تعهد واشنگتن به متحدان منطقه ای خود، توصیه های مشخصی را درباره  چگونگی رسیدن به اهداف منطقه ای آمریکا برشمرده است.

به گفته "میچ مک کانل"  رهبر جمهوریخواهان سنای آمریکا: خروج نظامی آمریکا از سوریه در راستای منافع ملی ایالات متحده نیست.

اکنون به نظر می رسد تصمیم ترامپ برای حفظ بخشی از نیروهای آمریکایی در شمال شرق سوریه برای کاهش انتقادات از وی، با توجه به اوج گیری مخالفت ها از جانب ساختار حاکمیتی آمریکا و نیز متحدان اروپایی این کشور صورت گرفته است. درعین حال این مساله نشان دهنده رویکرد متناقض ترامپ درباره سوریه و نداشتن دیدگاهی روشن در این زمینه است.

نویسنده: میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

انتقال نظامیان آمریکایی از شمال سوریه به عراق

گفت وگوی تلفنی اردوغان و ترامپ درباره سوریه

مایک پنس: با ترکیه بر سر آتش بس در شمال سوریه توافق کردیم

مجلس نمایندگان آمریکا تصمیم ترامپ درباره سوریه را محکوم کرد

ترامپ و حمله ترکیه به شمال سوریه؛ از چراغ سبز تا تحریم/ تحلیل