ایران پرس: در شصتمین سالگرد راهپیمایی «به سوی واشنگتن برای کار و آزادی» که نخستین بار توسط «مارتین لوترکینگ» برگزار شد، فعالان اجتماعی نسبت به تحقق نیافتن رویاهای این رهبر جنبش حقوق مدنی هشدار دادند.

«راهپیمایی به سوی واشنگتن برای کار و آزادی»، تظاهرات بزرگ طرفداران جنبش حقوق مدنی آمریکا در 28 اوت 1963 بود که در برابر بنای یادبود لینکلن و به سوی نشنال مال و یادبود واشینگتن در شهر واشینگتن دی.سی برگزار شد. 

لوتر کینگ در سخنرانی مشهور خود در این راهپیمایی گفت: "رویای من این است که چهار فرزند کوچکم روزی در کشوری زندگی خواهند کرد که آنها را نه به سبب رنگ پوست، که با درونمایه‌ی شخصیت شان داوری خواهند کرد."

ماریتن لوترکینگ

این راهپیمایی، بر جامعه آمریکا تأثیرات مهمی را داشت که از آن‌جمله می‌توان به تصویب لایحه حقوق مدنی 1964 اشاره کرد. با توجه به موفقیت این راهپیمایی، راهپیمایی دیگری به نام «راهپیمایی از سِلما تا مونتگُمِری» سامان‌داده شد که آن نیز به تصویب لایحه حق رای 1965 انجامید.

خانواده مارتین لوترکینگ در گردهمایی روز شنبه 26 اوت ضمن ابراز نگرانی نسبت به آینده آمریکا گفتند: "ما نگران مسیر کشورمان هستیم. زیرا به جای حرکت به جلو، احساس می کنیم که در حال عقب نشینی هستیم. سؤال این است که ما چه کار خواهیم کرد؟"

یکی از اعضای خانواده مارتین لوترکینگ گفت: "60 سال پیش، دکتر کینگ از ما خواست تا با شر سه گانه نژادپرستی، فقر و تعصب مبارزه کنیم. اما امروز، نژادپرستی هنوز با ماست. فقر هنوز با ماست و اکنون، خشونت با اسلحه در کمین عبادتگاه ها، مدارس و مراکز خرید است."

مارتین لوترکینگ، کشیش باپتیست و فعال مدنی آمریکایی بود که از سال 1955 تا زمان ترورش در سال 1968، شناخته‌شده‌ترین سخنگو و رهبر جنبش حقوق مدنی آمریکایی‌های آفریقایی‌تبار بود.

کینگ با نافرمانی مدنی و پرهیز از خشونت که الهام‌گرفته از باورهای مسیحی او و شیوه مبارزه مدنی گاندی بود، توانست حقوق مدنی سیاهپوستان آمریکا را ارتقا بدهد.

پس از گذشت 55 سال از ترور مارتین لوترکینگ هنوز هم بسیاری از خواسته های و آرزوهای او در زمینه احقاق حقوق سیاه پوستان در جامعه آمریکا محقق نشده و به ویژه هنوز هم خشونت آشکار پلیس آمریکا علیه آنها با شدت ادامه دارد.

مساله جالب اینکه «جو بایدن» رئیس جمهور دموکرات آمریکا که داعیه مبارزه با تبعیض نژادی را دارد، اما در عمل حتی موفق به کنترل خشونت پلیس علیه سیاه پوستان نشده است، اقدامی نمادین در زمینه گرامی داشت مارتین لوتر کینگ انجام داد.

بایدن در ژانویه 2023 در کلیسای باپتیست «ابنزر» در آتلانتا سخنرانی کرد. با این اقدام، بایدن به نخستین رئیس جمهور مستقر آمریکا بدل شد که خطبه یکشنبه را در این کلیسای تاریخی که روزگاری مارتین لوترکینگ به عنوان کشیش در آن خدمت می کرد، ایراد کرد.

خشونت گسترده علیه سیاه پوستان، از خصوصیات بارز جامعه آمریکا

تبعیض نژادی و خشونت گسترده و نظام مند علیه سیاه پوستان همواره به عنوان یکی از خصوصیات بارز جامعه آمریکا از زمان تشکیل این کشور مطرح بوده است.

این پدیده قدمتی به اندازه تاریخ آمریکا دارد و همواره به عنوان یکی از خصوصیات منفور این کشور مطرح بوده است.  به رغم مبارزات گسترده سیاه پوستان برای احقاق حقوق خود، اما آنها هم چنان قربانی انواع تبعیض ها و خشونت ها هستند.

در واقع  تبعیض نژادی، آموزشی، شغلی، اجتماعی و نیز اعمال خشونت علیه سیاه پوستان، به رویه ای عادی تبدیل شده است. به رغم اینکه جنبش حقوق مدنی سیاهان در دهه 1950 موجی را در زمینه احقاق حقوق آنها و رفع تبعیض ها ایجاد کرد، با این حال واقعیت جامعه کنونی آمریکا حاکی از تداوم تبعیض نژادی در ابعاد و جنبه های مختلف علیه آنان است. 

«باراک اوباما» رئیس جمهور پیشین آمریکا می گوید: "نژاد پرستی در «دی.ان.ای» آمریکایی ها است."

یکی از ابعاد مهم این بحران نژادی که در سالهای اخیر بسیار پر رنگ شده است، خشونت بی حد وحصر پلیس آمریکا علیه سیاه پوستان است که صحنه های تراژیکی را رقم زده است.

قتل وحشیانه «جورج فلوید» سیاه پوست آمریکایی در 25 مه 2020 توسط پلیسی سفید پوست به نام «درک شووین» در شهر مینیا پولیس ایالت مینه سوتا بازتاب رسانه ای گسترده ای در شبکه های اجتماعی پیدا کرد.

این جنایت آشکار موجب بروز اعتراضات گسترده و بی سابقه ای در سراسر آمریکا در محکومیت نژادپرستی نهادینه‌شده در ساختار جامعه آمریکاو خشونت بی حد پلیس علیه سیاهان گردید.

این اعتراضات گسترده و سراسری در قالب جنبش «جان سیاهان ارزش دارد» تبلور پیدا کرد.

نکته هشدار آمیز این است که به رغم گذشته چند دهه از جنبش حقوق مدنی در آمریکا اما هنوز کشتار سیاه پوستان امری رایج و شایع در این کشور مدعی آزادی و حقوق بشر است.

از جمله در شصتمین سالروز سخنرانی تاریخی مارتین لوترکینگ با عنوان «رویایی دارم»، یک مرد مسلح سفیدپوست در جکسون ویل ایالت فلوریدا با شلیک گلوله سه سیاهپوست را کشت.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

ماریتن لوترکینگ