نسرین صفایی: درحالی که مخالفان دولت جمهوری دموکراتیک کنگو، شمار قربانیان روزهای اخیر در کینشاسا پایتخت این کشور را دستکم 50 نفر می دانند، منابع دولتی، کشته شدگان را 17 نفر اعلام کردند.
تشدید خشونت ها در پایتخت به اندازه ای است که ویتال کامراهه Vital Kamerhe نماینده ائتلاف احزاب مخالف تاکید کرد: حضور در نشست گفت وگوهای ملی را در اعتراض به خشونت های مرگبار در پایتخت کنگو، به حال تعلیق درخواهد آورد.
از زمان آغاز گفت وگوها در کینشازا، دومین بار است که "ویتال کامراهه"، شرکت در نشست مشترک با نماینده دولت را به حال تعلیق درآورده است.
دو هفته پیش، وی با این استدلال که نتیجه گفت وگو با نماینده دولت کنگو بیهوده خواهد بود، از حضور در نشست کینشازا خودداری کرد.
گفت وگوی ملی با هدف حل بحران سیاسی حاکم بر کنگو از روز یکم سپتامبر آغاز شده بود.
در حالی که ناظران امیدوار بودند نشست کینشازا به نتایج سودمندی برای پایان دادن به بن بست سیاسی در کنگو بیانجامد، درحال حاضر، شورش، غارت و آشوب بر سراسر پایتخت این کشور حاکم شده است.
آشوبگران و تظاهر کنندگان، خواهان کناره گیری ژوزف کابیلا رئیس جمهوری کنگو در روز 20 دسامبر هستند که دومین دوره ریاست جمهوری اش بر این کشور خاتمه می یابد.
با این همه، ژوزف کابیلا و متحدین وی در حزب حاکم با دلایل واهی، زمان قانونی انتخابات در 27 نوامبر امسال را به تعویق انداخته اند.
از دید احزاب مخالف دولت کنگو، کابیلا در صدد است با به تعویق انداختن زمان انتخابات ریاست جمهوری، همچنان در قدرت باقی بماند.
در حالی که تا روز 20 دسامبر مدت زیادی باقی نمانده، هنوز کمیسیون ملی انتخابات کنگو، زمان برپایی انتخابات جدید را اعلام نکرده است.
همین دلایل موجب شد ائتلاف مخالفان، مردم کینشازا را به تظاهرات خیابانی برای اعتراض به تعویق انتخابات جدید، در روز 19 دوشنبه سپتامبر دعوت کنند، که به درگیری خونین بین معترضان و پلیس ضد شورش انجامید.
ائتلاف احزاب مخالف موسوم به "گردهمایی " به رهبری حزب اصلی مخالف "اتحاد برای دمکراسی و پیشرفت اجتماعی" به رهبری "اتین تشی سکدی" Etienne Tshisekedi سیاستمدار شاخص کنگو تشکیل شده است.
تشی سکدی از زمان انتخابات ریاست جمهوری نوامبر سال 2011 خود را رئیس جمهور کنگو نامید.
وی هیچگاه حاضر نشد شکست در انتخابات و پیروزی ژوزف کابیلا را بپذیرد.
ناظران، ریشه ناآرامی های اخیر کنگو را مربوط به جنجال انتخابات پنج سال پیش می دانند. در آن زمان اتین تشی سکدی، هرگز حاضر نشد مشروعیت ژوزف کابیلا را به عنوان رئیس جمهوری منتخب مردم کنگو بپذیرد.
از این دیدگاه، نشست گفت وگوی ملی نیز که در کینشازا برگزار شد، به علت غیبت حزب مخالف اتحاد برای دموکراسی و پیشرفت اجتماعی، نتوانست رسمیت یابد.
نتایج رای گیری در سال 2011 حاکی از محبوبیت "اتین تشی سکدی" در کینشازا است و در انتخابات سال 2006 نیز ساکنان پایتخت به ژان پیر بمبا رقیب اصلی کابیلا رای داده بودند.
دعوت از مردم پایتخت برای ریختن به خیابان های کینشازا، تدبیری بود که حزب اصلی مخالف به رهبری اتین تشی سکدی، به جای نشستن بر سر میز مذاکره با نماینده دولت، اندیشیده بود.
دادگاه قانون اساسی کنگو اعلام کرد: تا زمانی که انتخابات جدید در این کشور برگزار نشود، کابیلا خواهد توانست در قدرت باقی بماند.
درحالی که طبق قانون اساسی کنگو، ژوزف کابیلا از حضور در رقابت های انتخاباتی برای سومین بار منع شده است.
مخالفان به رهبری تشی سکدی و موسی کاتومبی Moise Katumbi قصد دارند با دعوت از ساکنان پایتخت به تظاهرات ضد دولتی، فعالیت های اقتصادی و روزمره در کینشازا را تعطیل کنند و دولت را به زانو درآورند.
جنبش مردمی و هواداران دموکراسی از زمان حرکت بیداری اسلامی درشمال آفریقا، به نتایج شگفت انگیزی انجامیده و موجب امیدواری شده است.
فعالان سیاسی و روشنفکران آفریقا که از تمدید حاکمیت های مستبد و دیکتاتورمآبانه به ستوه آمده اند، اکنون به این شیوه روی آورده اند.
تظاهرات خیابانی و جنبش مردمی که با استقبال مردم شهرده میلیونی کینشازا مواجه شده، اهرم قدرتمندی برای درهم شکستن مقاومت ژوزف کابیلا و متحدین وی در حزب حاکم در برابر نمایش قدرت مردم کنگو است.