صنعت ورشوسازی حدود 170 سال قدمت دارد و امروز در بروجرد هنرمندانی محدود این هنر زیبای دستی را زنده نگه داشتهاند.
ورشوسازی، هنر و صنعت تولید اشیای فلزی با استفاده از آلیاژ است. حرفه ورشوسازی در دوره قاجار و پهلوی در برخی شهرهای ایران رواج پیدا کرد و امروز کارگاههای تولید ورشو به طور محدود در بروجرد فعال هستند اما این صنعت به آرامی به سمت فراموشی حرکت میکند.
آلیاژ ورشو به سبب کیفیت عالی از آلمان و لهستان به ایران وارد میشد و هنرمندان بروجردی با استفاده از فن چکشکاری و قلمزنی، آثاری فلزی زیبایی از ورقهای ورشو مانند سینی، سماور، قوری، چایدان، قندان و گلابپاش خلق میکردند.
شهر بروجرد، بهعنوان مرکز اصلی ورشوسازی و قلمزنی ورشو در ایران شناخته میشود و تنها شهری است که هنوز هم تعدادی کارگاه، موزه و هنرمندان فعال در این زمینه دارد. بروجرد سال 2019 بهعنوان شهر ملی ورشو به ثبت ملی رسید.
«امیرحسین رئوفیان» هنرمند ورشوساز بروجردی در گفت وگو با خبرگزاری ایران پرس با بیان اینکه در مسیر پدرش گام برمیدارد تا صنعت ورشوسازی بروجرد به فراموشی سپرده نشود، گفت: "قدمت ورشوسازی بروجرد به حدود 170 سال پیش بازمیگردد."
این هنرمند برجسته بروجردی تصریح کرد: "صنعت و هنر ورشوسازی در ایران فقط مختص بروجرد است و این هنردستی زیبا شُهرت جهانی دارد و نوع و کیفیت ورشوسازی بروجرد هم در هیچ کجای جهان وجود ندارد."
استان لرستان با ظرفیتهای متنوع گردشگری و صنایعدستی یکی از مقصدهای مهم سفر برای گردشگران در غرب ایران است.
117