حزب چپ میانه سوسیال دموکرات (SPD) که از سال 2001 به صورت تک حزبی یا با مشارکت احزاب دیگر، ایالت برلین آلمان را اداره میکرد، در جدیدترین انتخابات ایالتی که روز یکشنبه برگزار شد، فقط با کسب 18.7 درصد آرا، بدترین نتیجه تاریخ خود را کسب کرد.
حزب دموکرات مسیحی (CDU) که نقش اپوزیسیون حزب سوسیال دموکرات حاکم را برعهده دارد و نیز حزب آنگلا مرکل صدراعظم پیشین آلمان است، بیشترین سهم را با 27.8 درصد آرا به دست آورد.
این انتخابات، تکرار انتخابات روز 26 سپتامبر سال 2021 در پایتخت آلمان است که نتیجه آن، به دلیل بی نظمی های بسیار در حوزههای رای گیری، از سوی دادگاه باطل اعلام شد.
صفهای طولانی و شلوغ، گم شدن شماری از برگه های رای، بسته شدن موقت برخی از مراکز رای گیری از جمله بی نظمیهایی بود که به ابطال انتخابات روز 26 سپتامبر سال گذشته در برلین منجر شد، اما انتخابات روز یکشنبه 12 فوریه با نظم کامل و با مشارکت گسترده شهروندان برگزار شد.
نارضایتی مردم از عملکرد حزب حاکم بر آلمان
نتیجه انتخابات برلین هرچند تاثیر مستقیمی بر روی سرنوشت ائتلاف حاکم به رهبری سوسیال دموکراتها نخواهد گذاشت، اما نشان از نارضایتی مردم از عملکرد این حزب و شرایط موجود است.
«کای وگنر» نامزد ارشد حزب دموکرات مسیحی، گفت: "برلین تغییر را انتخاب کرد؛ آرا به روشنی نشان میدهد که مردم پایتخت میخواهند این حزب راست میانه دولت تشکیل دهد."
با گذشت بیش ازیک سال از روی کار آمدن اولاف شولتز به عنوان صدراعظم جدید آلمان، نارضایتی ها در این کشور افزایش یافته است. شولتز که پس از 16 سال توانست در انتخابات آلمان، حزب دموکرات مسیحی را شکست دهد، اکنون با موقعیت متزلزلی روبه رو شده است که نتیجه انتخابات کنونی در برلین نشان دهنده آن است.
در واقع تشدید مشکلات اقتصادی در آلمان وسایر کشورهای اروپایی و سیاست ها و موضع گیری های شولتز به ویژه در جنگ اوکراین، نارضایتی ها را در آلمان افزایش داده است. قطع شدن جریان انرژی از روسیه به ویژه توقف خط لوله نورد استریم 2 و خساراتی که آلمان از این شرایط دیده است، از جمله افزایش شدید حامل های انرژی و کمبود سوخت، افزایش تورم و گرانی مواد غذایی سبب افزایش نارضایتی از عملکرد حزب حاکم شده است.
از سوی دیگر آلمان از جمله کشورهایی است که در جنگ اوکراین تمام قد در مقابل روسیه وارد شده است. حمایت های مالی و تسلیحاتی برلین از کی یف در راستای فشار بر روسیه در جنگ اوکراین و تحمیل هزینه های آن بر دوش مردم آلمان، نارضایتی ها را از عملکرد صدراعظم این کشور افزایش داده است.
شولتز به تازگی اعلام کرده است که 139 دستگاه تانک «لئوپارد» را با اصلاحات و تغییرات مختلف به اوکراین ارسال خواهد کرد، موضوعی که خشم بیش از پیش مردم آلمان را برانگیخته است.
موضوع پناهجویان نیز همچنان معضل جدی برای آلمان است. اولاف شولتز، صدراعظم آلمان چندی پیش اعلام کرد: "بیش از یک میلیون پناهنده از اوکراین در آلمان ثبت نام کرده اند و این چالش بزرگی برای ایالت ها و مناطق محسوب می شود. این درحالی است که سامان دادن به پناهجویان از موضوعات مهم اروپا و وعده حزب حاکم آلمان محسوب می شود."
«فرانزیسکا گیفی» شهردار برلین در این زمینه گفت: "روزانه حدود 150 اوکراینی و 150 پناهجو از کشورهای دیگر به برلین می رسند و پیش بینی می شود که این تعداد در ماه های آینده افزایش می یابد."
به نظر می رسد افزایش نارضایتی ها از عملکرد و سیاست ها که بر نتیجه انتخابات ایالتی برلین تاثیر گذاشته است؛ محک بزرگ انتخابات بعدی آلمان در ماه اکتبر خواهد بود؛ زمانی که انتخابات در ایالت «هسه» که فرانکفورت، پایتخت مالی آلمان، نیز در آن واقع است، برگزار می شود.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117