به گزارش ایران پرس به نقل از ژاپن تایمز، دولت دونالد ترامپ در ابتدای کار خود مواضع خصمانه ای را در قبال چین به طور عمومی و در خصوص مساله دریای چین جنوبی به طورخاص به اجرا گذاشت، اما در حال حاضر به نظر می رسد مواضع خود را در قبال پکن متعادل تر کرده است.
در واقع به نظر می رسد، ترامپ به نوعی دنباله روی سیاست های «باراک اوباما» رئیس جمهوری پیشین امریکا در قبال چین باشد، اگرچه به ظاهر تاکید بیشتری بر مولفه نظامی دارد.
درست یا غلط، «آزادی عملیات ناوبری امریکا»، در مقابل ادعای چین در خصوص مالکیت بخشی از دریای چین جنوبی، به مشخصه راه حل امریکا برای این بحران تبدیل شده است.
رویکرد معامله محور ترامپ در سیاست خارجی
از سوی دیگر پس از گذشت مدتی از دوران ریاست جمهوری ترامپ، این نکته آشکار شد که وی بر اساس رویکرد معامله محور خود در سیاست خارجی، قصد دارد در مقابل کمک چین برای حل موضوع هسته ای کره شمالی، موضع ملایم تر و منعطف تری را در قبال چین و مساله دریای چین جنوبی اتخاذ کرده است.
مسئولان امریکایی از جمله «جیمز ماتیس» وزیر دفاع و «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه امریکا نیز در سخنان خود در ماه های اخیر همواره سعی داشته اند تا توازنی میان دو رویکرد متضاد در قبال چین اتخاذ کنند، به طوری که از یک سو همکاری پکن در موضوع هسته ای کره شمالی را ستایش کرده و از سوی دیگر نظامی گری چین در دریای چین جنوبی را مورد انتقاد شدید قرار می دهند.
در این میان اما موضع تیلرسون شدیدتر بوده و هشدار داده است که موضع کنونی چین و اقدامات آن ممکن است این کشور و امریکا را به جنگ بکشاند.
اما به گفته کارشناسان، به نظر می رسد که موضع سخت گیرانه امریکا در قبال چین تنها به موضوع دریای چین جنوبی مربوط می شود و در سایر موضوعات، امریکا سعی دارد از موضع دولت های گذشته این کشور با چین برخورد کند.
سیاست دولت ترامپ ادامه سیاست های دولت اوباما
در نهایت می توان چنین نتیجه گرفت که سیاست دولت ترامپ در قبال موضوع دریای چین جنوبی ادامه سیاست های دولت اوباما در این خصوص بوده و تنها فرق میان این دو این است که ترامپ بیش از اوباما بر گزینه نظامی تاکید دارد.
حال اگر چین خود را برای حل مساله هسته ای کره شمالی و یا موضوع «جبران خسارت» مطرح شده از سوی ترامپ بی میل و یا ناتوان جلوه دهد، باید منتظر بروز و ظهور جلوه نظامی سیاست خارجی دولت ترامپ در قبال خود باشد.116/111
بیشتر بخوانید:
حفظ مواضع آمریکا در قبال دریای چین جنوبی در دولت جدید
تصاویر ضبط شده هواپیمای شناسایی امریکایی از دریای چین جنوبی/ ویدئو
اعتراض پکن به حضور ناو گروه آمریکا در دریای چین جنوبی
مشاور ارشد ترامپ: جنگ بر سر دریای چین جنوبی قطعی است