ایران پرس: غارها دنیایی اسرارآمیز و پر از شگفتی هستند که همیشه آدمی را برای کشف راز و رمزهایشان فرا می‌خوانند.

جهانی که وقتی به سراغشان بروید محو تماشای زیبایی های پنهان این جاذبه‌های طبیعی خواهید شد. کشور ایران دارای غارهای بسیاری است که یکی از بی‌نظیرترین و زیباترین آنها غار آبی سَهولان در شمال غربی ایران است که قدمت آن به ۷۰ میلیون سال پیش یعنی دوران دوم زمین‌شناسی یا کرتاسه می‌رسد.

غاری با سنگ‌هایی آهکی و آب و هوایی متعادل که هر بیننده‌ای را شیفته‌ خود می‌کند تا نه فقط برای بار دوم بلکه بارها و بارها از آن دیدن کند. اگر مایلید با این غار شگفت انگیز بیشتر آشنا شوید با برنامه امروز همراه ما باشید.

غار «سَهولان» در 42 کیلومتری جنوب شرقی شهر مهاباد در استان آذربایجان غربی واقع در شمال غربی ایران قرار دارد. 

سهولان در زبان کردی به معنی یخبندان است.

البته مردم محلی، این غار را «کونه کۆتر» یعنی لانه کبوتر نیز می‌نامند. دلیل این نامگذاری وجود تعداد زیادی لانه کبوتر درون غار است. این غار در فهرست آثار طبیعی ملی ایران  قرار دارد. غار سهولان دومین غار آبی ایران است و قایق‌سواری در دریاچه آن یکی از جذاب‌ترین جاذبه‌های این غار است. آب این دریاچه‌ از سفره‌های زیرزمینی و جوشش چشمه‌ها تأمین می‌شود.

این غار از هزاره‌های اول و دوم قبل از میلاد تا دوره پارتی و اسلامی و حتی زمان‌هایی از  قرون  وسطی  مورد سکونت انسان‌ها بوده است، تاریخ کشف غار به طور دقیق مشخص نیست، چون همیشه در حوالی آن، روستاها و مناطق مسکونی بوده و مردم همواره از آن به عنوان پناهگاه و محلی برای شکار استفاده کرده‌اند؛ ولی به‌طور رسمی نخستین بار در سال 1890 میلادی "ژاک دمورگان" (Jacques de Morgan) فرانسوی همراه اهالی روستای سهولان با ساختن یک قایق چوبی کوچک از مسیر آبی این غار دیدن کردند و یک کروکی از غار کشیدند که ۶۰ درصد با واقعیت کنونی همخوانی دارد.

در زمان جنگ جهانی دوم نیز یک هیئت انگلیسی در مورد این غار به مطالعه پرداختند. از سال 1996 غارشناسان ایرانی بررسی را ادامه دادند که در نتیجه آن  از دالان اصلی، تالار بزرگ و دهلیز ورودی، سفال‌های متعلق دوره‌های اشکانی و ایلخانی یافت شد.

این غار که از سال 2000 میزبان گردشگران است، جزو مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست نیز قرار دارد.

 

تاکنون حدود ۲۵۰ متر از محدوده خشکی و ۳۰۰ متر از محدوده آبی غار زیبای سهولان  کشف شده‌است. مساحت داخلی غار سهولان حدود 600 مترمربع و محتویات غار سنگ‌های آهکی است، ارتفاع سقف غار تا سطح دریاچه آن 50 متر و عمق آب در برخی جاها به 62 متر می‌رسد.

اختلاف دمای درون و بیرون غار نیز بین 10 الی 15 درجه است. گوشه گوشه‌ی این غار آهکی پر از دیدنی‌های چشم‌نواز است.

قندیل‌های زیبا و تماشایی که سقف و دیوارهای سهولان را مزین کرده‌ و اشکال مختلف آهکی که در اثر ریزش آب و ایجاد سائیدگی صخره‌های آهکی به وجود آمده‌ است.

اشکالی نظیر عروس دریایی، لاک‌پشت، پای فیل، شیر، خوشه انگور از جمله آن‌ها است که  البته از بهترین سوژه‌ها برای گرفتن یک عکس ماندگار هستند.

سهولان دارای دو ورودی است که یکی ۱۷۸ و دیگری ۱۰۷ پله دارند.

گردشگران از یکی وارد و از دیگری خارج می‌شوید. با طی کردن این پله‌ها، به عمق ۳۰ متری زمین می‌روند .با نزدیک شدن به عمق زمین و کف غار، فشار هوا افزایش و اکسیژن هم کم می‌شود و رطوبت هوا به ۷۸ درصد می‌رسد.

این غار از دو بخش آبی و خشکی تشکیل شده که هم مکانی برای غارپیمایی است و هم با داشتن سه حوضچه یا دریاچه امکان سوار شدن بر قایق و عبور از آن‌ها در محدوده‌های مشخص وجود دارد.

 

آب دریاچه غار بسیار شفاف و زلال بوده و عمق آن  برغم تاریک بودن تا چند متری قابل رویت است، در تمام مسیر قایق سواری نورپردازی ها چشم اندازهای تماشایی را برای غار بوجود آورده است. با قایق سواری در طول رودخانه  می توانید قندیل های زیبای غار را از نزدیک تماشا کنید اما یکی از جذاب ترین بخش های این قایق سواری وقتی است که لانه کبوتران را در کنار خود می بینید؛ گاهی این لانه ها آنقدر به شما نزدیکند که حتی می توانید به لانه و کبوتران دست هم بزنید.

در انتهای مسیر قایق سواری به صخره ها و دیواره هایی می رسید که ادامه راه را برایتان غیرممکن می کنند همین لحظه است که باید راه برگشت را در پیش بگیرید. به گفته غارنوردان از اینجای مسیر را فقط غواصان می توانند بروند.

کبوترها و خفاش ها تنها موجودات زنده هستند که قسمت‌هایی از غار سهولان رابه عنوان آشیانه انتخاب کرده‌اند؛ البته  نور به کار رفته در غار خفاش ها را اذیت می کنند برای همین در غار پراکنده و جاهایی را برای استراحت در نظر گرفته اند که تاریک است. البته با نگاهی به سقف غار، خفاش های زیادی دیده خواهند شد ، در شب صدای جیغی که از این غار بلند می شود در واقع صدای همین خفاش هاست. به جز کبوتران و خفاش ها وجانداران میکروسکوپی هیچ موجودی دیگری در غار زیست نمی‌کند.

با توجه به این ویزگی ها؛ غار سهولان به سبب داشتن محیطی زیبا و چشم اندازی شگفت انگیز، مقصد بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی است که در فصول گرم که غار آب و هوایی متعادل و مطلوبی دارد، به آنجا سفر می کنند.

گردشگران بعد از غارنوردی، می‌توانند شب را در اقامتگاه بوم گردی که در روستای سهولان قرار دارد، سپری کنند و سفرشان را به این منطقه با دیدن سایر جاذبه‌های گردشگری کامل‌تر کنند.

در این روزها که با شیوع کرونا امکان گردشگری و سفر بسیر محدود شده است؛ با قاب دوربین ایران پرس همراه شوید و از سفری مجازی لذت ببرید.

بیشتر بخوانید:

غار سهولان مهاباد؛ جلوه شگفت‌انگیز طبیعت در زیر زمین

 

سهولان در زبان کردی به معنی یخبندان است.
این غار که از سال 2000 میزبان گردشگران است، جزو مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست نیز قرار دارد.
این غار که از سال 2000 میزبان گردشگران است، جزو مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست نیز قرار دارد.