ایران پرس- در حالی که اعتراضات مردمی در شیلی همچنان ادامه دارد، "سباستین پینیه را‏" رئیس جمهوری این کشور اعلام کرد که از سمت خود کناره گیری نمی کند.

در عین حال وی به علت نحوه برخورد با اعتراض ها، از مردم درخواست بخشش کرد و وعده داد تا کیفیت زندگی آنان را بهبود بخشد.

اظهارات "پینیه را" در حالی است که بیش از دو ماه از وقوع ناآرامی ها در شیلی می گذرد و این کشور همچنان ناآرام است. اعتراضات گسترده ضد دولتی در شیلی از 18 اکتبر و با اعتراض دانشجویان به افزایش قیمت بلیت مترو آغاز شد و در فاصله کوتاهی با پیوستن جمع زیادی از شهروندان این کشور به جمع معترضان، به بحران سیاسی و اجتماعی جدی در این کشور تبدیل شد.

شهروندان شیلی معترض به سیاست‌های دولت در بخشهای اجتماعی و اقتصادی، افزایش فاصله طبقاتی، گسترش فساد و نابرابری های اجتماعی هستند.

اگرچه رئیس جمهوری شیلی در چند مرحله ضمن عقب نشینی از گران کردن بلیت مترو و ارایه بسته اصلاحات اجتماعی شامل افزایش 20 درصدی حداقل حقوق، توقف افزایش تعرفه برق، پیشنهاد قانونی برای تامین هزینه‌های پزشکی گران‌ قیمت از سوی دولت و تغییر کابینه تلاش کرد تا معترضان را آرام کند اما این  اقدامات، کارساز نشد.

با گذشت بیش از سه هفته از آغاز اعتراضات مردمی در شیلی، سرانجام در نشستی با حضور احزاب مخالف و مقامات شیلی، دولت از مواضع خود عقب نشینی کرد و برگزاری همه پرسی بازنگری در قانون اساسی را پذیرفت.

براساس سند دوصفحه‌ای که «توافق بر سر صلح و قانون اساسی جدید» نام گرفته و به امضای دولت و مخالفان رسیده است، همگان به برقراری صلح و آرامش و نظم عمومی در شیلی متعهد شد و دولت نیز برگزاری همه پرسی را پذیرفت.

اگرچه بسیاری انتظار داشتند این پایان بحران شیلی باشد اما معترضان نه تنها از شرایط اقتصادی ناراضی هستند بلکه خشونت پلیس علیه معترضان، بر خشم آنها افزوده است. حضور نظامیان و سرکوب شدید معترضان که طی آن ده ها تن کشته و بیش از 13 هزارنفر زخمی شده اند، در تحولات سه دهه اخیر این کشور، بی سابقه بوده است.

این وضع سبب شده است تا بسیاری از نهادها و سازمان های جهانی نیز به سرکوب معترضان در شیلی واکنش نشان دهند و آن را محکوم کنند.

سازمان ملل متحد اعلام کرد: ارتش و پلیس شیلی در مدیریت کلی اجتماعات به شیوه‌ای سرکوب گرانه عمل کرده و اقداماتی مانند شکنجه و قتل‌های غیرقانونی مرتکب شده اند که باید تحت پیگرد قرار گیرند.

اکنون محبوبیت "پینیه را" به کمترین میزان رسیده است که مدیریت ضعیف در حل بحران های مالی و سیاسی، فقدان شخصیت هدایت کشور، ناکامی از برآورده کردن نیازهای مردم و سرکوب معترضان از جمله دلایل نارضایی از عملکرد وی به شمار می روند.

از نظرمعترضان، رییس جمهوری شیلی نه تنها نتوانسته است زندگی آنها را از نظر اقتصادی بهبود بخشد بلکه اقدامات پلیس علیه معترضان یادآور دوران تاریک دیکتاتوری در این کشور  است.

نتایج دو نظرسنجی جدید مرکز "پولسو سیودادانو" و موسسه "کادم پلاسا پوبلیما" نشان می دهد میزان تایید عملکرد"پینیه را" و محبوبیت وی فقط 10 درصد است و 82 درصد مخالف عملکرد رئیس جمهوری شیلی هستند.

در چنین شرایطی رییس جمهوری شیلی در رویکردی دیرهنگام وعده داده است تا به شدت برای بهبود کیفیت زندگی مردم تلاش کند؛ رویکردی که مخالفان باتوجه به عملکرد قبلی "پینیه را" و دولتش، در صداقت آن به شدت تردید دارند.

مخالفان معتقدند این گونه وعده های رئیس جمهوری و درخواست وی برای بخشش مردم درخصوص اشتباه‌های رخ داده در شیوه مدیریت اعتراض‌های اخیر، کمک چندانی به تحقق عملی مطالبات مردمی نمی کند.

اکنون بایستی منتظر بود و دید که آیا "پینیه را" و دولتش خواهند توانست فراتر از وعده ها و با اقدامات عملی مانند محاکمه و مجازات عاملان سرکوب اعتراض ها، معترضان را به ترک خیابان ها متقاعد سازند؟

نویسنده: آتوسا دینیاریان

116

بیشتر بخوانید:

برنامه دولت شیلی برای مقابله با مشکلات اقتصادی

خشونت پلیس شیلی ضد معترضان

اصلاح قانون اساسی شیلی؛ عقب نشینی دولت در برابر خواسته مردم/تحلیل