ایران پرس- معاون اتاق بازرگانی و صنایع افغانستان از صادرات محموله ۸۰ تنی خشکبار این کشور از طریق بندر چابهار ایران به هند خبر داد.

«خان جان الکوزی» افزود، این دومین محموله صادراتی افغانستان است که با کانتینر به بندر چابهار ایران منتقل و با کشتی راهی هند شده است.

«سمیر رسا»، سخنگوی اتاق بازرگانی و صنایع افغانستان هم گفت، استفاده از مسیر چابهار باعث شده است کالاهای بازرگانان افغان با کمترین هزینه به دست خریداران هندی  برسد.

افغانستان همسایه شرقی ایران و  کشوری محصور در خشکی است. این کشور در سالهای اخیر بارها تلاش کرده است تا به مسیرهای صادراتی و وارداتی این کشور تنوع ببخشد.

مسیر ترانزیتی بندر چابهار ایران که توافق آن ماه می 2016 به امضای وزرای راه سه کشور ایران، هند و افغانستان رسید برای افغانستان و هند از مزیتهای قابل توجهی برخوردار است.

کوتاهی مسیر در مقایسه با مسیرهای دیگر، امنیت بالا و زیر ساختهای مناسب در جمهوری اسلامی ایران از جمله مزیتهای مسیر ترانزیتی چابهار است که باعث شده است کالاهای هندی و افغانستانی با هزینه کمتری به دست مصرف کنندگان در دو کشور برسد. 

ارتقاء ظرفیت های بندر چابهار 

بندر چابهار در چند سال اخیر، ظرفیت‌های خودش را با کمک ایران و مساعدت هندوستان ارتقاء داده است و فازهای بعدی بندر چابهار در سال‌های آینده مورد استفاده و بهره برداری قرار خواهد گرفت و این بندر نه تنها مورد استفاده این سه کشور قرار می گیرد بلکه این ظرفیت وجود دارد که چابهار به دالانی مناسب برای کشورهای دیگر در منطقه تبدیل شود.

نخستین محموله از کالاهای افغانستان به مقصد هند فوریه سال 2019  از چابهار راهی هند شده بود و محموله 80 تنی خشکبار دومین  محموله این کشور است که از طریق بندر چابهار به هند منتقل شده است.

هر چند انتظار می رفت در چند ماه اخیر محموله های بیشتری از مبدا افغانستان از این مسیر تزانزیتی جابجا شود اما واقعیت است که با توجه به تازگی اجرایی شدن موافقت نامه سه کشور ایران، هند و افغانستان کم و بیش موانعی فراروی  بازرگانان  دوکشوروجود دارد که البته برطرف کردن این موانع نیازمند زمان و مساعدت سه کشور است.

با اینحال به رغم موانع موجود، انتقال دومین محموله ترانزیتی افغانستان از مسیر چابهار نشانه ای از علاقمندی کابل به استفاده از این مسیر است.

امیدواری افغانستان به مهیاسازی زمینه تجارت منطقه ای از طریق بندر چابهار

بسیاری می گویند افغانستان امیدوار است که بتواند از طریق بندر چابهار، زمینه تجارت منطقه‌ای را نیز مهیا سازد.

همانطور که «عبدالله عبدالله» رییس اجرایی دولت افغانستان می گوید: "راه اندازی مسیر ترانزیتی چابهار یک قدم بسیار بزرگ است که نه تنها به افغانستان بلکه جنوب آسیا و آسیای میانه برای تقویت ترانزیت کالا کمک می‌کند."

البته واقعیت این است که به علت قرار گرفتن ایران در چهارراه ارتباطی منطقه از سویی و اهمیت راهبردی بندر چابهار، نگاه های بسیاری در کشورهای چین، هند، روسیه، آسیای مرکزی و کشورهای حاشیه اقیانوس هند به این بندر اقیانوسی ایران دوخته شده است.

اهمیت چابهار برای هند

«هارش پانت» تحلیلگر آمریکایی در گزارشی که از سوی مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌الملل این کشور منتشر شد، نوشت:‌

"چابهار برای هند مهم است، بخصوص برای کمک به پا گرفتن تجارت و کمک‌های این کشور به افغانستان. چابهار به یک کریدور کلیدی حمل‌ونقل میان هند، ایران و افغانستان تبدیل خواهد شد که در قلب یک شبکه حمل‌ونقل بزرگ‌تر چندگانه /خاکی، آبی و ریلی/ برای کالا و مسافر در سرتاسر این سه کشور جای می‌گیرد."

در هر حال انتقال دومین محموله صادراتی افغانستان به هند از طریق بندر چابهار نتیجه همکاری رو به جلو هند، ایران و افغانستان است. با اینحال تردیدی نیست که رونق گرفتن بیشتر تجارت در این مسیر آینده دار،  نیازمند برطرف کردن موانع احتمالی و عزم دولتمردان و بخش خصوصی در کشورهای منطقه است.

نویسنده: محمود بلنداختر

133/118

بیشتر بخوانید:

صادرات 80 تن خشکبار افغانستان از طریق بندر چابهار ایران به هند

بندر چابهار؛ چهار راه ترانزیت آسیایی/ تحلیل