عوض القرنی از جمله شخصیتهای مذهبی است که در سال 2017 توسط دولت سعودی بازداشت شده است. «محمدبن سلمان» در سال 2017 به سمت ولیعهدی عربستان منصوب شد و برای ساکت کردن و در نهایت حذف مخالفان خود خشونت گستردهای انجام داد که این خشونت هنوز هم ادامه دارد.
عربستان سعودی که از سوی نهادهای حقوق بشری به قلعه دیکتاتوری معروف شد، به خصوص از زمان به قدرت رسیدن محمد بن سلمان شاهد شدت گرفتن خشونت علیه منتقدان است.
گزارشهای متعددی از اعدامهای غیرقانونی، شکنجه، بازداشتهای خودسرانه، ناپدید شدن قهری، بازداشت فعالان سیاسی و حقوق بشری و سرکوب خواستههای مشروع اقلیتهای دینی در عربستان منتشر شده است.
اکنون حکم اعدام عوض القرنی در حالی صادر شد که وی از رهبران اصلاح طلب در عربستان است و خواستار اصلاح برخی سیاستها و خودداری نظام سیاسی این کشور از ظلم و بیعدالتی به خصوص در قبال اقلیتها شد.
این فعال دانشگاهی به اتخاذ مواضع شفاف در مسائل جهان عرب از جمله فلسطین و مقاومت معروف است تا جایی که در حمایت از مردم نوار غزه، با صدور فتوایی به تحریم کالاهای صهیونیستی و تولیدات شرکتهایی که با این رژیم در هر نقطه از جهان معامله میکنند، حکم داد و از دولت هایی که با رژیم اسرائیل در ارتباط هستند، خواست به این رابطه پایان دهند.
با این حال، نظام قضایی سعودی که برای صدور حکم اعدام به اتهامهای جعلی روی میآورد، عوض القرنی را به حمایت از تروریسم (حمایت از گروه اخوان المسلمین)، گسترش تفکرات و گرایشات ضاله و انتقاد از مسئولان سعودی متهم کرده است. در کیفر خواست القرنی آمده است که وی از طریق تحریک جامعه علیه حکام و ایجاد نگرانی، در پی ناامن کردن میهن بوده است.
این حکم در شرایطی صادر شد که حساب کاربری القرنی در توییتر، دو میلیون نفر دنبالکننده دارد. به عبارت دیگر، القرنی از رهبران مذهبی تاثیرگذار و پرطرفدار در عربستان سعودی محسوب میشود و به نظر میرسد آل سعود از همین پرطرفدار بودن وی هراس دارد و راه مقابله را صدور حکم اعدام در نظر گرفته است.
بر همین اساس نیز برای القرنی «اعدام تعزیری» در نظر گرفته است یعنی کشتن فرد بنابر مصالحی که حاکم شرع تشخیص میدهد.
با توجه به دو میلیون دنبالکنندهای که القرنی در توییتر دارد، صدور حکم اعدام سبب خشم طرفداران وی در شبکههای اجتماعی شده است.
«فهد الغفیلی» فعال سعودی با انتشار پستی در توییتر نوشت: "اگر عوض القرنی میپذیرفت مثل دیگران تملق بگوید و اصولش را زیر پا بگذارد، حالا در صف اول و راهروهای دولتی و دربار و کاخها بود، اما وی استواری و حقیقت را برگزید و هم اکنون با خطر اعدام روبروست."
سکوت کشورهای غربی در قبال صدور حکم های اعدام در عربستان
صدور حکم اعدام برای این شخصیت مذهبی عربستان در حالی است که کشورهای مدعی حقوق بشر در قبال آن سکوت پیشه کردهاند. آمریکا و کشورهای اروپایی برای صدور حکم اعدام اغتشاشگران و افرادی که در ایران دست به ترور زنان و کودکان زدند، اشک تمساح ریخته و سنگینترین فشارها را علیه جمهوری اسلامی اعمال میکنند، اما هیچ واکنشی به اعدامها در عربستان از جمله صدور حکم اعدام برای شخصیتهای مذهبی و فعالان مدنی در این کشور نشان نمیدهند.
این در حالی است که اواخر سال گذشته میلادی، رسانهها در گزارشی از اعدامهای پرشمار در عربستان، اعلام کرده بودند که اعدامها در این کشور در مقایسه با سال 2021 افزایش دو برابری داشته است.
سکوت در مقابل اعدامهای پرشمار در عربستان سعودی، نشان میدهد کارکرد دلارهای سعودی از ادعاهای حقوق بشری برای اروپاییها و آمریکا به مراتب بیشتر است.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117