ایران پرس - رییس جمهوری افغانستان طرح اصلاحات در قوانین انتخاباتی و تغییر در نحوه گزینش اعضای کمیسیون انتخابات این کشور را ارائه کرد.

"محمد اشرف غنی" طرح اصلاح قوانین انتخاباتی و تغییر در نحوه گزینش اعضای کمیسیون انتخابات افغانستان را در نشست مشورتی با نامزدهای انتخاباتی و رهبران احزاب  درکابل ارائه کرد.

دراین طرح، کمیته گزینش اعضای کمیسیون انتخابات افغانستان حذف شده وصلاحیت تعیین اعضای کمیسیون انتخابات به رییس جمهوری افغانستان واگذار است.

درطرح پیشنهادی "اشرف غنی" صلاحیت گزینش روسای کمیسیون‌های انتخاباتی نیز به رییس جمهوری افغانستان سپرده شده است.

پیش از این روسای کمیسیون انتخابات و کمیسیون شکایات انتخابات از سوی اعضای این کمیسیون تعیین می‌شدند.

طرح ارائه شده توسط "محمد اشرف غنی" رئیس جمهوری افغاستان درباره نحوه تعیین اعضای کمیسیون های انتخاباتی و گزینش روسای این کمیسیون ها با توجه به پیشنهاد قرار گرفتن آن در شمول اختیارات و صلاحیت های رئیس جمهوری این کشور می تواند سوژه ای تازه برای منتقدان وی باشد.

"اشرف غنی" از سوی مخالفان به تمرکز گرایی در قدرت و تلاش برای کسب صلاحیت های بیشتر برای خود در سمت ریاست جمهوری افغانستان متهم است و طرح پیشنهادی وی در خصوص واگذای اختیار تعیین اعضا و روسای کمیسیون های انتخاباتی شامل کمیسیون مستقل انتخابات ورسیدگی به شکایات به رئیس جمهوری این کشور می تواند شدت انتقادها به وی را به خصوص در ماه های منتهی به برگزاری انتخابات بشدت افزایش دهد.

به ویژه آنکه "اشرف غنی" در سال های اخیر به قوم گرایی و تلاش برای حذف گروه های غیر پشتون از نظام سیاسی و اداری افغانستان متهم بوده است.

طرح تازه "غنی" یک گام به عقب در مسیر دموکراسی و گامی به جلو در راه فرد محوری درانتخاب افرادی است که ماموریت آنها برگزاری انتخابات، صیانت از آرای مردم و رسیدگی عادلانه به شکایات انتخاباتی است.

"فضل احمد معنوی" رییس پیشین کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان و کارشناس سیاسی به رسانه ها گفته است: در گذشته برای گزینش اعضای کمیسیون انتخابات رایزنی های کلانی صورت می گرفت، حکومت با شخصیت ها و جریان های کلان سیاسی مشورت می کرد و پس از آن افرادی را به عنوان عضو کمیسیون معرفی می کرد، اما اکنون که در نتیجه یک روند اعضای کمیسیون انتخاب می شوند این فرصت به حکومت داده می شود که افراد وابسته تری را بگمارند و وانمود کنند، آنان از طریق یک روند وارد کمیسیون شده اند.  

از نظر مخالفان و همچنین فعالان سیاسی و حزبی در افغانستان، قوانین مربوط به نظام انتخاباتی این کشورباید به گونه ای تغییر یابد که امکان مداخله مقامات ارشد دولت مستقر در روند انتخابات شامل تعیین اعضای کمیسیون های انتخابات وروسای آنها به شدت کاهش پیدا کند، این مسئله ضمن تقویت اعتماد افکارعمومی به روند انتخابات موجب تضمین سلامت انتخابات و رعایت بیشتر اصل بیطرفی در این عرصه مهم از مشارکت مردم در اعمال حق تعیین سرنوشت خواهد شد.

 به رغم آنکه  درسال های اخیر همواره نحوه گزینش و انتخاب اعضای کمیسیون های انتخاباتی افغانستان و روسای آنان مورد انتقادهای جدی بوده است، طرح پیشنهادی اشرف غنی می تواند بیش از گذشته شائبه نقض اصل بیطرفی توسط کارکنان این دو نهاد انتخاباتی را تقویت کند.

دردوره های پیشین انتخابات در افغانستان شامل پارلمان و ریاست جمهوری، درخواست احزاب این بود که اعضای کمیسیون های انتخاباتی و روسای آنها در قالب یک نظام مشورتی از سوی گروه های سیاسی تعیین شود، البته چنین مطالبه ای مورد توجه مقامات افغانستان قرار نگرفت.

در چنین شرایطی به نظر میرسد، مشارکت اعضای پارلمان افغانستان در انتخاب اعضای کمیسیون های انتخاباتی و روسای آنان به عنوان نمایندگان گروه های مختلف مردم می تواند راهکاری برای خروج از فرد گرایی در انتخاب مقامات نهادهای انتخاباتی باشد. 139/118

نویسنده: محمدرضا عسگری 

بیشتر بخوانید:

طرح اشرف غنی برای حل اختلافات انتخاباتی با احزاب افغانستان/ تحلیل

درخواست برای تغییر نظام انتخاباتی افغانستان/ تحلیل