سوریه از سال 2011 شاهد جنگ نظام این کشور با گروههای تروریستی است، گروههایی که از اتباع بیش از 100 کشور عضو دارند و تحت حمایت قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای نیز هستند.
هدف اصلی این جنگ براندازی نظام سوریه بود، اما پس از یک دهه نه تنها این هدف محقق نشد بلکه نظام سوریه دست برتر را در تحولات میدانی دارد و تنها درصد اندکی از جغرافیای این کشور در ادلب و شمال شرق سوریه در اختیار گروههای تروریستی و شبهنظامیان قرار دارد.
اخیراً نیز در ماه مه 2021 انتخابات ریاست جمهوری سوریه برگزار شد و «بشار اسد» با کسب بیش از 95 درصد آراء برای مدت هفت سال دیگر کرسی ریاست جمهوری را در اختیار گرفت.
اهداف اصلی مخالفان دولت سوریه از پیگیری طرح خودمختاری
با توجه به اینکه در عرصه میدانی، نظام سوریه دست برتر را دارد مخالفان به صحنه سیاسی برای ضربه زدن به دمشق روی آوردهاند. در صحنه سیاسی، یکی از طرحهایی که از سوی مخالفان پیگیری میشود، خودمختاری در برخی مناطق این کشور از جمله در مناطق شمال و شمال شرقی این کشور است.
شبهنظامیان کرد در شمال شرق سوریه با حمایت آمریکا، خودمختاری را پیگیری میکنند و خواستار مدل فدرال منطقه کردستان عراق در سوریه هستند. «مظلوم عبدی» از فرماندهان نیروهای شبه نظامیان نیروهای دموکراتیک سوریه موسوم به (قسد) بارها مطرح کرد که وضعیت سوریه نمیتوانند مانند وضعیت سال 2011 باشد، بلکه باید در حکومت سوریه نقش بیشتری به کُردها داده شود.
شبهنظامیان کرد برای رسیدن به خودمختاری، منابع انرژی در مناطق شمال شرقی سوریه را تصاحب کرده و با قاچاق نفت این کشور، سعی دارند منابع مالی خودمختاری خود را نیز تامین کنند و در این مسیر از حمایت دولت آمریکا و برخی دولتهای اروپایی نیز برخوردار هستند.
در همین راستا، «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در کاخ الیزه با هیاتی از نمایندگان اداره خودمختار کُرد دیدار کرد. «بریوان خالد» یکی از مسئولان اداره خودمختار که در این نشست مشارکت داشت، خاطرنشان کرد، در این نشست گفتوگو به صورت ویژه بر «حمایت فرانسه از به رسمیت شناختن اداره خودمختار کُرد توسط جامعه جهانی» متمرکز بود.
وزارت خارجه سوریه هم اعلام کرد: "گروههایی که خواستار تشکیل «دولت خودمختار» در منطقه شمال شرق سوریه هستند در برخی کشورهای غربی رفت و آمد میکنند تا طرحهای جدایی طلبانهشان را تبلیغ کنند."
نکته دیگری که وجود دارد، این است که هدف اصلی طرح خودمختاری، تضعیف نظام سوریه است. در واقع، طرح خودمختاری، توطئهای علیه نظام سوریه است. اکنون که قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای مخالف نظام سوریه پس از یک دهه موفق به براندازی نظم سیاسی حاکم بر این کشور نشدند، از طریق طرح خودمختاری تضعیف حاکمیت این کشور را در دستور کار قرار دادند.
تضعیف حاکمیت سوریه بیش از همه به نفع رژیم صهیونیستی است. از یک سو، سوریه با اراضی اشغالی مرز مشترک و همچنین اختلافهای جغرافیایی دارد و از سوی دیگر سوریه، کشور عضو محور مقاومت است و تضعیف حاکمیت این کشور، با هدف آسیب زدن به محور مقاومت پیگیری میشود.
در همین حال، ایجاد دولت خودمختار یا نظام فدرال در شمال شرقی سوریه در درازمدت هم برای تمامیت ارضی این کشور یک تهدید محسوب میشود. از این رو، وزارت خارجه سوریه اعلام کرد مطرح کردن طرح خودمختاری از سوی شبهنظامیان، توطئهای است که جداییطلبان با حمایت قدرتهای غربی به خصوص آمریکا در دستور کار قرار دادند.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117