وزیر امورخارجه کشورمان با اشاره به سفر ماه گذشته خود به نیویورک گفت: «در این سفر به من گفته شد که ظرف دو هفته تحریم خواهم شد مگر اینکه پیشنهاد ملاقات با رئیس جمهوری آمریکا را بپذیرم.»

به گزارش ایران پرس، در آستانه 17 مرداد روز‌ خبرنگار، «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان امروز (شنبه) با حضور در تالار آیینه ساختمان امیرکبیر وزارت امور خارجه به مدت 120 دقیقه به سوالات متعدد خبرنگاران رسانه‌های داخلی وخارجی پاسخ داد.

محمدجواد ظریف در این نشست خبری در پاسخ به سوالي درباره سفر به نیویورک و ملاقات با سناتور آمریکایی که از وی دعوت شده بود گفتگویی با «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در کاخ سفید انجام دهد تا مانع از تحریم خود شود، گفت: من برای شرکت در جلسات مجمع عمومی و سایر نشست‌ها می‌روم و به آمریکا سفر نمی‌کنم؛ بنابراین هیچ مقایسه‌ای بین سفر من با دیگران نیست.

ظریف با تاکید بر این نکته که این ملاقات‌ها از نظر من بسیار شفاف است، گفت: کسانی که ما می‌بینیم افراد خارج از قوه مجریه آمریکا یعنی سناتورها، نمایندگان، اصحاب رسانه و افراد در گروه‌های فکری مختلف هستند.

وی افزود: به رغم ادعای آزادی بیان، اما آمریکایی‌ها معتقد به آزادی بیان نیستند و برای این افرادی که برای ملاقات من می‌آیند ممکن است دردسر ایجاد کنند.

وزیر امور خارجه در رابطه با اقدام آمریکا در تحریم خود افزود: این اقدام آمریکا نشان دهنده دو گفتمان است یک گفتمان مبتنی بر گفتگو و همراهی است و یک گفتمان هم وجود دارد که در آن آمریکا تنهاست و آن گفتمان قلدرمابانه و یکجانبه گرانه است.

ظریف: تروریسم اقتصادی یک واقعیت است

وزیر امور خارجه کشورمان گفتمان تروریسم را مقابل گفتمان صلح در دنیا خواند و گفت: امروز تروریسم اقتصادی یک واقعیت است.

محمدجواد ظریف با بیان اینکه دنیای امروز شاهد دو گفتمان است، تصریح کرد: یکی گفتمان گفتگو، صلح، رعایت مقررات بین المللی و تلاش برای چند جانبه گرایی است و دیگری نیز گفتمان زورگویی، قانون شکنی و تروریسم است.

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه با اشاره به تفاوت گفتمان ایران و آمریکا تاکید کرد: گفتمان یکجانبه گرایی، خصومت، حذف، قانون گریزی در کاخ سفید متبلور شده اما گفتمان گفتگو، صلح و رعایت قانون و فراگیری و همراهی و همکاری گفتمانی است که جمهوری اسلامی مطرح کرده و برای همین هم هست که امروز ایالات متحده در دنیا تنهاست.

ظریف افزود: ایالات متحده حتی در حوزه‌هایی که برای دیگران نقش ابرقدرتی دارد نمی‌تواند ایجاد ائتلاف کند و کشور‌ها یکی پس از دیگری با وجود ارتباطات خوبی که با آمریکا دارند خجالت می‌کشند که اسمشان در یک فهرست در کنار واشنگتن باشد.

تروریسم اقتصادی یعنی هدف قرار دادن مردم عادی

وزیر امورخارجه گفت: تروریسم اقتصادی یعنی اینکه این روز‌ها مردم را هدف قرار بدهید تا سیاست‌های شما را اعمال کنند، دولت آمریکا رسما اعلام می‌کند که اگر مردم ایران بخواهند نان بخورند باید سیاست‌های خود را تغییر دهند و این یعنی تروریسم اقتصادی.

پیشرفت‌های ما ادامه خواهد داشت

وزیر امور خارجه کشورمان گفت: پیشرفت‌های ما ادامه خواهد داشت و به درجه‌ای خواهیم رسید تا هیچ کسی جرات نکند ایران عزیز را تهدید کند.

ظریف در ادامه سخنانش گفت: آمریکایی‌ها ما را از ابتدایی‌ترین ابزار‌های دفاعی محروم کردند و حتی اجازه دسترسی به ساده‌ترین ابزار نظامی و دفاعی را به ما ندادند و در عوض تا جایی که توانستند دشمنان ما، از جمله صدام را تجهیز و در جنگ هشت ساله با انواع و اقسام سلاح‌های جنگی و شیمیایی به وی کمک کردند تا علیه ملت ایران به کار بگیرد.

وزیر خارجه گفت: با این فشار‌های اقتصادی که شما بر ما وارد می‌کنید، ما رشد و توسعه اقتصادی خودمان را ادامه می‌دهیم و روابط خودمان را با کشور‌های دوست توسعه خواهیم داد و به جای اتکا به دیگران و قدرت‌های زورگو، به مردم خودمان متکی هستیم.

آمریکا دست از قانون شکنی بردارد

محمدجواد ظریف در پاسخ به سوال خبرنگاري مبنی بر اینکه رئیس جمهور در تبریز گفتند ممکن است در روز‌های آینده به نتایج قابل قبولی دست پیدا کنیم و از طرفی سیگنال‌هایی در بازار ارز موید این است که بحران کاهش یافته آیا ایران پیشنهاد مشخصی را از رئیس جمهوری فرانسه گرفته  است که به نتایج مثبتی برسد؟ گفت: دولت موفق شده که با همکاری بخش‌های مختلف جامعه شرایط اقتصادی را به سمت آرامش پیش ببرد این نشان می‌دهد که شرایط خیلی خوب است و به سمت آرامش پیش می‌رود و بازار ارز هم این آرامش در شرایط را نشان می‌دهد.

وزیر امورخارجه ایران همچنین با بیان اینکه مردم بی گناه آمریکا گرفتار فرهنگ هفت تیرکشی، قلدری، زورمداری و خشونت شده اند اظهار کرد: فرهنگی که از جنگ به عنوان یک گزینه روی میز صحبت می‌کند موفق نیست و آمریکا اگر دست از قانون شکنی بردارد همه مشکلات حل می‌شود.

ظریف خاطر نشان کرد: اتحادیه اروپا از ابتدای خروج آمریکا از برجام تعهداتی را مطرح کرده و تعهداتی را هم در خود برجام دارد که تعهدات اتحادیه اروپا مستقل از تعهدات آمریکاست و لذا اگر امکانش باشد که این‌ها اجرا شوند امکان عبور از این مرحله وجود دارد، اما اگر این امکان نباشد جمهوری اسلامی برنامه خودش را اعلام کرده و در چارچوب برجام هم هست، دو قدم را برداشته و قدم سوم هم در راه است.

دولت انگلیس با تروریسم اقتصادی آمریکا هم دستی کرده است

ظریف در پاسخ به خبرنگار فاینشنال تایمز در خصوص توقیف نفت کش انگلیسی از سوی سپاه و این که آیا ممکن است تنش بین ایران و آمریکا بیشتر شود؟ گفت: ایران 2 هزار کیلومتر ساحل در خلیج فارس و هزار و 500 کیلومتر ساحل در دریای عمان دارد و دلیل اینکه اسم این خلیج را خلیج فارس گذاشتند این است که بیشترین ساحلش با ایران است و ما مسئول امنیت این منطقه هستیم.

وی ادامه داد: ما همیشه امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز را حفظ کردیم امنیتی که باید برای همه باشد نه امنیتی که به هزینه یک کشور یا کشور دیگر باشد.

وزیر امور خارجه گفت: نکته مهم این است که ما در اجرای وظیفه خودمان برای حفظ امنیت خلیج فارس برخی اوقات از برخی تخلفات و جرائم چشم پوشی کردیم و اکنون دلیلی نمی‌بینیم که چشم پوشی کنیم و در برابر انگلیس که در راهزنی دریایی بدون هیچ مقرراتی شرکت دارد این اقدام را انجام دادیم.

وی افزود: اقدام ما عمل متقابلی نیست بلکه اقدام ما چشم پوشی نکردن از تخلفات است و در حال حاضر هم کشتی انگلیسی به دلیل تخلفاتی که توسط سازمان بنادر و دریا نوردی از او شکایت شده در دادگاه‌های ایرانی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

اروپایی‌ها به هیچ یک از تعهدات خود عمل نکردند

وزیر خارجه کشورمان در ادامه تاکید کرد: اروپایی‌ها نمی‌توانند ادعا کنند ما در کتابچه هایمان تحریم‌ها را برداشتیم، اروپایی‌ها باید شرایطی را فراهم کنند که شرکت‌هایشان بتوانند در ایران فعالیت کنند، جالب است که تعهدات آمریکا از پاراگراف چهار به بعد است و تعهدات اروپایی‌ها نیز موکول به تعهدات آمریکا نیست.

ظریف درباره موضوع مذاکره با آمریکا گفت: اینکه با آمریکا مذاکره می‌کنیم یا نه هم باید بگویم ما مذاکره کردیم، طولانی‌ترین مذاکرات تاریخ را با آمریکا داشتیم، هیچگاه وزیر امور خارجه آمریکا 17 روز متوالی برای مذاکره با کشوری خارج از کشورش نبوده هیچگاه وزیر امورخارجه آمریکا 9 ساعت متوالی با وزیر خارجه یک کشور دیگر مذاکره نکرده است، آن‌ها اهل رکوردگیری هستند، این‌ها آمار خودشان است، لذا اینکه ما مخالف مذاکره هستیم این طور نیست ما مذاکره کردیم، ولی اینکه بگوییم حالا چون دولت آمریکا عوض شده ما باید دوباره بنشنیم و مذاکره کنیم خیر، ممکن است آن‌ها بیکار باشند ما نیستیم، ما برای وقت مان ارزش قائلیم.

ظریف افزود: در آمریکا انقلاب که نشده، یک انتخابات شده است و این را دیگر هر کسی که حقوق بین الملل گذرانده باشد می‌داند که دولت تعهدات دولت قبلی را به ارث می‌برد.

ظریف همچنین نسبت به لغو تحریم‌ها افزود: همیشه لغو تحریم‌ها خطوط قرمز ایران و تعهد اروپاست البته باید ما آثار آن را شاهد باشیم نه این که روی کاغذ چیزی نوشته شود لغو تحریم‌ها نه تنها خط قرمز ماست بلکه خط قرمز برجام است.

از برجام خارج نمی‌شویم

وزیرخارجه کشورمان گفت: گام سوم آخرین قدم نیست و خروج از برجام هم نیست، گام سوم کاملا در چارچوب برجام است.

وی با اشاره به بدعهدی آمریکا در برجام افزود: این وضعیت را در توافق هسته ای پیش بینی کرده بودیم و امروز داریم بر اساس همان پیش بینی‌ها که آمریکا ممکن است بد عهدی کند، عمل می‌کنیم.

وزیر امور خارجه گفت: حالا که آمریکا از برجام خارج شده و خودش را از برجام محروم کرده اروپایی‌ها می‌توانند با اقدامات خودشان از این فرصت استفاده بکنند، لذا ما در رابطه با اقدامات بعد از خروج از برجام صحبت نمی‌کنیم.

ظریف در ادامه تاکید کرد: مذاکره هیچگاه پایان نمی‌پذیرد، دیپلماسی یکی از ارکان ارتباطات بشری است از ابتدا وجود داشته و وجود خواهد داشت.

تاکید ظریف بر لزوم گسترش شورای همکاری خلیج فارس

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران به تحولات منطقه نیز اشاره کرد و با تاکید بر لزوم گسترش شورای همکاری خلیج فارس و گفت وگو بین ایران، عراق و سه عضو این شورا، ایجاد مجمع گفتگوی منطقه‌ای و امضای پیمان تعرض نکردن به یکدیگر را ضروری برشمرد.

ظریف، گفت وگو را به نفع عربستان، امارات و همه کشور‌های منطقه دانست و بر لزوم آغاز گفت وگو تاکید کرد.

وزیر امور خارجه ایران همچنین با اشاره به بحران یمن تاکید کرد: راه حل یمن، گفت وگو و مذاکره است.

ظریف در خصوص مذاکرات صلح افغانستان نیز اظهار کرد: هر راهکاری باید با حضور دولت افغانستان باشد و ایران مخالف راهکاری است که از خارج بخواهد بر افغانستان تحمیل شود.

خون دیپلمات‌ها و خبرنگاران به هم آمیخته شده است

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به نامگذاری روز خبرنگار به مناسبت شهادت «محمود صارمی» در مزار شریف گفت: خون دیپلمات‌ها و خبرنگاران به هم آمیخته شده است.

محمدجواد ظریف روز خبرنگار را اتفاقی مهم در تاریخ کشور دانست و افزود: هر ساله اهمیت این روز را به منظور ارتباط بین وزارت امور خارجه و جامعه رسانه‌ای کشور به خبرنگاران رسانه‌ها تأکید می‌کنم؛ در این روز 11 شهید بزرگوار در مزار شریف به شهادت رسیدند که 10 تن آنان همکاران ما در وزارت امور خارجه بودند و یک نفر نیز خبرنگار بود.

وزیر امور خارجه به شهدای دیگر رسانه اشاره کرد و افزود: شهدایی که برای روشنگری و آگاهی بخشی تلاش کردند، شهید آوینی که در حوزه خبر و هنر نقش پیشگامی داشت و همچنین شهدای رسانه سقوط هواپیمای سی 130 از آن جمله اند.

116