ایران پرس: بدون تردید گروه‌ تروریستی داعش در یک دهه اخیر یکی از مهم‌ترین تهدیدها در منطقه غرب آسیا و به طور خاص کشورهایی نظیر سوریه و عراق بود که خسارت‌های بسیار سنگینی در حوزه‌های مختلف به این کشورها وارد کرد.

گروه تروریستی داعش توسط «ابومصعب الزرقاوی» رهبر القاعده عراق، تحت عنوان «جماعت توحید و جهاد» و به منظور مبارزه مسلحانه با ارتش آمریکا در جریان اشغال عراق در سال 2003  تشکیل شد.

پس از آن که بحران سوریه در سال 2011 به درگیری‌های داخلی تبدیل شد، داعش نیز در این کشور مهم غرب آسیا شکل گرفت.

با تشکیل داعش در سوریه، میزان خشونت در این کشور به شدت افزایش یافت.

گروه تروریستی داعش در اولین اقدام در مارس 2013 شهر رقه، مرکز استان رقه را تحت تصرف خود گرفت. با ورود داعش به عراق و اشغال جغرافیای این کشور، قدرت نمایی این گروه در سوریه بیشتر شد و ناامنی بیش از همه به صورت جنگ خیابانی و شهری درآمد. 

داعش پس از اشغال عراق در سوریه نیز بر شمار و شدت جنایت‌های خود افزود. غیرنظامیان و به طور خاص زنان قربانیان اصلی گروه تروریستی داعش در سوریه بودند.

مشکل بزرگ سوریه این بود که با شکل گیری بحران دچار شوک شد و پس از شکل‌گیری داعش نیز وضع وخیم تر شد. زیرساخت های سوریه اعم از سازمان و امکانات و نیروی انسانی در شرایط مناسبی برای مقابله با حمله همه جانبه موج تروریسم نبود. یکی از نقاط ضعف حکومت سوریه، فقدان تجربه در استفاده از نیروهای مردمی در بحران بود.

در چنین شرایطی، جمهوری اسلامی ایران با درخواست دولت سوریه برای کمک به این کشور وارد عمل شد و سردار سپهبد شهید «قاسم سلیمانی» مبارزه با تروریسم را در این کشور ساماندهی کرد. 

سردار سلیمانی به مقامات سوری توصیه کرد از ظرفیت های مردمی در مقابله با بحران جاری بهره برداری کنند. این اقدام به ارتش و نیروهای امنیتی در برابر حملات تروریست ها کمک شایانی کرد.

با حمایت‌های جمهوری اسلامی ایران و مقاومت و همچنین روسیه از نظام سوریه، شهرهای مهم این کشور پس از تصرف داعش به کندی و یک به یک پس گرفته می‌شدند. آخرین سنگر داعش در سوریه شهر البوکمال بود.

«امین حطیط» استراتژیست و تحلیلگر امور نظامی و راهبردی لبنانی عنوان می‌کند: "شهید سلیمانی در سوریه نقش متمایزی را ایفا کرد و توانست گروه‌های مقاومت در این کشور را در نبرد با تروریسم، منسجم و یکپارچه گرداند و این عامل مهمی در شکست طرح‌های توطئه علیه سوریه بود."

پس از شکست داعش در البوکمال و قطعی شدن از بین رفتن سازمان داعش، اگرچه جنگ با تروریسم در سوریه پایان نیافت و همچنان برخی گروه‌های تروریستی با حمایت قدرتهای خارجی، در این کشور حضور دارند اما دستاورد بزرگ این بود که ضمن شکست دشمنان در براندازی نظام سوریه، تمامیت ارضی این کشور هم حفظ شد.

امروز موضوع بازگشت سوریه به سیاست منطقه و احیای روابط این کشور با کشورهایی که در یک دهه گذشته برای براندازی آن همه نوع اقدام و هزینه انجام دادند، به شکل جدی پیگیری می‌شود.

نویسنده: سیدرضی عمادی

117