ایران پرس: سرانجام پس از گذشت دهه ها از جنایات فرانسویان در الجزایر و در حالی که همچنان اسناد جدیدی از این جنایات بر ملا می شود، امانوئل مکرون رییس جمهوی فرانسه از مردم الجزایر عذرخواهی کرد و وعده داد در آینده قانونی برای جبران خسارت تصویب می شود.

با گذشت بیش از شش دهه از پایان جنگ هشت ساله میان ارتش اشغالگر فرانسه و مبارزان الجزایری، طی سال های اخیر اسناد جدیدی از جنایات فرانسویان در الجزایر  افشا شده است؛ اسنادی که بیش از پیش، ظلم و بی رحمی فرانسویان را نسبت به مبارزان الجزایری برملا می کند.

براساس یکی از جدیدترین اسنادی که چند ماه قبل منتشر شد، بیش از یک و نیم میلیون الجزایری در دوران استعمار فرانسه و نیز جنگ‌های استقلال این کشور، جان خود را از دست دادند. با این حال، آزمایش‌های اتمی فرانسه در مناطق صحرایی الجزایر و آثار مخرب باقی مانده اند، حزن‌ انگیزتر بوده است.

یکی از هولناک‌ ترین این جنایات ‌ها ، ۱۷ آزمایش اتمی فرانسه بین سال‌های ۱۹۶۰ تا ۱۹۶۶ در صحرای الجزایر بود که در نخستین نمونه آن، فرانسوی‌ها ۱۵۰ الجزایری را به‌ عنوان موش آزمایشگاهی بر ستون‌هایی در منطقه آزمایش هسته‌ای آویزان کردند تا بفهمند پرتوهای هسته‌ ای چه تأثیری بر انسان‌ها می‌گذارد.

«محمد الرقانی »یکی از شاهدان عینی که در سال‌های اخیر در این مورد افشاگری کرده است، می گوید: زمان آزمایش بمب هسته‌ای فرانسه، ابرِ قارچ مانندِ این انفجار به سمت آسمان بالا رفت اما باد خیلی سریع آن را به سمت مناطق مسکونی برد و به گونه‌ ای شد که نمی‌توانستیم فاصله سه متری خود را ببینیم.

«برینو باریلو» پژوهشگر نیز می گوید: فرانسوی‌های اشغالگر از ۴۲ هزار الجزایری به‌ عنوان موش آزمایشگاهی در آزمایش‌های هسته‌ای استفاده کردند.

به رغم افشا شدن این جنایات، مقامات فرانسوی تاکنون هیچ گونه عذرخواهی رسمی انجام نداده اند. حتی دفتر ریاست‌ جمهوری فرانسه چندی پیش در بیانیه‌ ای اعلام کرد که امانوئل مکرون هرگز از اشغال الجزایر عذرخواهی نخواهد کرد.

این موضع گیری های فرانسه خشم بیش از پیش مردم الجزایر را برانگیخت. آنان بارها تاکید کرده اند که فرانسه باید بابت جنایات خود در الجزایر به طور رسمی عذرخواهی کند و غرامت بپردازد. 

البته جنایات فرانسه در آفریقا فقط متوجه مردم الجزایر نبوده است؛ بلکه بسیاری از اقوام، نژادها و ملیت های آفریقایی نیز قربانی این جنایات بوده اند. فرانسه همانند تمامی کشورهای اروپایی، در دوران استعمار مستقیم در آفریقا حقوق بشر را به شکل عریان نقض کرده بود و نسل کشی هایی را نیز رقم زده بود.

این رفتارهای غیر انسانی تا هم اکنون نیز ادامه داشته است. اسناد معتبر نشان می دهد که فرانسه در بروز نسل کشی روآندا در سال 1994 که از آن به عنوان یکی از بزرگترین قتل عام در قرن بیستم یاد می‌شود، نقش داشته است. براساس اسناد منتشر شده، فرانسه مقصر اصلی نسل کشی روآندا است که به کشتار 800 هزار توتسی توسط شبه نظامیان هوتو منجر شد.

اسناد بسیاری نیز از استعمارگری فرانسه در کشورهایی همچون سنگال، ساحل عاج و بنین منتشر شده است. این کشورها توسط فرانسویان به مرکز تجارت برده تبدیل شده بودند و دوران استعمار ، تمام منابع این مناطق به تاراج رفت.

اکنون سیاستمداران فرانسوی در تلاش هستند با عذرخواهی؛ تاریخ سیاه استعمار فرانسه در قاره آفریقا را بزدایند و جای پای این کشور را در این قاره مستحکم کنند. اما این عذرخواهی اگر با جبران خطاهای گذشته همراه نباشد؛ تاثیر اندکی بر افکار عمومی برجای خواهد داشت.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

 112 

بیشتر بخوانید:

افشای جنایت‌ های فرانسه در دوره استعمار الجزایر