سید عباس عراقچی در نشست خبری به مناسبت نخستین سالگرد اجرایی شدن برجام به سوالات خبرنگاران پاسخ گفت و دستاوردهای این توافق را تشریح کرد.
هیچ مذاکره مجددی در کار نخواهد بود/اگر ترامپ برجام را پاره کند، ما آتش می زنیم
عراقچی در پاسخ به سوالی در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا در حاشیه کمیسیون مشترک و احتمال برگزاری مذاکرات بیشتر با آمریکایی ها اظهار داشت: ما جز در بعضی از مسایل فنی اجرای برجام مذاکره ای با آمریکایی ها نداریم و مذاکرات با آمریکا مدتهاست متوقف شده است.
وی افزود: اگر جایی مساله ای مربوط به اجرای برجام و مباحثی مثل مبادلات بانکی وجود داشته باشد را پیگیری می کنیم ولی بیش از این در خصوص هیچ موضوعی حتی درباره برجام مذاکره نداریم.
معاون وزیر امور خارجه گفت: روز دوشنبه و قبل از کمیسیون مشترک، مذاکرات دوجانبه ای درباره نقض برجام داشتیم که این هم طبق مکانیسم برجام است که باید نشست دوجانبه و بعد گروه همکاری و در نهایت کمیسیون مشترک برگزار شود.
عراقچی در خصوص احتمال عدم اجرای تعهدات آمریکا در دولت جدید ادامه داد: بارها گفته شد که برجام برای کشورهایی که به آن ملحق شده اند، تعهد بین المللی است و تعهد دوجانبه بین ما و آمریکا و هیچ کشور دیگری نبود.
وی گفت: برجام توافقی چند جانبه بین ایران و ۶ کشور و اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده مذاکرات بود و تعهدی که وجود دارد، تعهدی بین المللی است.
رییس ستاد پیگیری اجرای برجام ادامه داد:اینکه رییس جمهوری آمریکا تصمیم بگیرد برجام را کنار بگذارد، تصمیم خودش است ولی پای تبعات آن هم باید بایستد؛ ما مذاکره مجددی نکردیم و نخواهیم کرد.
عراقچی افزود: برجام خاتمه یافته است و اگر آقای ترامپ تصمیم بگیرد برجام را پاره کند، انتخاب ایشان است و عکس العمل ما روشن است و همانطور که گفته ایم اگر آنها برجام را پاره کنند، این سمت هم آن را آتش خواهد زد.
رییس ستاد پیگیری اجرای برجام تصریح کرد: هیچ مذاکره مجددی در کار نخواهد بود وبرجام به هیچ وجه باز نخواهد بود.
برجام باید با حسن نیت اجرا شود؛ مفهوم سختگیرانه در برجام قایل نیستیم
عراقچی در خصوص برخی اظهار نظرها و توصیه های مخالفین برجام به ترامپ برای اجرای سختگیرانه برجام اظهارداشت: ما مفهومی به عنوان اجرای سختگیرانه برجام قائل نیستیم، در برجام آمده است اجرای همراه با حسن نیت و با صراحت ذکر شده است که طرفین متعهد می شوند برجام را با حسن نیت و در فضای سازنده اجرا کنند و از هر اقدامی بر خلاف متن و روح برجام و هر اقدامی که اجرای موفقیت آمیز برجام را خدشه دار کنند، خودداری کنند واین جزو تعهدات آمریکاست.
وی تصریح کرد: اینکه ترامپ بین برجام و غیر برجام انتخاب کند، تبعاتش را خواهد دید. اینکه بخواهند برجام را به شکلی اجرا کنند که فضای سازنده لازم برای اجرای آن وجود نداشته باشد، حرکتی خلاف برجام و نقض برجام است.
مذاکرات سیاسی هسته ای با آمریکا تمام شده است
معاون وزیر امور خارجه درپاسخ به این سوال که آیا ما با دولت بعدی آمریکا تماسی نخواهم داشت، گفت:من به عنوان تیم مذاکره کنده هسته ای می گویم که مذاکرات هسته ای با آمریکا تمام شده است و بیشتر از این مذاکره ای نداریم. در حوزه اجرا ممکن است در سطح فنی مذاکراتی انجام شود، ولی مذاکرات سیاسی تمام شده است.
نه با دولت فعلی و نه دولت آینده وارد مذاکره نشدیم و نخواهیم شد مگر اینکه دستورات تغییر کند که الان چشم اندازی در این زمینه نیست.
عراقچی خاطرنشان کرد: از دید ما برجام تمام شده است و موانعی که بر سر اقتصاد ایران وجود داشت و باید برداشته می شد برداشته شده است و باید مراقب سنگ اندازی ها باشیم که از دید ما تحمل نخواهد شد؛ تعهداتی را که در برجام قبول کرده اند باید اجرا کنند.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص عدم حسن نیت و سنگ اندازی آمریکایی در اجرای برجام و دستور رییس جمهوری به وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی در قبال نقض برجام و آینده برجام گفت: طبییع است هیچ اعتمادی به آنها نبوده است.
در برجام قید شده که باید در فضای سازنده و با حسن نیت اجرا شود برای اینکه جلوی حرکات شیطنت آمیز گرفته شود. عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای گفت: خیلی ها در آمریکا برجام را توافق نامطلوب می دانند و همچنان معتقدند سیاست آمریکا باید سیاست غنی سازی صفر باشد سیاستی که سالها دنبال کردند و بالاخره کوتاه آمدند.
عراقچی تاکید کرد: باید در تاریخ ثبت شود به عنوان یک نبرد اراده ها بین جمهوری اسلامی ایران و آمریکا. آنها می گفتند سیاست غنی سازی صفر و ما می گفتیم یک روز هم غنی سازی را تعلیق نمی کنیم و تاریخ قضاوت می کند که چه کسی در این برد بزرگ پیروز شد و غنی سازی خود را تحمیل کرد؛ طرف مقابل سیاست غنی سازی صفر را کنار گذاشت و همه قطعنامه های شورای امنیت را بدون یک روز اجرا کنار گذاشت.
وی با بیان اینکه همین ها باعث شده دولت اوباما زیر فشار و انتقاد است، اظهارداشت:حرکت خردمندانه جمهوری اسلامی در طول مذاکرات و بعد از برجام و بسته شدن پرونده پی. ام. دی و کنار رفتن ادعاها علیه ایران، شرایطی ایجاد کرده که دیگر کسی نمی تواند با جمهوری اسلامی ایران همانند سابق رفتار کنند.
معاون وزیر امور خارجه اظهار کرد: وقتی که مشاهده می کنیم وزیر دفاع آمریکا موضعی که می گیرد متفاوت است با موضعی که ترامپ گرفته است؛ وزیر خارجه جدیدی که در مجلس پاسخگو هست هم می گوید باید برجام را بررسی کاملی بکنیم و بازبینی برجام نداریم؛ گفته باید در آمریکا بررسی کاملی انجام دهیم و ببینیم منافع و مضار آن چیست.
عراقچی تصریح کرد: برجام از دید ما واقعیت تثبیت شده است و برداشت بسیاری از تحلیلگران همین است. دولت جدید آمریکا هم قادر به کنار گذاشتن آن نیست.
رییس ستاد پیگیری اجرای برجام تصریح کرد:اما اگر چنین تصمیم بگیرند با ضرس قاطع می گویم آماده همه شرایط هستیم. هم برنامه هسته ای ما برگشت پذیر است و طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی آمادگی کامل وجود دارد که در همان دوره زمانی که مجلس مشخص کرده برنامه ما بلافاصله به بعضی از نقاطی که قبلا قرار داشت، برگردد.
عراقچی افزود: در حوزه تحریم ها به شدت وضع ایران فرق کرده؛ گشایش هایی که ایجاد شده و کالاهایی که وارد شده شرایط ایران به طور کامل فرق کرده است. دیگر کسی نمی تواند ایران را به عنوان تهدید معرفی کد و آژانس حقانیت ایران را اثبات کرد، بنابراین کاملا اوضاع فرق کرده است.
ایران و گروه پنج به علاوه یک در 14 ژوئیه 2015 بر سر برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره برنامه هستهای ایران به توافق دست یافتند.
توافق هسته ای ایران و گروه پنج به علاوه یک از ژانویه 2016 اجرایی شد.