معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه هیچ شرطی را برای بازگشت آمریکا به برجام نمی‌پذیریم، شروع مجدد غنی‌سازی ۲۰ درصد را به معنای مرگ برجام ندانست.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزارت خارجه دوشنبه شب در برنامه گفت‌وگوی ویژه شبکه دوم سیما، سالگرد شهادت سردار سلیمانی و چهلمین روز شهادت محسن فخری‌زاده، دانشمند هسته‌ای کشورمان را گرامی داشت و گفت شهید فخری‌زاده به لحاظ نظری، دانشی و تئوریک در دستاوردهای هسته‌ای کشور تلاش زیادی داشت و آغاز غنی‌سازی ۲۰ درصد در چهلمین روز شهادت این شهید، یک بعد سمبلیک هم دارد مبنی بر اینکه پیشرفت‌هایی که در ایران صورت گرفته است، متوقف شدنی نیست. 

معاون وزیر خارجه خاطرنشان کرد: در سال ۱۳۸۹ بعد از اینکه به ما سوخت ندادند خودمان موفق شدیم سوخت را تولید کنیم و در طول پروسه‌ای که تا قبل از نهایی شدن مذاکرات برجام طول کشید، بیش از ۴۰۰ کیلو اورانیوم ۲۰ درصد تولید کردیم که برای سال‌ها سوخت راکتور تحقیقاتی تهران را کفایت می‌کرد.

وی افزود در برجام در یک داد و ستد کلان و با توجه به اینکه نیاز ما برای سال‌ها تامین شده بود، قرار شد تولید سوخت ۲۰ درصد متوقف شود چون از دید آنها سوخت ۲۰ درصد قدم بسیار بزرگ برای رسیدن به سلاح هسته‌ای بود که البته از دید ما فرق می‌کرد.

عراقچی تصریح کرد وقتی آمریکا از برجام خارج شد و تعادل داده‌ها و ستانده‌ها در برجام به نوعی به هم خورد و در قسمت رفع تحریم‌ها، منافع ما در برجام کاهش یافت و حتی به صفر رسید، ما پنج گام را در مقابله با آن اتخاذ و تعهدات خود را کاهش دادیم، اما به شکلی که راه دیپلماسی کماکان باز باشد و امکان بازگشت وجود داشته باشد.

این دیپلمات ارشد با اشاره به مصوبه مجلس شورای اسلامی بیان کرد: مجلس در قانون راهبردی اخیر، دولت را مکلف کرد که غنی‌سازی ۲۰ درصد را سریع‌تر شروع کند. فارغ از اینکه اختلاف نظرهایی بین مجلس و دولت بود یا به لحاظ کارشناسی ما دیدگاه‌هایی داشتیم، ولی زمانی که قانون تصویب شد لازم الاجراست و ما به عنوان مجری قانون موظف به اجرای آن هستیم و بعد از تصویب قانون، آیین نامه‌های اجرایی آن توسط دولت تهیه و از روز دوشنبه (دیروز) این کار انجام شد.

عراقچی ادامه داد: شروع مجدد ۲۰ درصد هم براساس معاهده NPT و معاهده پادمان و هم بر اساس برجام، قانونی است چون ما حق خود را در برجام اجرا می‌کنیم. اسنپ بک ایران هم بازگشت به وضعیت قبلی خودش و کنار گذاشتن تعهداتش است. این ما هستیم که اسنپ بک را اجرا کردیم و کماکان برجام زنده است.

معاون وزیر خارجه همچنین گفت اگر طرف‌های مقابل ما بتوانند به تعهداتشان عمل کنند، ما در این اقدام تجدیدنظر خواهیم کرد و امکان بازگشت به تعهدات کامل خود در برجام را داریم.

معاون وزیر خارجه با بیان اینکه به لحاظ فنی و فناوری، توانایی غنی‌سازی بالاتر از ۲۰ درصد برای ما وجود دارد، خاطرنشان کرد ما کماکان به اصول خود مبنی بر حرمت سلاح‌های هسته‌ای پایبند هستیم. سلاح‌های هسته‌ای هم جایی در اعتقادات دینی ما بر اساس فتوا ندارند و هم اینکه جایی در محاسبات دفاعی و امنیتی ما ندارند.

عراقچی در خصوص واکنش‌های صورت گرفته به غنی‌سازی ۲۰ درصد از جمله اظهارات سخنگوی اتحادیه اروپا که گفته این اقدام ایران انحراف قابل توجه از تعهدات ایران در برجام است، گفت: اروپایی‌ها در این زمینه حق صحبت کردن ندارند. اگر انحراف در برجام است، عدم اجرای تعهدات‌شان در موضوع رفع تحریم‌ها انحراف کامل از تعهدات آنها در برجام است. 

معاون وزیر خارجه ایران با تاکید بر اینکه اروپایی‌ها باید ممنون‌دار ایران باشند که تا الان برجام را حفظ کرده است، گفت اگر آنها خواهان حفظ برجام هستند و اگر فکر می‌کنند این حرکت انحرافی در مسیر برجام است، بهتر است اول مسیر خود و انحرافات خودشان را اصلاح کنند و آن موقع خواهند دید که جمهوری اسلامی ایران به تعهداتش برخواهد گشت و برجام حفظ خواهد شد.

به گفته عراقچی راه حفظ برجام در این نیست که به ایران فشار بیاورند که از حقوق خود در برجام استفاده نکند بلکه راه‌ حفظ برجام در این است که طرف‌های غربی به اجرای تعهدات خود در برجام شامل رفع تحریم‌ها بپردازند.

عراقچی یادآور شد غنی‌سازی ۲۰ درصد به معنای مرگ برجام نیست بلکه عکس‌العمل ما به اقداماتی است که آنها انجام دادند و عکس العمل به عدم تعهدات آنهاست و اگر به تعهداتشان برگردند، ۲۰ درصد هم برگشت پذیر است.

معاون وزیر خارجه همچنین افزود ما الان نزدیک چهار هزار کیلو اورانیوم غنی شده زیر۵ درصد داریم در حالی که براساس برجام باید ۳۰۰ کیلو باشد. برجام دیگر آن اثر عدم اشاعه‌ای که آنها به دنبال آن بودند را ندارد، اما این به معنای خاتمه برجام نیست.

معاون وزیر خارجه گفت اگر قرار بر این باشد برجام احیا شود، آمریکاست که باید برگردد و باید تحریم‌هایی که در برجام پیش بینی شده و تحریم‌هایی که در چهار سال گذشته جدیداً وضع شده را بردارند.

عراقچی درباره اینکه گفته می‌شود موضوعاتی از جمله دفاعی و منطقه‌ای به برجام اضافه شود و اینکه آیا ایران پیش شرطی را از سوی آمریکا برای بازگشت به برجام می‌پذیرد، نیز اظهار داشت: غربی‌ها دچار یک توهم شده‌اند و فکر می‌کنند در اثر فشارهایی که در طول چند سال گذشته به خاطر تحریم‌های مجدد آمریکا بر ایران وارد شده، جمهوری اسلامی ایران آماده است و خیلی سریع از بازگشت آمریکا به برجام استقبال می‌کند و لذا آنها می‌توانند برای رفع تحریم‌ها برای ایران شرط بگذارند، اما این برداشتی کاملاً اشتباه و توهم است.

این دیپلمات ارشد تصریح کرد: ایران تصمیم خود را برای زندگی و اقتصاد بدون برجام گرفته است. ما ذوق زده برای بازگشت آمریکا به برجام نیستیم و اینگونه نیست که برای بازگشت آمریکا به برجام آغوش باز کنیم. اقتصاد بدون نفت دو سال است محقق شده و این خدمتی است که ترامپ به ایران کرده است.

معاون وزیر خارجه تاکید کرد ایران هیچ شرطی را برای بازگشت آمریکا به برجام نمی‌پذیرد. هیچ مذاکره مجددی درباره برجام نخواهد کرد. هیچ اضافه‌ای به برجام نخواهد شد. برجام پلاس و موارد دیگر و تمدید دوره‌‌های برجام اصلاً برای ما پذیرفتنی نیست. هیچ موضوعات دیگری برای مذاکره اضافه نخواهد شد چه بحث‌های منطقه‌ای و چه بحث های دیگر. بحث‌های موشکی را از فکرشان به طور کامل خارج کنند.

عراقچی درباره اظهارات برخی مقامات کشورهای حاشیه خلیج فارس مبنی بر اینکه باید در برجام مورد مشورت قرار بگیرند، خاطرنشان کرد: وقتی برجام را مذاکره می‌کردیم به آمریکا می‌گفتند درباره منطقه نباید با ایران مذاکره کنید. الان که دیدند چه اشتباهی کردند می‌گویند مسائل منطقه باید در مذاکرات مطرح شود.

معاون وزیر خارجه درباره تحرکات در منطقه از سوی آمریکا و اینکه آیا تهدیدی احساس می‌کنیم، خاطرنشان کرد: ما شاهد تحرکات نظامی در منطقه خلیج فارس بودیم، در مقابل این تحرکات نیروهای مسلح ما آمادگی صد در صدی خود را حفظ و آمادگی بالایی را در منطقه ایجاد کردند و در اثر این آمادگی‌هاست که تهدیدات رفع می‌شود.

عراقچی ادامه داد: با اقتداری که نیروهای مسلح ما در منطقه خلیج فارس و اقتدار موشکی نیروهای مسلح ما در دفاع از کشور دارند، خیال ما از امنیت کشور راحت است و اینها یک بازدارندگی را ایجاد کرده که آمریکا و هیچ قدرت خارجی حتی تصور حمله به ایران را نمی‌تواند در ذهن خود بیاورد.

معاون وزیر خارجه تاکید کرد تمام پایگاه‌های آمریکا در منطقه زیر چشمان تیزبین رادارهای ایران است. هر هواپیمای آمریکایی که بلند می‌شود و کجا آرایش دفاعی و نظامی به خود می‌گیرد و ...همه اینها تحت کنترل کامل است و به صورت لحظه‌ای رصد می‌شود.

عراقچی ادامه داد: آمادگی نیروهای مسلح ما در اوج خود است و جای نگرانی قطعا وجود ندارد. تقریباً از آن شرایطی که می‌توانست به درگیری منجر شود، عبور کردیم. البته در روزهای آینده باید مراقبت داشته باشیم ولی به اعتقاد من آنچه تا الان شاهد بودیم بیشتر شکل یک نمایش نظامی از سوی آمریکا بود که با نمایش متقابل دفاعی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به صورت کامل خنثی شد.

معاون سیاسی وزیر خارجه درباره حمله اخیر راکتی به سفارت آمریکا در بغداد بیان کرد: باید مراقب فتنه انگیزی‌های برخی در منطقه باشیم. کسانی هستند که علاقه دارند درگیری در منطقه ایجاد کنند و حیات آنها در تنش، درگیری و اشغالگری است از جمله رژیم صهیونستی که حیاتش در ادامه اشغالگری و تنش و درگیری است. ما به دقت مراقبت می‌کنیم. حادثه سفارت آمریکا در بغداد کاملاً مشکوک بود و دست‌هایی در کار بود که فتنه و تنشی را در منطقه ایجاد و سطح تنش‌ها را در منطقه بالا ببرد.

عراقچی تصریح کرد: رژیم صهیونیستی باید بداند با آتش در این منطقه بازی می‌کند و اصلا فکر نکند این آتش فقط در منطقه خلیج فارس باقی خواهد بود. این رژیم از همه کشورهای منطقه آسیب‌پذیرتر است و واکنش ایران به هر حمله و تجاوزی قطعا همه کسانی که در تنش‌ها نقش داشتند را در برمی‌گیرد.

معاون وزیر خارجه درباره تماس‌های دکتر ظریف با وزرای خارجه کشورهای همسایه و پیغام از دولت جدید آمریکا نیز گفت: هیچ گفت‌وگو و پیغامی با تیم بایدن و با ترامپ هم رد و بدل نشده است. ترامپ دولت حاکم در آمریکا است و اگر مواردی باشد از طریق سفارت سوئیس منتقل می‌کنیم و در جریان‌های اخیر و شدت گرفتن تحرکات در منطقه از همین طریق نیز پیام‌های خود را به دولت کنونی در آمریکا دادیم که مراقب رفتارشان باشند و ایران واکنش شدید و قاطع بدون هرگونه هشدار قبلی نشان خواهد داد.

عراقچی همچنین در خصوص ترور سردار شهید سلیمانی و شهید فخری‌زاده گفت: همه افراد ارزشمند در ایران مورد تنفر نظام سلطه و رژیم صهیونیستی هستند و قطعا برنامه‌هایی دارند که آنها را مورد هدف قرار دهند. اینقدر زبون شده‌اند که دست به چنین اقداماتی زده‌اند. 

وی گفت: شهید فخری‌زاده را ۴۰ روز پیش از دست دادیم، ولی امروز در چهلمین روز شهادت این شهید، غنی‌سازی ۲۰ درصد را با تکنیک‌های فنی جدید آغاز کردیم. کسانی که شهید می‌شوند سعادتمند می‌شوند و ما به حال آنها غبطه می‌خوریم. آنها نمی‌توانند اراده ملت ایران را ترور کنند. قطعا این مسیر ادامه می‌یابد و جای خالی شهدای ما با عزیزانی دیگر پر می‌شود.

معاون وزیر خارجه درباره عدم محکومیت ترور شهید فخری‌زاده از سوی اکثر اروپایی‌ها به ویژه سه کشور اروپایی نیز افزود: اروپایی‌ها سابقه خیلی بدی از خود به جا گذاشتند. ما شاهد محکومیت غیرقابل انتظاری بودیم. واکنش اروپایی‌ها ضعیف‌تر بود، ولی موضع آنها در مجموع غیرقابل قبول و ضعیف بود. چهره آنها برای ما شناخته شده است و توقعی نداریم موضعی بگیرند که در راستای منافع مردم ما باشد. //114