ایران پرس- عربستان سعودی به عنوان مهد وهابیت در سال‌های اخیر نقش مهم و تاثیرگذاری در حمایت همه جانبه از تروریسم به ویژه تروریست‌های تکفیری در خاورمیانه و دیگر نقاط جهان داشته است.

در واقع عربستان سعودی که برخی کشورهای بزرگ اروپایی مانند فرانسه، آلمان و بریتانیا روابط گسترده ای با آن در ابعاد مختلف تجاری، اقتصادی، نظامی و تسلیحاتی دارند، بیشترین سهم را نه فقط در اشاعه ایدئولوژی های افراط گرایانه بویژه وهابیت داشته، بلکه در چند سال گذشته با گسترش ناآرامی ها در سوریه و به منظور سرنگونی دولت قانونی سوریه بیشترین کمکهای مالی و تسلیحاتی را به همین گروهای افراط گرا انجام داده است.

ایدئولوژی افراط گرایانه وهابیت که از سوی عربستان سعودی تبلیغ و حمایت می‌شود، منبع فکری و ایدئولوژیکی گروههای تروریستی مانند داعش محسوب می شود که در نقاط مختلف جهان مبادرت به اقدامات تروریستی می کنند.

«سارا واگن کنشت» رئیس فراکسیون حزب چپ پارلمان آلمان در تشریح علل گسترش تروریسم داعشی تصریح کرد: "تروریسم افراط گرا محصول جنگ‌های آمریکا و متحدانش در خاورمیانه است."

ضمن اینکه با تصویب قانون «جاستا» در آمریکا در اواخر دوره زمامداری «باراک اوباما»، رئیس جمهوری پیشین این کشور، حتی کنگره آمریکا نیز بر نقش غیرقابل انکار رژیم سعودی در حمایت از تروریسم صحه گذاشت.

اکنون مشخص شده که عربستان سعودی در حادثه 11 سپتامبر 2001 با ارائه انواع کمکها و خدمات به عاملان حملات 11 سپتامبر دخیل بوده است. بویژه اینکه در این مساله پای برخی از شاهزادگان و مقامات ارشد سعودی نیز در میان است.

واکنش دیرهنگام اتحادیه اروپا به ترویج تروریسم در جهان

اکنون اروپایی ها که با حملات تروریستی افراط گرایان در سال های اخیر مواجه بوده اند، در اقدامی دیر هنگام، به این مساله واکنش نشان داده اند.

در این راستا کمیسیون اروپا روز جمعه عربستان سعودی را به فهرست پیش‌نویس کشورهایی اضافه کرده که به علت کوتاهی در مبارزه با آنچه «تأمین مالی تروریسم» و پولشویی خوانده شده، تهدید علیه اتحادیه اروپا به شمار می‌روند.

این اقدام اتحادیه اروپا در شرایطی صورت گرفته که بعد از قتل «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول، فشارهای بین‌المللی علیه ریاض شدت گرفته است.

خاشقجی روز سه شنبه 2 اکتبر به کنسولگری عربستان در استانبول وارد شد، اما هیچگاه از آن خارج نشد. رژیم سعودی 19 اکتبر، بعد از 18 روز سکوت و تکذیب سرانجام تحت فشارهای جامعه جهانی تایید کرد، خاشقچی در کنسولگری این کشور به قتل رسیده است.

در حال حاضر ۱۶ کشور در این فهرست اتحادیه اروپا قرار دارند.

بروکسل از ملاک‌هایی مشابه با «کارگروه اقدام مالی» FATF برای قرار دادن کشورها در این فهرست استفاده می‌کند. عربستان سعودی یکی از کشورهایی است که به فهرست به‌ روز‌ شده اتحادیه اروپا اضافه شده است.

این تصمیم مقدماتی برای رسمی شدن بایستی در جلسه دوشنبه هفته آینده به تأیید ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا برسد. اقدام اتحادیه اروپا موجب اخلال در روابط مالی عربستان سعودی با این اتحادیه خواهد شد، ضمن آنکه ممکن است بر سرمایه‌ گذاری‌های خارجی در این کشور هم اثرگذار باشد.

اروپا تا سال های متوالی با پدیده خطرناک تروریسم تکفیری که عربستان حامی اصلی آن بوده، درگیر خواهد بود.

«یورگن اشتوک» دبیرکل پلیس بین‌الملل (اینترپل) در اواخر دسامبر 2018 اعلام کرد:

"بسیاری از کشورها در دنیا می توانند در معرض تهدید موج دوم تروریسم داعش قرار گیرند که می توانیم از این موج دوم به عنوان «داعش 2» نام ببریم."

عربستان سعودی از جمله متحدان منطقه ای مهم غرب است که از مهمترین مشتریان تسلیحاتی اروپا و آمریکا بوده در عین حال نقش مهمی را در عرصه صادرات نفت و سرمایه گذاری در بلوک غرب ایفا می کند. طبیعتا غربی ها هیچ گاه به دلیل منافع خود حاضر به انتقاد جدی از سیاست ها و اقدامات رژیم سعودی مانند نقض آشکار حقوق بشر و نیز کشتار مردم یمن در جنگ ظالمانه ائتلاف سعودی علیه یمن نبوده و اساسا توجهی به این مساله ندارند. 

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

116/118

بیشتر بخوانید:

عربستان در فهرست حامیان تروریسم اتحادیه‌اروپا

دیدبان حقوق بشر: عربستان فورا اجازه ورود ناظران بین المللی را بدهد

پرونده‌خاشقجی؛ تروریسم‌دولتی سعودی رقم‌خورده است؟