دادگاه ویژه پروندههای تروریستی در عربستان روز گذشته احکام سنگینی برای بازداشتیهای اردنی و فلسطینی صادر کرد. احکام حبس در حق 69 اردنی و فلسطینی و 10 سعودی صادر شد که برخی حکمهای حبس در خصوص مساله مرتبط با حماس به 22 سال رسید.
دادگاه سعودی برای دکتر «محمد الخضری» نماینده حماس در عربستان که از وضعیت سلامتی خوبی هم برخوردار نیست، 15 سال حبس و برای پسرش نیز چهار سال حبس در نظر گرفت.
موضوع اول علت صدور احکام صادر شده است:
دولت سعودی در این خصوص مدعی شد که این افراد به اتهام حمایت مالی از مقاومت فلسطین محکوم شدهاند.
در واقع، دولت سعودی معتقد است فلسطینیهای مقیم عربستان سعودی نباید از مقاومت فلسطین حمایت مالی انجام دهند. این اتهام در شرایطی مطرح میشود که افرادی نظیر محمد الخضری مجوز فعالیت و کار در عربستان را از «ملک عبدالله بن عبدالعزیز» پادشاه پیشین این کشور دریافت کرده بودند و دولت کنونی عربستان نیز هیچ سندی دال بر حمایت مالی این افراد از مقاومت فلسطین ارائه نکرد.
موضوع دیگر این است که سعودیها فوریه 2019 بیش از 60 اردنی و فلسطینی مقیم عربستان از جمله «محمد الخضری» نماینده جنبش مقاومت اسلامی حماس را بازداشت کردند.
به عبارت دیگر، این افراد از 30 ماه قبل تاکنون در زندان عربستان حضور دارند و پس از 30 ماه احکام آنها صادر شده است. طی این مدت، این افراد هم تحت شکنجه قرار گرفتند و هم دورههای طولانی زندان انفرادی را طی کردند.
در همین راستا، سازمان حقوق بشری «القسط» در واکنش به احکام صادر شده، تاکید کرد: "این احکام پس از محاکمه دستهجمعی صادر شده، هیچ یک از ضمانتهای دادرسی عادلانه بینالمللی را ندارد و متهمان در بازداشت دسته جمعی خود تحت شکنجه و آزار و اذیت از جمله چندین ماه ناپدید شدن اجباری و همچنین دورههای طولانی زندان انفرادی قرار گرفتند."
موضوع مهم دیگر مربوط به بازه زمانی بازداشت این افراد و همچنین زمان صدور حکم علیه آنها است:
در فوریه 2019 که این افراد در عربستان سعودی بازداشت شده بودند، دولت سعودی حرکت شتابندهای در جهت عادیسازی روابط با رژیم اسرائیل آغاز کرده و از حامیان معامله قرن بود که دولت وقت آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» ارائه کرده بود.
بنابراین، بازداشت اعضای حماس، خوش خدمتی دولت سعودی به رژیم صهیونیستی بود و اکنون نیز احکام صادر شده، برای جلب رضایت اسرائیل است. دادگاه سعودی اکنون در شرایطی احکام را علیه اعضای حماس به اتهام ادعایی حمایت از مقاومت فلسطین صادر کرد که رژیم صهیونیستی در هفتههای اخیر خصومت علیه فلسطینیها را به اوج رسانده است.
در همین راستا، «محمود الزهار» از رهبران حماس گفت: "احکام عربستان پاسخی به خواستههای صهیونیستی است. احکام با تغییر سیاست در عربستان تغییر کردند و رسانههای خاص برای جلب رضایت اسرائیل به کار گرفته شدند. این احکام تصمیم سیاسی هستند نه قضایی.» دفتر سیاسی انصارالله یمن نیز با انتقاد از احکام دادگاه سعودی، اعلام کرد این احکام را خنجر مسمومی به پیکر آرمان فلسطین و پیام دوستی و دنبالهروی و تبعیت از اسرائیل میدانیم. ماهیت رژیم سعودی مشتاق عادیسازی روابط با دشمن صهیونیستی است."
نویسنده: سیدرضی عمادی
117