ایران پرس - تقریباً حدود یک سال پیش، سه عضو شورای همکاری خلیج فارس یعنی امارات، عربستان سعودی و بحرین، با حمایت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا، حملاتی را علیه کشور همسایه خود و عضو همان شورا یعنی قطر به راه انداختند.

پایگاه عربی 21 درمطلبی به قلم «علی حسین باکر» نوشت، حملات عربستان، امارات و بحرین علیه قطر شامل حملات رسانه ای و اینترنتی بود و پس از آن، این کشورها سفیرهای خود را از دوحه فرا خواندند و روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع و این کشور را محاصره اقتصادی کردند.

بحران یاد شده که بیهوده و بی هیچ دلیل مشخصی میان کشورهای یاد شده با قطر به وجود آمد، این شورا را به دو جناح تقسیم کرد و منجر به تضعیف این شورا شد که به جایگاهی برای فعالیت جمعی تبدیل شده بود.

این حرکت همچنین به اصول قانونی و توافق هایی که به تاسیس این شورا منجر شده بود، ضربه زد.

دیری نپائید که این بحران از نبود انسجام درمثلث (عربستان، امارات، بحرین) که رهبری آن را عربستان برعهده داشت، پرده برداشت.

اختلافات بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس؛تناقض در حل مسائل منطقه

این محور قادر به تضعیف اراده کشور کوچک قطر نبود و بر تنگنایی که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس درسطح منطقه و جهان داشتند، افزود.

اما این محور به جای عقب نشینی از تصمیم خود در قبال قطر و اصلاح مشکلات فیمابین، همان مسیر اشتباه را ادامه داد و منابع سیاسی، دیپلماتیک واقتصادی را به شکل بیهوده هدر داد.

نشست کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس

اختلافات بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به بحران در روابط این کشورها با قطر محدود نشد، و طولی نکشید که این اختلافات و چند دستگی ها، به موضوعات دیگری مانند توافق هسته ای با ایران و موضع دولت آمریکا در قبال این توافق نیز کشیده شد.

کشورهای این محور که رهبری آنرا عربستان برعهده داشت، بدون هیچ گونه احتیاط و محافظه کاری، ازاقدام ترامپ در خروج از توافق هسته ای با ایران حمایت کردند؛ با وجود این که می دانستند هیچ طرحی برای تعامل با ایران درمرحله پس از خروج ترامپ از توافق هسته ای با ایران ندارند.

این مساله، این برداشت را ایجاد کرد که کشورهای یاد شده کورکورانه از ترامپ حمایت می کنند.

درمقابل، سلطان نشین عمان، کویت و قطر نیز موضعی محافظه کارانه درقبال تصمیم آمریکا مبنی برخروج از برجام اتخاذ کردند و از این مساله ابراز نگرانی کردند که این وضعیت به تشدید بی ثباتی درمنطقه منجر شود.

به طور واضح، چنددستگی میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بیشتر شد و حتی آن ها درباره مسائل اصلی منطقه دچار تناقض شدند.

اختلافات میان کشورهای حوزه خلیج فارس درحال انتقال از موضوعات کلی به روابط دوجانبه

این تحولات نشان می دهد که بحران ساختاری درمیان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس رو به تشدید است وشکاف میان آن ها نیز رو به افزایش است.

نه تنها انتظار نمی رود که این شکاف از بین برود و روابط میان این دو محور در آینده نزدیک ترمیم شود، بلکه شواهد بسیاری وجود دارد که نشان می دهد دامنه مشکلات و اختلافات میان کشورهای حوزه خلیج فارس درحال انتقال از موضوعات کلی به روابط دوجانبه میان کشورهای این محور مانند عربستان و کویت، عمان و امارات، قطر و عربستان و قطر وامارات است.

مترجم : کبری آقایی

133/116

بیشتر بخوانید:

تاثیر منفی تحریم قطر بر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس

نشنال اینترست: چرا شورای همکاری خلیج فارس با احتمال فروپاشی روبروست

لوبلاگ: سرنوشت شورای همکاری خلیج‌فارس با تناقضات دوحه و ابوظبی

نشست کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس