ایران پرس- «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل، از هر فرصتی استفاده می‌کند تا با افتخار بگوید که عادی‌سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی (با اشاره آشکار به عربستان سعودی) به مرحله‌ای پیشرفته رسیده است.

«حسن البراری» درمطلبی در پایگاه عربی 21 نوشت: عربستان، تاکید اسرائیل بر عادی‌سازی روابط با آن کشور را رد نمی‌کند. بنابراین داشتن روابط با اسرائیل، به اندازه‌ای که بیانگر کمبود راهکارها در سیاست خارجی عربستان است، بیانگر طرح استراتژیک با اهداف مشخص نیست.

این امر بدان معناست که نزدیک شدن روابط عربستان و اسرائیل، صرفاً نشان دهنده نیاز ریاض به هم‌پیمانی با میزان تاثیرگذاری تل‌آویو است، آن هم در شرایطی که عربستان، متحمل شکست‌های متوالی در منطقه شده و قدرت آن را ندارد که در برابر ایران بایستد و از گسترش دایره نفوذ و تاثیرگذاری این کشور علیه ریاض در کل منطقه جلوگیری کند.

بدون تردید، اسرائیل از نزدیک شدن به عربستان سود می‌برد، درنتیجه، تلاش‌های مقامات سعودی در ایجاد زمینه مشترک با اسرائیل، بدین معناست که اسرائیل به بخشی از راه حل تبدیل شده است و این مساله‌ای است که هیچ یک از کشورهای عربی طی سال‌های درگیری با فلسطینی‌ها، هرگز به آن اذعان نکرده‌اند.

مقامات سعودی معتقدند که نزدیک شدن به اسرائیل، می‌تواند مانعی در برابر ایران باشد، به این دلیل که اسرائیل در صورت لزوم، به نیابت از عربستان با ایران خواهد جنگید.

اما به نظر من، چنین چیزی اتفاق نخواهد افتاد، زیرا منافع اسرائیل در درگیری با ایران، آشکار است و قطعاً دفاع از عربستان یا کمک به این کشور برای بازپس‌گیری زمام امور از ایران، جزء این منافع نیست.

خطوط قرمزی هست که اسرائیل آن را ترسیم کرده و این رژیم، آماده است در صورتی که ایران از این خطوط قرمز عبور کند، به روش نظامی متوسل شود، مانند اتفاقی که طی هفت سال گذشته در سوریه روی داد.

روابط با اسرائیل، به عربستان کمک می‌کند تا ناامیدی را در دل‌های فلسطینی‌ها ایجاد کند، فلسطینی‌هایی که اسرائیل تلاش می‌کند تا طی تفاهم با عربستان، حقوق آنان را نقض کند.

اسرائیل، به خوبی اوضاع منطقه را بررسی و ارزیابی کرده و به این نتیجه رسیده است که قضیه فلسطین در پایین‌ترین بخش فهرست اولویت‌های برخی از نظام‌های عربی و درصدر آن عربستان قرار گرفته است، از این‌رو؛ نزدیک شدن به عربستان، ممکن است این کشور را به اعمال نفوذ مالی خود با هدف فشار بر فلسطینی‌ها وادار کند تا به اسرائیل، امتیازات مجانی دهند.

چندی پیش، "موشه یعلون"، رییس پیشین ستاد ارتش و وزیر جنگ پیشین اسرائیل، در مقاله‌ای که در مرکز امنیت ملی وابسته به دانشگاه تل‌آویو منتشر شد، درباره انگیزه و اهداف عربستان از نزدیک شدن به اسرائیل سخن گفت.

یعلون نوشت؛ عربستان راهی به‌جز اقرار به ضعف خود در مقابله با ایران و در نتیجه، توافق با اسرائیل درباره استراتژی مشترک برای مقابله با ایران، ندارد.

بر اساس این تفکر، عربستان نیز می‌تواند درتحقق سازش بین فلسطینی‌ها و اسرائیل، مشارکت داشته باشد، اما یعلون نگفته است که این امر، چگونه امکان‌پذیر است!

اسرائیل، طرح سازش عربی را قبول ندارد و همچنین با هر راه حلی که به تشکیل دو دولت منجر شود، مخالف است. این بدان معناست که اسرائیل به دنبال شریک عربی است که نابودی قضیه فلسطین را بپذیرد تا اسرائیل این اجازه را پیدا  کند که به توسعه‌طلبی اقدام کند.

در یک کلام، می‌توان گفت اسرائیل درهر نوع روابط عادی‌سازی با هر کشوری با اندازه و جایگاه عربستان، بزرگ‌ترین برنده خواهد بود.

به اعتقاد نویسنده این مطلب، بهره‌برداری از این نزدیک شدن برای متقاعد کردن اسرائیل به لزوم پذیرفتن راه حل برای منازعه دو طرف عربی و اسرائیلی، جزء برنامه‌های عربستان نیست، بلکه ریاض، تسلیم موضع تل‌آویو درخصوص قضیه فلسطین خواهد شد و این مساله‌ای است که هم اسرائیلی‌ها و هم مقامات سعودی، خوب به آن واقفند.

مترجم: کبری آقایی

117/120

بیشتر بخوانید:

حمایت وزیر اوقاف عربستان از رژیم صهیونیستی جنجالی شد

یورونیوز: ولیعهد عربستان میگوید ما و اسرائیل دشمن مشترکی داریم