چنانکه «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید در تازه ترین اظهار نظر خود اعلام کرده آمریکا فعلا قصد اقدام نظامی در ونزوئلا را ندارد.
بولتون اگرچه به سخنان «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا که اعلام کرده همه گزینه ها روی میز است، اشاره کرد، اما گفت که هدف واشنگتن انتقال مسالمتآمیز قدرت در ونزوئلا است.
سخنان بولتون درشرایطی مطرح شده است که موضوع مداخله نظامی آمریکا واکنش های بسیاری را برانگیخته است.
«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه با تاکید بر اینکه آمریکا تمام معیارهای بین المللی را در خصوص ونزوئلا نقض کرده است تصریح کرد: مسکو هر اقدامی که نیاز باشد را برای حمایت از دولت قانونی ونزوئلا انجام خواهد داد.
آمریکا و متحدانش در هفته های اخیر با حمایت از«خوان گوایدو» رهبر مخالفان دولت ونزوئلا که 23 ژانویه خود را رئیس جمهوری ونزوئلا خواند؛ به دنبال انجام کودتای سیاسی در این کشور هستند.
تلاش های آمریکا و متحدانش برای سرنگونی مادورو
خارج کردن درآمد نفت از دست چپگرایان، روی کارآوردن یک دولت راستگرای تابع آمریکا همچنین تضعیف محور چپ در آمریکای لاتین از جمله دلایل تلاش آمریکا و متحدانش برای سرنگونی مادورو است.
در این راستا واشنگتن با استفاده از حربه های مختلف درصدد وارد اوردن فشار حداکثری بر ونزوئلا است. با این حال استفاده از ابزار تحریم و تهدید از سوی واشنگتن تاکنون موفق نبوده است.
مادورو و دولت چپگرای وی علیرغم همه تنش ها و فشارها به دلیل حمایت بخش زیادی از مردم ونزوئلا همچنین ارتش این کشور توانسته اند مقابل اقدامات واشنگتن و متحدان داخلی و خارجی آن دوام بیاورند.
طی روزهای گذشته مردم شهرهای مختلف ونزوئلا راهپیمایی هایی را برای اعلام حمایت از مادورو برگزار کردند؛ همچنین کارکنان وزارت نفت در حمایت از مادورو تظاهرات کردند.
«دِلسی رودریگز»، معاون رییس جمهوری ونزوئلا، درجمع راهپیمایی هواداران مادورو در کاراکاس، پایتخت ونزوئلا، گفت:
"اکنون دیگر تمامی نقاب ها از چهره ها، از «دونالد ترامپ» رییس جمهور آمریکا، گرفته تا «مایک پنس» معاون ترامپ، و «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید برداشته شده است، زیرا همه این افراد بدون استثنا گفته اند که به دنبال نفت ونزوئلا هستند. پاسخ ما به زیاده خواهی های آمریکا این است؛ دستان یانکی ها از صنعت نفت ما دور باد."
مجموعه این اقدامات سبب شده تا واشنگتن و متحدانش اکنون در مقابل فشار افکار عمومی و خواست مردم این کشور مجبور به عقب نشینی از مواضع خود به ویژه تهدید نظامی علیه این کشور باشند.
با توجه به ناکام ماندن پروژه براندازی آمریکا، تلاش برای پایان دادن به بحران کنونی از راه گفت و گو و دیپلماسی مورد توجه بسیاری از سیاستمداران قرار گرفته است. به طوری که «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد نیز برای حل اختلافات در ونزوئلا اعلام آمادگی کرده است.
اگر چه واشنگتن و متحدانش همچنان درصدد تلاش برای پیش بردن پروژه براندازی در ونزوئلا هستند اما به نظر می رسد سیاست های مداخله گرایانه واشنگتن و متحدانش در ونزوئلا به شکست انجامیده است.
مردم ونزوئلا، نیروی نظامی و کارکنان بخش نفت این کشور همچنان به مادورو و ارزش های ضد امپریالیستی این کشور وفادار هستند و بسیاری از کشورهای جهان نیز از آنها حمایت کرده اند.
به نظر می رسد مجموع این عوامل و فشار افکارعمومی، آمریکا را مجبور به عقب نشینی از تهدیدات خود در زمینه استفاده از گزینه نظامی علیه ونزوئلا کرده است.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
133/118
بیشتر بخوانید:
مخالفت ایتالیا با اقدامات اتحادیه اروپا ضد دولت ونزوئلا
گسترش حمایت مردم ونزوئلا از مادورو
زمینه سازی ترامپ برای اقدام نظامی علیه ونزوئلا/ تحلیل