ایران پرس: کاترین کولونا رئیس دستگاه دیپلماسی فرانسه در مورد استفاده روسیه از کشورهایی که به تحریم غرب نپیوسته اند ، ابراز نگرانی کرده است.  

در همین ارتباط ، کاترین کولونا وزیر امور خارجه فرانسه به منظور پیشگیری از نقض تحریم های روسیه توسط ترکیه ، به آنکارا سفر کرده است. وزیر امور خارجه فرانسه پیش از سفر به ترکیه در فرودگاه به خبرنگاران گفت: با توجه به این که ترکیه از تحریم‌های اتحادیه اروپا و آمریکا علیه روسیه تبعیت نمی‌کند ، به منظور رایزنی در این‌ باره به آنکارا سفر می کند.  

با وجود اظهارات صریح وزیر امور خارجه فرانسه پیرامون مشارکت نکردن ترکیه در تحریم های غرب علیه روسیه ، یونس الیتاس معاون وزیر دارایی ترکیه هفته گذشته در گفتگوی تلفنی با "والی آدیمو" معاون وزیر خزانه داری آمریکا ، گفته بود:  آنکارا به هیچ وجه اجازه نخواهد داد تحریم‌های غرب علیه روسیه نقض شود.

تلاش دولت اردوغان برای بهبود روابط با با غرب و روسیه

این اظهارات معاون وزیر دارایی ترکیه در حالی است که مقام های دولت اردوغان ، تلاش می کنند تا به صورت همزمان با غرب و روسیه روابط رو به رشدی داشته باشند.

در همین زمینه ، "مارک پیرینی" سفیر پیشین اتحادیه اروپا در ترکیه در سخنانی تصریح کرده بود:  آنکارا همواره تلاش کرده است تا در کنار داشتن جایگاهی در اردوگاه غرب ، روابط خود را با مسکو به دلیل منابع انرژی و ظرفیت های اقتصادی و همچنین ، قدرت ژئوپلیتیکی و توان لجستیکی روسیه ، حفظ کند. 

با این موضع گیری ها ، چنین به نظر می رسد که مقام های ترکیه تلاش می کنند مانند سیاستمداران غربی با اتخاذ مواضع دوگانه ، با سیاست های غرب علیه ترکیه مقابله کنند. حمایت های بی چون و چرای غرب از یونان در قبال ترکیه را باید یکی از مهمترین موارد بروز اختلافات جاری میان مقام های ترکیه با اتحادیه اروپا و آمریکا قلمداد کرد.

در واقع ، مقام های ترکیه به حمایت های غرب از یونان را با وجود نقض قراردادهای لوزان و پاریس مبنی بر غیرمسلح ماندن جزایر دریای اژه ، معترض هستند. یونان اخیرا تلاش کرده است جزایر دریای اژه را با سلاح های سنگین مسلح نماید. اما دولت های غربی ، همچنان از تحرکات یونان در قبال ترکیه حمایت می کنند. به همین دلیل ، به نظر می رسد در چنین مواردی که اروپا نیازمند کمک های ترکیه است ، مقام های آنکارا تلاش می کنند توجه سییاستمداران غربی را به برخی واقعیت ها جلب کنند. 

تاثیر تصویب بسته های تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه

به هر حال ، اتحادیه اروپا تاکنون شش بسته تحریم را علیه روسیه تصویب کرده است که بر مبنای آخرین مورد آن ، صادرات نفت روسیه به کشورهای عضو اتحادیه اروپا تا پایان سال 2022 میلادی به ‌طور کامل متوقف خواهد شد. اتحادیه اروپا که در شرایط بسیار بدی قرار دارد ، انتظار داشت با تحریم های روسیه ، بتواند این کشور را به عقب نشینی از مواضعش وادار کند. اما نه تنها تحریم های اروپا علیه روسیه عملی نشد ، بلکه کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز در شرایط بسیار ناگواری به لحاظ تامین انرژی قرار گرفته اند.

این تحریم‌ها تاکنون با افزایش بهای سوخت به افزایش بی سابقه تورم در این کشورها نیز منجر شده است. در همین ارتباط ، بسیاری از تحلیلگران بازار انرژی هشدار داده اند که بهای انواع انرژی در اروپا که در سال گذشته به دلیل کاهش جریان گاز از روسیه ، نزدیک به ۴۰۰ درصد افزایش یافته بود ، در هفته های پایانی سال جاری افزایش بیشتری خواهد یافت.

این افزایش پس از آن رخ می دهد که مسکو ضرب‌الاجل تعیین شده تا روز شنبه گذشته را برای از سرگیری جریان گاز از طریق خط لوله نورد استریم ۱ ، لغو کرده است. دولت روسیه اعلام کرده است، در مدت تعمیر و نگهداری از این خط لوله به آلمان ، یک نقص جدید را کشف کرده است. در این زمینه ، "ناتان پایپر" تحلیلگر نفت و گاز در شرکت سرمایه گذاری انگلیسی "اینوستک" گفت، "انتظار می رود قبوض انرژی در انگلیس همچنان افزایشی باشد و در ماه آوریل سال 2023 میلادی به 6616 پوند (حدود هفت هزار و 650 یورو) در سال افزایش یابد".  

در حقیقت ، اتحادیه اروپا با تحریم های روسیه تلاش داشت تا این کشور را مجبور کند تا ضمن پایان دادن به جنگ اوکراین ، شرایطی برتری نظیر ابتکار تعیین قیمت های جهانی نفت و گاز را همچنان در اختیار داشته باشد. اما این روند بر عکس شده است و مقام های دولت پاریس تلاش می کنند تا ترکیه را قانع کنند تا به تحریم های اروپا علیه روسیه بپیوندند. اتحادیه اروپا تاکنون شش بسته تحریم را علیه روسیه تصویب کرده است که بر مبنای آخرین مورد آن ، صادرات نفت مسکو به کشورهای عضو تا پایان سال 2022 میلادی به‌ طور کامل متوقف خواهد شد. با وجود این تحریم ها ، تاکنون با افزایش بهای سوخت ، نرخ تورم نیز در غرب به طور بی سابقه ای افزایش یافته است.

نویسنده: علی اصغر میرزاآقازاده

113