دهمین نشست پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس جمهور روز پنجشنبه بدون هیچ نتیجه خاصی به پایان رسید. در این نشست «میشل معوض» 38 رای به دست آورد، 37 رای سفید بود و بقیه هم یا بین نامزدهای دیگر تقسیم شد و یا در زمره آراء باطله بود.
46 روز از پایان ریاست جمهوری «میشل عون» در لبنان میگذرد. پارلمان لبنان یک ماه قبل از پایان دوره ریاست جمهوری عون، نشستهای خود را برای معرفی رئیس جمهوری جدید آغاز کرد.
بنابراین، اکنون پارلمان حدود 75 روز است که در معرفی رئیس جمهوری جدید موفقیتی نداشته است و حتی چشماندازی نیز برای معرفی رئیس جمهور در جلسات آینده وجود ندارد. دور از انتظار نیست مانند دوره قبلی که میشل عون پس از 30 ماه به عنوان رئیس جمهوری جدید برگزیده شده بود، این دوره نیز ماههای زیادی طول بکشد تا رئیس جمهور جدید معرفی شود.
اما چرا پارلمان برای معرفی رئیس جمهور ناکام میماند؟
نخستین دلیل این است که در درون مسیحیان که رئیس جمهور باید از میان آنها باشد، اجماعی در این خصوص وجود ندارد. مسیحیان 64 کرسی پارلمان 128 نفری لبنان را در اختیار دارند، اما میشل معوض تاکنون به طور میانگین حدود 40 رای داشته است. بنابراین، معوض پشتوانه لازم را ندارد و بقیه نامزدها نیز تاکنون آراء اندکی را به خود اختصاص دادند.
دلیل دیگر این است که در شرایط کنونی هیچ شخصیتی در لبنان نیست که کاریزمای لازم را برای تصدی پست ریاست جمهوری داشته باشد.
دلیل دیگر این است که میان گروههای سیاسی لبنان نیز اتفاق نظری درباره رئیس جمهور وجود ندارد. با الگوهای رفتاری که سعد الحریری از خود نشان داد، نقش اهل سنت در لبنان تقریباً کاهش پیدا کرده و با انسجام در میان آنها وجود ندارد. به عبارت دیگر، میتوان گفت نوعی آشفتگی سیاسی در درون گروههای سیاسی لبنانی وجود دارد که سبب میشود نتوانند در خصوص معرفی رئیس جمهوری جدید به توافق برسند.
علاوه بر این، تحولات لبنان از شرایط منطقهای و بینالمللی نیز تأثیر میپذیرد. اکنون در منطقه غرب آسیا نوعی عدم قطعیت به خصوص در رابطه میان ایران و عربستان سعودی وجود دارد. در حالی که طرفین پنج دور مذاکره را تاکنون برگزار کردند، اما این مذاکرات هنوز نتیجه نداشته است. نوع رابطه ایران و عربستان بر تحولات درونی لبنان اثر میگذارد.
موضوع دیگر نیز این است که عربستان و آمریکا شرطی را در تحولات لبنان گذاشتهاند که این شرط مانع رسیدن به اجماع در خصوص رئیس جمهور جدید و حتی تشکیل کابینه «نجیب میقاتی» میشود.
ریاض و واشنگتن که در امور داخلی لبنان مداخله دارند، بر عدم مشارکت حزبالله در دولت و در عرصه سیاسی لبنان تأکید دارند و به گروههای سیاسی نزدیک به خود در لبنان فشار وارد میکنند و این عامل مهمی برای بنبست های سیاسی در لبنان در دو زمینه معرفی رئیس جمهور جدید و کابینه جدید میقاتی است.
با توجه به این دلایل میتوان گفت در پنجشنبههای آینده که نشست پارلمان برای معرفی رئیس جمهور جدید برگزار خواهد شد، نتیجه همان است که در 10 هفته گذشته بود.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117