ایران پرس: رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در آستانه سفر به سه کشور عرب حاشیه خلیج فارس، از رد شرط دولت دمشق برای عادی سازی روابط با آنکارا و ادامه اشغال شمال سوریه خبر داد.

رئیس جمهوری ترکیه با اشاره به شرط دولت دمشق مبنی بر لزوم خروج نیروهای ترکیه از خاک سوریه برای عادی‌سازی روابط ، اعلام کرد: نیروهای ترکیه از شمال سوریه خارج نخواهند شد. رجب طیب اردوغان همچنین تاکید کرد: "متأسفانه (بشار) اسد خواستار خروج ترکیه از شمال سوریه است. اما چنین چیزی رخ نخواهد داد، چون ما در آن جا با تروریسم مبارزه می‌کنیم".

تلاش برای عادی سازی هر چه سریع تر با سوریه و بازگرداندن میلیون ها پناهجوی سوریه به کشورشان یکی از مهم ترین وعده های شخص اردوغان و حزب عدالت و توسعه در مبارزات انتخاباتی ماه می سال جاری میلادی بود. در عین حال ، ادامه اصرار رئیس جمهوری ترکیه مبنی بر تداوم اشغال سوریه، نقض حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور محسوب می شود. در حالی که مقام های آنکارا بارها تاکید کرده اند که به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه احترام می گذارند.

مغایرت اظهارات مقامات ترک درباره حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه با تداوم اشغال اراضی سوریه

در همین زمینه ، "ایمن سوسان" معاون وزیر امور خارجه سوریه روز بیستم ماه ژوئن سال جاری میلادی در جریان دور بیستم نشست آستانه (پایتخت قزاقستان) که با حضور معاونان وزرای خارجه ایران، روسیه، سوریه و ترکیه برگزار شد، گفته بود: "اظهارات مقامات ترک درباره حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه با تداوم اشغال اراضی سوریه مغایرت دارد و ناقض قوانین بین‌المللی و اساسی‌ترین اصول روابط بین کشورها است". به نظر می رسد با خروج نظامی ترکیه از سوریه و عراق، نمادهای قدرت دولت آنکارا از بین خواهد رفت. به همین دلیل ، مقام های ترکیه به ویژه شخص رجب طیب اردوغان تلاش مضاعفی به کار بسته اند تا یا نقض تمامیت ارضی سوریه و عراق به عنوان نمادهای قدرت خود در سطح منطقه و جهان بهره برداری کنند.

در این زمینه ، بسیاری از کارشناسان ترک ، اظهارات پی در پی مقام های آنکارا را توهم قلمداد می کنند. رجب طیب اردوغان اخیراً اعلام کرده بود: "در دهه های گذشته، ترکیه یک کشور و دولت فرمانبردار بود و از دولت های قدرتمند جهان دستور می گرفت. اما حالا در سایه رهبری شخص وی و تلاش های حزب عدالت و توسعه، ترکیه تبدیل به قدرتی شده است که به جهان دستور می دهد".

در زمینه این اظهارات نادرست و توهمی "اُجاکتان" ستون نویس روزنامه قرار که به عنوان یک روزنامه محافظه کار منتقد دولت اردوغان شناخته می شود ، معتقد است:

«این گونه عبارات و اوصاف از کشوری که دستور می‌دهد و دستور می‌گیرد، امروزه دیگر در روابط بین‌الملل جایی ندارد و کسی حاضر نیست به این شکل به دیگر کشورها بنگرد».

در طول چند سال گذشته ، مقام های دولت آنکارا به طرح اظهارات ملی گرایانه و ترک گرایانه مدام تلاش کرده اند تا مردم ترکیه را به عنوان قدرتمندترین کشور منطقه و جهان معرفی کنند. در حالی که پس از بروز بحران اقتصادی و مشکلات معیشتی مردم ترکیه، رئیس جمهوری ترکیه با تمامی کشورهای منطقه که اتهام هایی نظیر مشارکت در کودتای نافرجام معرفی می کرد، دوباره دست دوستی داده است. اردوغان با عذرخواهی از عربستان ، امارات ، مصر ، رژیم نژدپرست اسرائیل و برخی ازسران دیگر کشورها، دوباره دست دوستی داده است.

علل مطرح کردن تداوم نقض حاکمیت ملی سوریه

به نظر می رسد رئیس جمهوری ترکیه در آستانه سفر به عربستان و امارات، با مطرح کردن تداوم نقض حاکمیت ملی سوریه، تلاش دارد از این کشورها- که اخیرا سوریه را به شورای همکاری خلیج فارس دعوت کرده اند- امتیاز بگیرد  یا این که در این زمینه با این کشورها وارد چانه زنی شود.

این اقدام رئیس جمهوری ترکیه ضمن دهن کجی به روسیه و دیگر کشورهای مستقل منطقه ممکن است تبعاتی برای ترکیه در منطقه داشته باشد. وی اخیرا" به نتیجه رسیده است که اتحاد به غرب و کشورهای عربی می تواند از مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم ترکیه بکاهد. ترکیه سلاح های مورد نیاز خود را از روسیه خریداری کرده است و دیگر به این کشور نیاز ندارد. به این ترتیب با نزدیکی به آمریکا و سازنمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) می تواند به مسیر سابق باز گردد.

بدون شک اقدام اخیر دولت اردوغان تبعات منفی زیادی برای مردم ترکیه در آینده خواهد داشت. به هر حال، خلف وعده های پی در پی رئیس جمهوری ترکیه نه تنها از مشکلات این کشور خواهد کاست، بلکه در آینده وابستگی هر چه بیشتر این کشور به دیگر کشورها را تشدید خواهد کرد.

نویسنده : محمد علی طالبی

113

بیشتر بخوانید:

خروج ترکیه از خاک سوریه شرط اسد برای دیدار با اردوغان