جایگاهی که «سلطان قابوس» پادشاه عمان دارد؛ جایگاهی است که دست بسیاری از رهبران کشور ها از آن کوتاه است به گونه ای که عکس او همیشه در بسیاری از اماکن به چشم می خورد.

به گزارش روز سه شنبه ایران پرس، تارنمای خبری العهد به نقل از مجله بریتانیایی اکونومیست نوشت، «سلطان قابوس» حدوداً هر شش ماه یک بار در میان نوبت های درمان بیماری سرطان بر روی صفحات تلویزیون ظاهر می شود تا زنده ماندنش را به عموم مردم اعلام کند.   

وی آخرین  بار ماه مه سال جاری در برنامه ای تلویزیونی حضور یافت.

عمان اکنون باری دیگر و پس از گذشت 47 سال نیازمند به یک رهبر توانمند برای سامان دادن امور این کشور است.

سلطان قابوس مضاف بر اینکه کشورش را با مشت آهنین مدیریت می کند؛ رفاه و آرامش مردمش را حفظ کرده و سعی داشته مردمی را که حدود 4 میلیون شهروند هستند؛ از نافرمانی دور نگهدارد.

وی ظرف 3 سال از طریق افزایش 70 درصدی حقوق عموم مردم موفق به مهار تظاهرات اعتراضی سال 2011 شد.

عواملی از قبیل کاهش قیمت نفت در سال 2014 از یک سو و کسری بودجه 15 درصدی در سال 2015 و 21 درصدی در سال 2016  از سوی دیگر، مضاف بر مخالفت کشورهای عربی همجوار با سیاست وی (استوار بر روابط دوستانه با ایران و حفظ بی طرفی کشورش نسبت به جنگ اعراب علیه یمن و موضعگیری نزدیک نسبت به قطر) موجب محرومیت عمان از مزیت کمک های اقتصادی کشورهای خلیج فارس شده و سلطان قابوس را با ناتوانی در پرداخت هزینه ها مواجه ساخته است.

به طور خلاصه و صرف نظر از آن اعداد، هزینه ها در حال افزایش است، چرا که در سال 2016 بخش محاسبۀ بودجه که شامل کمک هزینه های ویژه، افزایش حقوق برخی از کارمندان دولت و دریافت سری جدید هواپیماهای جنگندۀ تایفون ساخت بریتانیا، هزینه های عمان را دو برابر کرده و با افزایش نرخ خدمات، بدهی مالی این کشور شک و تردید در مورد قدرت بازپرداخت آن از سوی عمانی ها را بیشتر کرده است.

وضعیت بی ثبات اقتصاد عمان

در ماه مه سال جاری، موسسه اعتبارسنجی «استاندارد اند پورز» وضعیت اقتصادی عمان را تغییر و به «بی ثبات» کاهش داده که بر اساس آن ممکن است سلطان قابوس به عنوان اولین رهبر از کشورهای خلیج فارس توسط صندوق بین المللی پول بازخواست شود.  

وضعیت مالی عمان اکنون به افزایش نرخ فروش هر بشکه نفت، دست کم از 50 دلار به 80 دلار نیازمند است که ناظران در تحقق آن، در آیندۀ نزدیک شک و تردید دارند.

قابوس در زمان به دست گرفتن قدرت در سال 1970 نهضت اصلاح و تغییر سراسری را در کشور اعلام کرد و طرح های خود را با احداث 300 مدرسه که در 47 سال پیش  فقط 3 مدرسه بود، شروع کرد.

او راه و جاده های آسفالتی این کشور را که ناچیز بود و از 15 کیلومتر تجاوز نمی کرد، با احداث شبکۀ مدرن به  30 هزار کیلومتر راه و جاده های آسفالتی افزایش داد. 

سلطان با مقرر کردن چشم انداز تغییر وابستگی اقتصاد به نفت، به اجرای نقشه راه 25 ساله برای آزاد کردن بخش خصوصی و ایجاد یک پایه صنعتی و گسترده ای برنامه ریزی دست زد و با آغاز آن در سال 1995 عزم کشورش را بر پایان رساندن آن در سال 2020 اعلام کرد و در سال گذشته بر اثر فشارهای مالی نام این چشم انداز را به نقشه راه سال 2040 تغییر داد.

قابوس علاوه بر اینکه سلطنت را برعهده دارد، هر دو قدرت سیاسی و اقتصادی را قبضه کرده است، وی منصب هایی نظیر نخست وزیری و وزارت دفاع و وزارت بودجه و ریاست بانک را نیز به دست گرفته است.

با توجه به روند صعودی تهدیدات در داخل مجلس، همکاری کشورهای خلیج فارس و اختلاف این کشورها با ایران احتمال می رود که بحران اخیر قطر وضعیت عمان را پیچیده و وخیم تر کند و کشمکش با قطری ها، عمانی ها را عصبانی کند و مانند گذشته با  کمک پشتیبانی غربی ها، بار دیگر به جنگ سلفی های عربستان و امارات وادارکند.

البته شاید «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا که از نقش میانجی گر عمان در مذاکرات هسته محرمانه ایران و آمریکا در دوران ریاست جمهوری «باراک اوباما» ناراضی است؛ چندان تمایلی برای نجات عمان از خود نشان ندهد.116/110

بیشتر بخوانید:

تاکید وزیر خارجه عُمان بر حل بحران عربی از راه مذاکره

وزیر خارجه عمان وارد قطر شد/ مشاور پادشاه سعودی وارد کویت؛ بحران عربی محور مذاکرات