ارتش و کمیتههای مردمی یمن از اوت 2019 تا کنون پنج عملیات بازدارندگی علیه عربستان سعودی و در خاک این کشور انجام داد.
عملیات بازدارندگی نخست در اوت 2019 و در عمق 1200 کیلومتری عربستان در منطقه شرقی الدمام انجام شد. عملیات بازدارندگی دوم سپتامبر 2019 علیه تاسیسات نفتی عربستان در بقیق و خریص در شرق انجام شد و توقف 50 درصدی تولید نفت این کشور را در پی داشته است.
عملیات بازدارندگی سوم فوریه 2020 انجام شد و این بار ارتش و کمیتههای مردمی یمن شرکت آرامکو و اهداف حساس دیگر در «ینبع» واقع در غرب عربستان را هدف قرار داد.
عملیات بازدارندگی چهارم نیز در ژوئن 2020 انجام شد و وزارت دفاع، اطلاعات و پایگاه هوایی «سلمان» و برخی مواضع نظامی در ریاض، پایتخت عربستان و جیزان و نجران هدف حملات موشکی و پهپادی ارتش و کمیته های مردمی یمن قرار گرفت.
عملیات بازدارندگی پنجم در فوریه 2021 و به فاصله هشت ماه پس از عملیات بازدارندگی چهارم انجام شد. به لحاظ جغرافیایی، این عملیات بار دیگر ریاض، پایتخت عربستان و دو شهر جنوبی ابها و خمیس مشیط را هدف قرار داد.
به لحاظ هدف نیز مکانهای حساس نظیر فرودگاه ریاض و اماکن نظامی هدف حمله قرار گرفت. به لحاظ تجهیزات نیز به گفته یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن از یک موشک بالستیک، 15 هواپیمای بدون سرنشین از جمله 9 هواپیمای بدون سرنشین صماد 3 و 6 هواپیمای بدون سرنشین قاصف K2 استفاده شد.
عملیات بازدارندگی پنجم پیامهای مهمی دارد:
پیام اصلی این است که هیچ تجاوزی از سوی ائتلاف سعودی علیه یمن بیپاسخ نمیماند. بر همین اساس نیز یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن با صدور بیانیهای گفت: "در پاسخ به افزایش حملات بیوقفه متجاوزان و محاصره مردم عزیزمان، سلاح پهپادی و یگان موشکی عملیات تهاجمی بزرگ و مشترکی به نام موازنه بازدارندگی پنجم درعمق عربستان انجام دادند."
پیام دیگر این است که قدرت بازدارندگی ارتش و کمیتههای مردمی یمن به حدی افزایش یافته است که ادامه جنگ به نفع ائتلاف سعودی نیست. در همین راستا، سرتیپ «عابد الثور» کارشناس نظامی و استراتژیک یمن گفت: "عملیات بازدارندگی پنجم، شاهدی بر تقویت قدرت نظامی یمن است."
وی همچنین خاطرنشان کرد: "این حمله به ائتلاف متجاوز ثابت کرد که توانمندیهای نظامی یمن به سطح بسیار پیشرفتهای رسیده است و عربستان سعودی دیگر توان رویارویی با آن را ندارد."
علاوه بر این پیامها، عملیات بازدارندگی پنجم اهدافی نیز دارد:
هدف اصلی انتقال این پیام است که موقعیت امروز عربستان سعودی در جنگ علیه یمن قابل مقایسه با سال 2015 نیست. از یک سو، قابلیت پدافندی ارتش و کمیتههای مردمی یمن افزایش قابل ملاحظهای یافته است. از سوی دیگر آسیبپذیریهای عربستان بعد از گذشت شش سال از جنگ آشکارتر شده است.
در همین راستا، «حسن البخیتی» کارشناس سیاسی یمن گفت: "عربستان به مرحله شکست و ناامیدی رسیده است به طوری که از لحاظ تاکتیکی یا استراتژیک، دیگر توان شرکت در هیچ جنگی را ندارد."
هدف مهم دیگر عملیات بازدارندگی پنجم نیز انتقال این پیام است که راهبردهای دولت نجات ملی یمن متناسب با سیاستهای دولت آمریکا تنظیم نمیشود بلکه متناسب با واقعیتهای میدانی جنگ علیه یمن است.
اگرچه دولت آمریکا اعلام کرد، به حمایت از عربستان در جنگ علیه یمن خاتمه میدهد، اما هیچ اقدامی برای پایان دادن به جنگ انجام نشده است. بنابراین، ارتش و کمیتههای مردمی یمن عملیات بازدارندگی پنجم را انجام دادند تا بتوانند عملیات مارب را که اکنون جریان دارد و در آستانه آزادسازی کامل مارب قرار دارند، تکمیل کنند.
نویسنده: سید رضی عمادی
117
بیشتر بخوانید:
یحیی سریع: موشک و پهپادهای یمن عمق خاک عربستان را هدف قرار دادند