مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آستانه برگزاری نشست شورای حکام این آژانس با انتشار گزارشی تحریک آمیز ادعا کرد، ذخایر اورانیوم غنی سازی شده ایران به 18 برابر حد مجاز در توافق هستهای رسیده است.
مدیرکل آژانس همچنین در گزارش خود که یک نسخه آن به رویت رویترز رسیده مدعی شده است، ایران در ارائه پاسخهای «معتبر فنی» به سؤالهای آژانس درباره پیدا شدن مواد هستهای در ایران طی سه سال گذشته ناکام بوده است.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، "محمدرضا غائبی" سرپرست نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان های بین المللی مستقر در وین در پی انتشار 2 گزارش جدید دوشنبه شب "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد راستی آزمایی اجرای برجام و اجرای پادمان در جمهوری اسلامی ایران گفت: اولین گزارش مربوط به اجرای موافقتنامه پادمان در جمهوری اسلامی ایران است که به روند انجام مذاکرات مربوط به موضوعات باقیمانده پادمانی بین جمهوری اسلامی ایران و آژانس بر اساس نقشه راه مورد توافق در بیانیه مشترک توافق شده بین "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس و "محمد اسلامی" معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در پنجم مارس 2022 می پردازد.
"غائبی" افزود: جمهوری اسلامی ایران علیرغم اینکه از همان ابتدا معتقد بود طرح ادعاهای مطروحه علیه ایران بر اساس اطلاعات ساختگی است که توسط رژیم صهیونیستی و کشورهای معاند در اختیار آژانس قرار گرفته است، برای نشان دادن حسن نیت خود و رد ادعاها و اتهامات مطرح شده از طریق اعلام آمادگی برای تعامل مستدل و فنی با آژانس تلاش کرد تا ضمن توافق با آژانس برای وارد شدن به یک روند مذاکراتی، با هدف حل و فصل نهایی این ادعاها، با شرکت در سه نشست فنی تفصیلی جداگانه با مسؤولان ذیربط آژانس طی دو ماه گذشته، توضیحات و مستندات فنی لازم را در خصوص ادعاهای مطروحه شده در اختیار آژانس قرار دهد.
سرپرست نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان های بین المللی مستقر در وین در ادامه با تاکید بر اینکه گزارش مدیرکل آژانس منعکس کننده همکاری های گسترده ایران با آژانس نیست خاطرنشان کرد، جمع بندی گزارش عینا همان مطالبی است که مدیرکل حتی پیش از پایان مراحل پیش بینی شده در بیانیه مشترک، در پارلمان اروپا قبل از برگزاری دور سوم مذاکرات فنی ارائه کرده بود.
به گفته نماینده ایران، این گزارش متاسفانه با کنار گذاشتن استدلالات مبسوط، مستدل و فنی مطرح شده از سوی طرف ایرانی و نامعتبر خواندن غیر منصفانه آنها، همچنان بر مفروضات از پیش تعیین شده آژانس تکیه کرده و بر این اساس جمع بندی یک طرفه خود را ارائه می دهد.
"غائبی" تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران این رویکرد را غیرسازنده و مخرب نسبت به روابط و همکاری های جاری و نزدیک ایران و آژانس ارزیابی کرده و معتقد است آژانس بایستی متوجه عواقب مخرب انتشار چنین گزارش های یک سویه ای که می تواند بهانه لازم را در دست مخالفان روابط ایران و آژانس و مخالفان قسم خورده احیای برجام قرار بدهد، باشد.
سرپرست نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان های بین المللی مستقر در وین در توضیح گزارش دوم هم اظهار داشت: این گزارش، گزارش بروزرسانی فنی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در زمینه نظارت بر اجرای برجام وفق قطعنامه 2231 شورای امنیت است که حاوی آخرین تحولات و همچنین اطلاعات فنی جدید در ارتباط با فعالیت های صلح آمیز هستهای ایران است.
"غائبی" در ادامه با تاکید بر اینکه تمامی فعالیت های هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران در چارچوب معاهده "ان.پی.تی" و براساس اقدامات جبرانی قانونی پیش بینی شده در قانون مصوب مجلس شورای اسلامی ایران متعاقب توقف اجرای تعهدات هسته ای ایران ناشی از عدم اجرای تعهدات طرف های دیگر برجام، انجام شده است تصریح کرد، آژانس تا زمانی که توافقی درخصوص برجام صورت نپذیرد، دسترسی به اطلاعات حافظه دوربین های مستقر خود و سایر اطلاعات دیگر در این زمینه نخواهد داشت.
نماینده ایران همچنین خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران بارها نسبت به ضرورت پرهیز آژانس از درج اطلاعات جزیی فعالیت های هسته ای خود بر اساس اهمیت رعایت اصل محرمانگی بر اساس مقررات آژانس، به مسئولان این سازمان هشدار داده و مراتب اعتراض خود را اعلام کرده، مسئله ای که متاسفانه مورد توجه جدی آژانس قرار نگرفته است.
"میخائیل اولیانوف" نماینده دائم روسیه نزد سازمانهای بین المللی مستقر در وین هم بامداد سه شنبه با انتقاد از درز مجدد گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره ایران به رسانهها، گفت: این مساله به تشدید گمانهزنیها در آستانه نشست شورای حکام منجر خواهد شد.
"اولیانوف" پیشتر هم با بیان اینکه دولت "جو بایدن" رئیس جمهوری کنونی آمریکا میخواهد برخی تحریمهای ترامپ علیه ایران را حفظ کند، خواستار رویکرد سازندهتر و حرفهای واشنگتن در قبال مذاکرات وین شده بود.
مذاکرات در وین به دلیل ابتکارات تیم مذاکره کننده ایران، پیشرفتهایی را تجربه کرده است اما تعلل طرف های غربی به ویژه دولت "جو بایدن" برای جبران اقدامات غیرقانونی دولت پیشین آمریکا و تداوم کارزار فشار حداکثری، منجر به تردیدهایی در جدیت این کشور برای بازگشت به برجام و طولانی شدن روند گفت وگوها شده است.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر بارها اعلام کرده است با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق برجام را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریمها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستیآزمایی قرار گیرد.
ایران به دنبال خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از برجام (8 می 2018) تلاش کرد توافق هستهای را به شرط عمل دیگر طرفهای این توافق به تعهداتشان حفظ کند اما اروپایی ها هیچ موفقیتی در اقدامات عملی وعده داده شده برای حفظ این توافق کسب نکردند.
در چنین شرایطی، شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران 8 می 2019 در سالگرد خروج آمریکا از برجام اعلام کرد، ایران تعهدات برجامی خود را بر اساس بندهای 26 و 36 این توافق گام به گام کاهش خواهد داد تا میان تعهدات و حقوقش توازنی برقرار شود.
بر اساس بندهای 26 و 36 برجام، در صورت پایبند نبودن طرف مقابل به تعهداتش، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.
120