به گزارش خبرگزاری ایران پرس، "کاظم غریبآبادی" با بیان اینکه این گزارش در پرتو توقف اقدامات داوطلبانه و فراپادمانی از سوی ایران از تاریخ 23 فوریه 2021 تهیه شده است خاطرنشان کرد، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در این گزارش تصریح کرده است که فعالیت های راستی آزمایی و نظارتی آژانس در ارتباط با اجرای برجام، تحت تأثیر تصمیم ایران به توقف اجرای تعهدات هسته ای تحت برجام شامل پروتکل الحاقی قرار گرفته است.
غریب آبادی افزود: آنچه که جمهوری اسلامی ایران انجام داده است، در راستای اجرای قانون " اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران" بوده است.
نماینده دائم ایران نزد سازمان های بین المللی مستقر در وین در ادامه اظهار داشت: این گزارش نیز به خوبی مبین اجرای تصمیم 23 فوریه ایران می باشد.
در تازه ترین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی که قسمت هایی از آن دوشنبه شب در رسانههای بینالمللی منتشر شد، اعلام شده است: آژانس از 23 فوریه 2021 به داده های جمع آوری شده توسط تجهیزات نظارتی خود در ایران دسترسی نداشته است.
در این گزارش همچنین ادعا شده است، میزان اورانیوم غنی شده ایران، 16 برابر سقف تعیینشده در برجام است.
ایران به دنبال خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از برجام (8 می 2018) تلاش کرد توافق هستهای را به شرط عمل دیگر طرفهای این توافق به تعهداتشان حفظ کند اما اروپایی ها هیچ موفقیتی در اقدامات عملی وعده داده شده برای حفظ این توافق کسب نکردند.
در چنین شرایطی، شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران 8 می 2019 در سالگرد خروج آمریکا از برجام اعلام کرد، ایران تعهدات برجامی خود را بر اساس بندهای 26 و 36 این توافق گام به گام کاهش خواهد داد تا میان تعهدات و حقوقش توازنی برقرار شود.
جمهوری اسلامی ایران از 23 فوریه 2021 برخی اقدامات داوطلبانه تحت برجام از جمله اجرای پروتکل الحاقی را در چارچوب قانون " اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران" متوقف کرده است.
بر اساس بندهای 26 و 36 برجام، در صورت پایبند نبودن طرف مقابل به تعهداتش، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.
ایران تأکید کرده است در صورت رفع تحریمها و منتفع شدن ایران از منافع برجام، آماده بازگشت به تعهدات برجامی خود است.
120