ایران پرس- دادگاه عالی کنیا، تصمیم دولت این کشور مبنی بر بستن اردوگاه پناهجویان در شهر «داداب» را غیر قانونی اعلام کرد.

رای دادگاه عالی کنیا، در پی شکایت کمیسیون ملی حقوق بشر این کشور KNCHR و سازمان غیر دولتی «کیتو شا شریا»Kituo Cha Sheria از تصمیم اخیر دولت و استرداد پناهجویان سومالی صادر شده است.

قاضی دادگاه عالی، صدور فرمان تعطیلی اردوگاه داداب را سوء استفاده از قدرت و اقدامی تبعیض آمیز و مغایر با قانون اساسی  کشور و توافقنامه های بین المللی خوانده است. تصمیم مذکور انتقادهای وسیع  و  واکنش نهادهای بین المللی را نیز در پی داشت.

گروه‌های حقوق بشری با انتقاد از این تصمیم اعلام کرده بودند، با این اقدام صدها هزار پناهجو، در معرض خطر قرار می گیرند. مسئولان دفتر منطقه‌ای سازمان عفو بین الملل در شرق آفریقا نیز با غیرمسئولانه خواندن تصمیم دولت کنیا، اقدام اخیر را  نشانه شانه خالی کردن دولت از مسئولیت خود برای حفاظت از افراد آسیب‌پذیر دانسته بودند.  

رئیس تیم پزشکان بدون مرز کنیا و دیده بان حقوق بشر هم با متهم کردن دولت کنیا، اعلام کرده بودند هیچ مدرک معتبری دال بر دست داشتن پناهجویان اهل سومالی در حملات تروریستی در کنیا وجود ندارد. دولت کنیا علت تعطیلی این اردوگاه را بار بسیار سنگین اقتصادی، امنیتی و زیست محیطی خوانده است.  

مقامات کنیا اعلام کرده اند، دولت آگاه است که این تصمیم دارای تاثیر ناخوشایندی بر زندگی پناهجویان است. از این رو جامعه بین الملل باید مسئولیت تمامی نیازهای انسانی ناشی از این اقدام را متقبل شود.

اردوگاه داداب

داداب با بیش از 300 هزار نفر جمعیت در مرز کشورهای کنیا و سومالی قرار دارد. خطر گروه تروریستی الشباب، از دلایل اصلی تصمیم برای بستن این اردوگاه‌ بوده است.

طی سال های اخیر نیروهای الشباب مکرراً؛ اردوگاه «داداب» را هدف حملات خود قرار داده اند. علاوه بر این، حمله به یک مرکز خرید در نایروبی پایتخت کنیا در سال ۲۰۱۳ که به کشته شدن تعداد زیادی از افراد منجر شد و نیز حمله به خوابگاه دانشجویان دانشگاه گاریسا در آوریل 2015 که طی آن ۱۴۸ دانشجوی مسیحی کشته شدند، از دلایل سختگیری های دولت است.

حملات تروریستی همچنین صنعت توریسم را به عنوان یکی از منابع اصلی درآمد کنیا با رکود مواجه کرده است. شورشیان الشباب، شدیدا با مداخله نیروهای خارجی در سومالی مخالف بوده و خواستار خروج آنان از کشور هستند. شورشیان بارها تهدید کرده اند، درصورت ادامه حضور سربازان خارجی، دست به اقدامات تلافی جویانه خواهند زد.

سربازان کنیا  طی سال‌های اخیر همراه  با  نیروهای دولتی سومالی، موفق شدهاند،  الشباب را از عمده شهرها و بنادر مهم سومالی  بیرون برانند، با این حال، حملات شورشیان کماکان ادامه دارد و این موضوع امینت سومالی و کشورهای منطقه را تحت تاثیر قرار داده است.

با توجه به رویدادهای اخیر، آینده منطقه در هاله ای از ابهام قرار دارد. هزاران پناهجوی سومالیایی هم که در پی حملات الشباب مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شده اند، در اردوگاه آوارگان نیز با تهدید مواجه بوده و امنیت را احساس نمی کنند.

این سوال مطرح است  که تامین سلاح و آذوقه اعضای الشباب از چه طریقی صورت می گیرد؟ به نظر می رسد، بحرانی تر شدن اوضاع و بی ثباتی در منطقه  به سود دول غربی است. ادامه اوضاع بحرانی در منطقه پر اهمیت شاخ آفریقا، توجیه مناسبی برای استقرار نیروهای غربی درمنطقه فراهم می آورد. 114/111

بیشتر بخوانید:

کشته شدن 50 نظامی ارتش کنیا در سومالی

برگزاری تظاهرات ضد فساد دولتی در کنیا

درخواست برای برگزاری انتخاباتی آزاد در کنیا/تحلیل

اردوگاه داداب