یکی از پیامدهای توافق هسته ای ایران ، جنجال سازی عربستان سعودی با هدف سیاهنمایی ضد ایران در منطقه است.

جمشید امین زاده: عربستان که در سطح بی سابقه ای به تنش های فرقه ای در منطقه دامن زده است، تلاش کرد این توافق را زمینه ساز وحشت و نگرانی برای عربستان وسایر کشورهای منطقه عنوان کند.

در حالیکه نگرانی های ادعایی ریاض هرگز بر روی خطر هسته ای متمرکز نبوده است. شواهد نشان می دهد در نگاه سعودی ها توافق هسته ای باعث بدتر شدن شرایط آنها می شود چرا که با اجرای برجام، انزوای ایران پایان یافت و رویای جاه طلبانه عربستان برای تبدیل شدن به قدرت مسلط منطقه نقش برآب شد.

 عربستان سعودی از ابتدا از مخالفان سرسخت حل مسئله هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ بود و از بر هم خوردن توازن قوا در منطقه به نفع ایران، بسیار هراس دارد.

این مساله در موضع گیری ها و همراهی کامل آنها با مواضع سیاسی غربی ها کاملا مشهود بوده و همچنان نیز ادامه دارد.

بحث بر سر توافق هسته ای ایران که یک سال پیش نهایی شد با تغییر در پادشاهی عربستان در اوایل سال 2015 همزمان بود.

با جانشینی ملک سلمان عبد العزیز به جای برادر ناتنی اش ملک عبدالله که سیاستی تند اما محتاطانه در قبال ایران در پیش گرفته بود؛ فصل تازه ای ازتنش ها در روابط عربستان با ایران کلید خورد.

موسسه بروکینگز در تحلیلی تحت عنوان توافق هسته ای ایران چه معنایی برای عربستان و تنش های منطقه ای دارد، در این باره می نویسد، "ملک عبدالله به دنبال اجتناب از رویارویی با ایران بود.

او سیاست تنش زدایی با ایران در دهه 1980 را تجربه کرده و حتی نسبت به اعزام یک شیعه عربستانی به عنوان سفیرعربستان در ایران اقدام کرده بود اما در نهان تلاش کرد که آمریکا را به مقابله ترغیب کند.

البته این دید گاه عربستان سعودی، تا حد زیادی باعث رنجش آمریکایی ها از جمله گیتس وزیر دفاع سابق آمریکا شد. امریکا توقع عربستان به استفاده از سربازان آمریکایی را به منزله به خدمت گرفتن آنها به عنوان مزدور عربستان تشبیه کرده بود.

"یکی از دلایلی که دشمنی عربستان با جمهوری اسلامی ایران را نشان می دهد، درخواست پادشاه عربستان از آمریکا برای حمله به ایران است. بر مبنای اسنادی که سایت افشاگر "ویکی لیکس" منتشر کرد، ملک عبدالله در سال ۲۰۰۸میلادی از امریکا درخواست حمله به ایران را کرده بود.

در این در خواست که از طریق یکی از سفارتخانه‌های آمریکا دریافت شده، پادشاه عربستان به آمریکا توصیه کرد : «سر مار را قطع کنید.»اظهارات سخیف، بی پایه و تکراری از سوی مقام های سعودی اکنون نیز از زبان نسل جدید پادشاهی سعودی جاری است.

به گفته بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، عادل الجبیر وزیر خارجه سعودی که این روزها سخت سرگرم پاک کردن جای پای دخالت های سران، مقامات و سازمان های رسمی کشورش در عملیات گوناگون تروریستی چند دهه اخیر است، گمان می برد با فرافکنی می تواند افکارعمومی جهان را از رسوایی های بی پایان کشورش به عنوان پدر القاعده و داعش منحرف کند.

گرایش پادشاه جدید عربستان به ماجراجویی در یمن در اوایل سال گذشته ماجراجویی تازه عربستان پس از شکست پروژه جنگ افروزی مستقیم امریکا علیه ایران بود.

عربستان سعودی با تحریک دیگر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، تحولات بعد از برجام را نوعی محکم شدن جای پای ایران در منطقه قلمداد کرد.

پادشاه جدید و شاهزاده جوان عربستان محمد بن سلمان وزیر دفاع بسرعت یک ائتلاف عربی برای مداخله دریمن تشکیل دادند و جنگی تجاوزکارانه شکل گرفت.

در نتیجه، عملیات طوفان قاطع، که نمونه آن در طول تاریخ عربستان دیده نمی شود به راه افتاد؛ اما این جنگ به بروز یک فاجعه انسانی و به بن بست خونین در یمن انجامید.

آمریکا و انگلیس که علاقمند به آرام کردن صدای اعتراض عربستان به توافق هسته ای بودند، حمایت اساسی از جنگ عربستان در یمن به عمل آوردند.

عربستان در صحنه داخلی نیز سرکوب مخالفان و معترضان را تشدید کرد و در ماه ژانویه گذشته، شیخ نمر روحانی برجسته شیعه را به اتهام حمایت از تروریسم اعدام کرد.

این اقدام با موجی از اعتراضات در کشورهای اسلامی منطقه مواجه شد.

در ایران نیز گروهی در اقدامی اعتراضی و خود جوش به سفارت عربستان حمله کردند.

اتفاقاتی که در تهران و مشهد افتاد به هیچ وجه مورد تایید مسوولان نظام قرار نگرفت.

مقام های جمهوری اسلامی اقدام را به شدت محکوم کردند اما در عین حال تعرض به سفارت این کشور را هم برنتابیدند و عاملان این اقدام از سوی دستگاه قضایی مورد پیگرد قضایی قرار گرفتند.

ظریف وزیر امور خارجه ایران در این باره گفت: ایران خود را برای حفاظت از دیپلمات‌های تمامی کشورها به طور شرعی و قانونی موظف می‌داند و با تمام افرادی که در تعرض به سفارت عربستان، کوتاهی یا قانون شکنی کردند برخورد جدی می‌کند؛ اما مسئله این است که عربستان برای ارتقای وجهه اش در منطقه وغرب دست به هر کاری می زند.

در پی این ماجرا، عربستان روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرد. ریاض متحدان خود را نیز به قطع رابطه با ایران تشویق کرد و با کارشکنی های خود مانع ازسفر زائران ایرانی در حج امسال شد.

مقام های عربستان برای قطع رابطه با ایران شتاب و عطش فراوانی از خود نشان دادند و همچنان نیز تلاش می کنند با صف بندی های منطقه ای و فرا منطقه ای با کمک دیگر کشورها و با ارائه به اصطلاح ادله و شواهد، براقدامات تحریک آمیز خود سرپوش بگذارند و هر آنچه را که خود بوجود آورده اند به پای ایران بنویسند.

آنها تلاش می کنند از این جنجال یک فرصت برای خود فراهم کنند تا از پذیرش مسئولیت های بین المللی در قبال جان هزاران تن از حجاج در فاجعه منا و بمباران های وحشیانه در یمن و حمایت از گروه های تروریستی در سوریه شانه خالی کنند.

پیشتر نیز در سال 1987،‌ روابط بین عربستان سعودی و ایران به دنبال کشته شدن 402 حاجی در مراسم حج که 275 نفر آنان ایرانی بودند تیره شد و روابط دیپلماتیک بین دو کشور قطع شده بود.

جنجال سازی و اظهارات منفی دولت سعودی در خلال مذاکرات هسته ای قبل و بعد برجام همسو و همانند رژیم صهیونیستی بوده است.

برخی اسناد فاش شده نشان می دهد رهبران عربستان سعودی از واشنگتن خواستند موضعی سخت در برابر ایران به سبب برنامه هسته ای این کشور اتخاذ کند و حتی ‌ خواهان استفاده از نیروی نظامی شدند.

از دید ناظران سیاسی ترکیب کادر جدید سیاسی در ریاض که جنگ را در یمن کلید زد، با استفاده از داعش و القاعده تفرقه بین مسلمان و خشونت های فرقه ای را تشدید کرده و از ان بهره برداری می کند و پیوسته در حال تفرقه اندازی در منطقه است.

پیشنهاد عربستان به روسیه برای معامله بر سر موقعیت بشار اسد رییس جمهوری سوریه رسوایی دیگری است که اخیرا" برروی تلکس خبرگزاری ها قرار گرفت.

پایگاه راشا تودی در باره این خبر نوشت: عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان در بروکسل به روزنامه آمریکایی پولیتیکو اعلام کرد که کشورش حاضر است در قبال دست کشیدن روسیه از حمایت از بشار اسد، سهمی در خاورمیانه به روسیه دهد که این کشور را بسیار نیرومندتر از دوران اتحاد شوروی کند.

عادل الجبیر افزود: «عربستان آماده است با روسیه، به عنوان یکی از بزرگ ترین تولید کنندگان نفت دنیا، همکاری کند.» وی با طرح این ادعای نخ نما که بشار اسد به زودی سقوط می کند، به روس ها گفت: «پیش از آنکه دیر شود، این معامله را بپذیرید.»این گونه مواضع سخیف و مداخله جویانه نشان می دهد که سیاست های ریاض تا چه اندازه مملو از تناقض و به دور از هنجارها و موازین بین المللی است.

تبلیغات مسموم عربستان در قبال ایران هم با همین رویکرد تا آنجا پیش رفته است که ترکی فیصل رئیس سابق سازمان اطلاعات و سفیر پیشین عربستان در آمریکا چندی قبل در گردهم آیی گروهک تروریستی منافقین در فرانسه حضور یافت و با اعلام حمایت از این گروهک تروریستی بطور علنی خواستار تغییر رژیم ایران شد.