تحلیل:

ایران پرس: اعتراضات اقتصادی - سیاسی نسبت به سیاست های دولت «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه بار دیگر شعله گرفته است.

این بار کشاورزان فرانسه با وسایل نقلیه خود به خیابان ها و بزرگراه ها آمده اند. آنها معترض سیاست های اقتصادی دولت فرانسه در بخش کشاروزی هستند.

کشاورزان در فرانسه که بزرگ ترین تولید کننده محصولات کشاورزی اتحادیه اروپا محسوب می شوند معترض هستند که حقوق کافی دریافت نمی‌کنند و به دلیل مقررات بیش از حد در موضوع حفاظت از محیط زیست، با محدودیت هایی در زمینه تولید مواجه شده‌ اند.

آنها می گویند فشار دولت و خرده‌ فروشان برای کاهش تورم مواد غذایی باعث شده است تا بسیاری از تولید کنندگان نتوانند هزینه‌ های بالای انرژی، کود و حمل‌ و نقل را پوشش دهند.

طرح دولت برای حذف تدریجی معافیت مالیاتی برای کشاورزان در ارتباط با سوخت دیزل، به‌ عنوان بخشی از یک سیاست انتقال انرژی گسترده‌ تر، نیز عامل دیگر اعتراضات عنوان شده است.

«آرنو روس» رئیس اتحادیه بزرگ کشاورزی می گوید: "هدف ما مزاحمت یا تخریب زندگی مردم فرانسه نیست. هدف ما این است که بر دولت فشار بیاوریم تا راه حل‌هایی برای خروج سریع از بحران بیابد."

تظاهرات کشاورزان فرانسوی بیش از یک هفته ادامه داشته است، اما شدت آن اکنون افزایش یافته و به سایر کشورهای اروپایی نیز سرایت کرده است.

در بلژیک، کشاورزان خشمگین از سیاست‌های زیست محیطی اتحادیه اروپا و واردات ارزان، راه‌ های مرتبط به بندر «زیبرگ» را مسدود کرده اند.

«الکساندر دی کرو» نخست وزیر بلژیک قرار است با انجمن‌های کشاورزان دیدار کند. به گفته وی، بلژیک که در حال حاضر ریاست شش ماهه اتحادیه اتحادیه اروپا را برعهده دارد، تعدادی از قوانین کشاورزی اروپا را با کمیسیون اروپا به بحث خواهد گذاشت.

اروپا به ویژه فرانسه دوران سخت اقتصادی را می گذرانند. سیاست های دولت امانوئل مکرون شهروندان فرانسوی را خشمگین کرده است.

طی سال های گذشته افزایش مالیات و تغییرات قانون بازنشستگی در فرانسه، بحران های اقتصادی و اجتماعی بسیاری را به وجود آورد تا سرانجام دولت مکرون در برابر برخی از خواسته های معترضان کوتاه آمد تا توانست ثبات نسبی را برقرار کند.

اما تشدید مشکلات اقتصادی اکنون دایره نارضایتی ها را افزایش داده است.

در حالی که بحران های اقتصادی پس از همه گیری بیماری کرونا و تاثیرات منفی آن همچنان شرایط اقتصادی سختی را بر کشورها تحمیل کرده بود، جنگ روسیه و اوکراین و مداخلات اروپا در این جنگ شرایط را بیش از پیش برای اروپاییان وخیم کرده است.

کشورهای اروپایی با سیاست حمایت و کمک اقتصادی و تسلیحاتی به اوکراین در جنگ با روسیه، شرایط را به شدت برای شهروندان خود سخت کرده اند.

پیوستن به سیاست تحریم انرژِی روسیه به پشتیبانی از خواست و سیاست آمریکا سبب شده است تا قیمت حامل های انرژِی در کشورهای اروپایی افزایش قابل ملاحظه ای یابد و این موضوع باعث افزایش قیمت تمام شده کالا و خدمات از یک سو و افزایش تورم و ورشکستگی واحدهای تولیدی از سوی دیگر شود.

از سوی دیگر، بالا بردن بودجه نظامی و تسلیحاتی و تامین آن از جیب مالیات دهندگان فرانسوی، خشم عمومی در این کشور را دامن زده است. با این حال مقامات فرانسه به حمایت و پشتیبانی از اوکراین در جنگ روسیه ادامه می دهند.

ورود پناهجویان به کشورهای اروپا با ادامه یافتن جنگ همچنین تغییر برخی مناسبات و سیاست های خارجی فرانسه نیز بر شرایط اقتصادی داخلی تاثیر گذار بوده و مشکلات اقتصادی را تشدید کرده است.

همزمان، مقامات فرانسوی در بخش اقتصادی شرایط آسان تری را برای اوکراین و مبادلات تجاری با این کشور در نظر گرفته اند به طوری که کشاورزان اروپا اکنون معترض واردات بالا از اوکراین هستند.

به هر حال، ادامه اعتراضات در فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی به کابوسی دیگر برای مقامات اروپا تبدیل شده است.

«گابریل اتل» نخست وزیر فرانسه در پاسخ به اعتراضات گسترده کشاورزان خشمگین، پرداخت کمک‌های نقدی اضطراری به کشاورزان و همچنین کنترل مواد غذایی وارداتی  را وعده داده است.

وی گفت: هدف روشن است و آن تضمین رقابت منصفانه است در واقع مقرراتی که برای کشاورزان فرانسوی اعمال می‌شود باید از سوی محصولات خارجی نیز رعایت شود.

به نظر می رسد جنبش کشاورزان در فرانسه جلوه دیگری از بحران جهانی غذا است که با جنگ میان روسیه و اوکراین در دو سال اخیر و ادامه سیاست های مداخله جویانه اروپا، تشدید شده است.

کشاورزان فرانسوی تهدید کرده‌اند که در صورت برآورده نشدن خواسته‌هایشان، به پاریس که میزبانی بازی‌های المپیک تابستانی را در شش ماه دیگربر عهده دارد، نقل مکان خواهند کرد؛ این زنگ خطری جدی برای فرانسه و اتحادیه اروپا است. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

فرانسه گرفتار در بحران اعتراضات، مکرون نشست بروکسل را نیمه‌کاره رها کرد

ناآرامی‌های گسترده در فرانسه و واکنش انفعالی «امانوئل مکرون»