پایگاه خبری خلیجآنلاین روز دوشنبه به نقل از روزنامه واشنگتن پست نوشت: سئوالی که باید از نظام حاکم در عربستان سعودی پرسید این است که چرا فعالان سیاسی زن در حبس بسر میبرند اما جلاد و شکنجهگری چون "سعود القحطانی" آزادانه در دربار پادشاهی رفت و آمد میکند؟
روزنامه واشنگتنپست آمریکا در سرمقاله خود نوشت، با وجود اذعان ریاض به نقش مهم القحطانی در قضیه قتل "جمال خاشقجی" روزنامه نگار منتقد عربستانی در کنسولگری آل سعود در استانبول ترکیه و محرز شدن نقش این فرد برای بازجویان این پرونده، وی تاکنون بازداشت نشده و آزاد است.
گزارش: روایت قتل جمال خاشقجی در کتاب «وحشی گری دیپلماتیک»
واشنگتنپست تاکید کرد، آشکار شده است بیشتر موارد شکنجه زندانیان سیاسی، طی سال گذشته در عربستان سعودی رخ داده است و شاید این گونه شکنجهها علیه زندانیان سیاسی همچنان ادامه داشته باشد. بنابراین گزارش قربانیان این شکنجهها زنانی هستند که گناه آنان تنها مطالبه حقوق مدنی شان مانند "رانندگی" بوده است.
واشنگتنپست نوشت: حبس در سلولهای انفرادی برای مدت چند ماه آن هم پس از اولین بازداشت، ضرب و شتم، شکنجه با شوک برقی و هتک حرمت ازجمله شیوههایی است که در زندانهای عربستان برای شکنجه زندانیان سیاسی زن به کار گرفته میشود.
بنا براین گزارش، مسوولان بلندپایه سعودی مشارکت مستقیم خود را در این موارد شکنجهها تکذیب میکنند، همانظور که دخالت خود را در عملیات قتل خاشقجی منکر میشوند و این امر اعمال مجازات علیه این مسوولان را میطلبد.
روزنامه واشنگتنپست سپس به گزارش ماه مه گذشته سازمان عفو بین الملل مبنی بر شکنجه دهها نفر از فعالان سیایسی زن و فعالان سیاسی مردی استناد کرد که بدون ایراد اتهام و بدون آنکه به طور رسمی محاکمه شوند، در زندانهای عربستان محبوس هستند.
سازمان عفو بینالملل ماه گذشته (ژانویه 2019) درگزارشی اعلام کرد، افرادی شهادت دادهاند که ده نفر از زندانیان در سه ماه اول بازداشتشان در زندانی سری علاوه بر آنکه مورد هتک حرمت قرار گرفتهاند، شکنجه نیز شدهاند.
به گفته این افراد برخی از فعالان سیاسی مجبور شدهاند در برابر بازجویان اقدام به اعمالی خلاف عرف نمایند. "لجین الهذلول" فعال زن عربستانی از جمله زنانی است که مورد شکنجه قرار گرفته و به هتک حرمت از سوی القحطانی تهدید شده است.
القحطانی از معاونان ارشد "محمد بن سلمان"، ولیعهد عربستان، است. به گفته خانواده الهذلول، القحطانی خود شاهد عملیات شکنجه این فعال سیاسی بوده است.
واشنگتنپست میافزاید، بیشتر این زندانیان از جمله الهذلول، در اعتراضهای مسالمتآمیز به قانون ممنوعیت رانندگی زنان در عربستان سعودی مشارکت داشتهاند.
برخی از این فعالان زن که در زندانهای عربستان سعودی در بازداشت بهسر میبرند، از جمله "هتون الفاسی" و "عزیزه الیوسف"، از اساتید دانشگاهها هستند.
"سمر بدوی" فعال جامعه مدنی عربستانی و برنده "جایزه بینالمللی زن شجاع" سال 2012 آمریکا از جمله افرادی است که در زندان بسر میبرد.
در گزارش یکی از کمیسیونهای بریتانیا بر خطرناک بودن جنایتهای آل سعود علیه زندانیان سیاسی تاکید شده است. در این گزارش از رفتارهای ضد انسانی و سوء علیه زنان فعال عربستانی در زندانها از جمله هتک حرمت، محرومیت از خواب و تهدید به حبس در سلول انفرادی یاد شده است.
«کریسبین بلانت» نماینده پارلمان بریتانیا که به حمایت از عربستان معروف است، میگوید، تحقیقات نشان میدهد، رفتار بسیار بدی با فعالان زن در زندانهای آل سعود صورت میگیرد.
وی با تاکید بر اهمیت اجرای تحقیقات بینالمللی درخصوص اتهامات وارده به آلسعود، گفت، مسوولان ارشد سعودی مسوول این گونه رفتارها علیه زندانیان سیاسی هستند.
نمایندگان بریتانیایی خواستار آن شدهاند تا گزارشگر ویژه سازمان ملل در امر شکنجه و تیم وی در این اتهامات تحقیق کنند. واشنگتنپست مینویسد: اجرای تحقیقات نباید تنها تدبیری باشد که در این راستا اتخاذ میشود. مسوولان سعودی که در اینگونه شکنجهها مشارکت داشتهاند باید به سبب قوانین مربوط به مبارزه با شکنجه در دادگاههای بین المللی محاکمه و مجازات شوند.
مترجم: محبوبه جعفری
بیشتر بخوانید:
شکنجه زنان در زندانهای عربستان