ایران پرس - افزایش تولید و قاچاق  مواد مخدر در جهان نگران کننده است؛ اما چه عواملی سبب افزایش این نگرانی شده و چرا قاچاق مواد مخدر به یک معضل بی پایان تبدیل شده است.

این موضوع، محورمباحث همایش بود که دیروز(سه شنبه) به انگیزه گرامیداشت روز جهانی مبارزه با مواد مخدر، در تهران برگزار شد.

«علی لاریجانی» رئیس مجلس شورای اسلامی در این همایش گفت:

"...قاچاق مواد مخدر درون و جسم و جان انسان‌ها را از بین برده و خانواده‌ها را از هم می‌پاشاند و بهم ریختگی اجتماعی ایجاد می‌کند، از این رو پدیده‌ای بسیار پلشت برای جامعه است.ایران تا حدی مسیر قاچاق مواد مخدر را کنترل می‌کند لذا بقیه کشورها باید یک فکری به حال خود کنند زیرا بنا نیست که همه هزینه‌ها را ایران بدهد و باید به فکر تغییر کشت باشند."

در حال حاضر و براساس برآوردهای جهانی، دو  پدیده‌ی تروریسم و تولید مواد مخدر، خطری جدی برای امنیت ملی و ثبات منطقه ای و بین المللی محسوب می شوند.

در همسایگی ایران، افغانستان به عنوان منبع اصلی تولید مواد مخدر است.

از سال 2001 که آمریکایی‌ها به افغانستان حمله کردند تا با مواد مخدر و تروریزم مبارزه کنند تا امروز 16 سال گذشته است. 

نیروهای ناتو  و بطور اخص انگلیس که مسوولیت مبارزه با مواد مخدر در افغانستان رابرعهده گرفتند، تا کنون هیچ نوع دست‌آورد و پیشرفت قابل دفاعی در زمینه‌ی مبارزه با تروریسم و جریان‌های افراطی نداشته اند.

موضوع نگران کننده در این زمینه تبدیل شدن قاچاق مواد مخدر به منبع درآمد برای  تروریستها  و تاثیر آن بر امنیت  کشورهای منطقه است.

 «آندری کازانتسیُف»، یکی از کارشناسان مسایل بین الملل در روسیه در این باره می‌گوید:

 «...اوضاع افغانستان و تأثیرات آن بر مسئله‌ی امنیت در کشورهای  آسیای مرکزی- سایه‌ی سنگین خودش را دارد. به‌طور کلی، هرگونه ادامه و تقویت تهدیدهای سنتی در آسیای مرکزی، خطری برای امنیت روسیه نیز تلقی می‌شود.»

در این وضعیت، پرسشی که مطرح می گردد این است که  آیا  تلاش های منطقه ای  چند کشور از جمله ایران  جهت مبارزه با مواد مخدر به تنهایی  موثر واقع خواهد گردید؟ و آیا کشورهای که از تروریسم حمایت می کنند، در زمینه مبارزه با مواد مخدر صادقانه تلاش خواهند کرد؟

10 میلیون نفر در جهان در حوزه قاچاق مواد مخدر فعال هستند

واقعیت فاجعه بار این است که 10 میلیون نفر در جهان در حوزه قاچاق مواد مخدر فعال هستند و گردش مالی حاصل از قاچاق  مواد مخدر به هزارو 500 میلیارد دلار می رسد. 

مطابق گزارش‌های منتشره تولید مواد مخدر در افغانستان در سال 2016 به  پنج هزار و 600 تُن رسید؛ مطابق همین گزارش ها حدود 35 درصد این مواد از ایران عبور می‌کند.

جمهوری اسلامی ایران به عنوان خط مقدم مبارزه با قاچاق مواد مخدر در جهان بیش از سه هزار و 500 شهید و بیش از 10 هزار زخمی در این راه تقدیم کرده است.

«سلامت عظیمی» وزیر مبارزه با مواد مخدر در  کنفرانس بین المللی  مبارزه با مواد مخدر  که ماه مارس 2017  در تهران برگزار شد، با قدردانی از  ایران به دلیل جدیت در مبارزه با قاچاق مواد مخدر می گوید:

"...انتظار دارد دیگر کشورهای همسایه افغانستان نیز در اجرای تعهدات خود در زمینه انسداد مرزها و مبارزه با سوداگران مرگ، مانند ایران گام های قاطع و جدی بردارند."

تولید موادمخدر در افغانستان؛ تهدیدی خطرناک برای جهان

تولید موادمخدر در افغانستان یک تهدید خطرناک نه تنها برای منطقه بلکه برای کل جهان است.

در واقع ایران با تلاش های خود در مبارزه سخت با مواد مخدر و به عنوان خاکریز نخست مبارزه با قاچاق مواد مخدر با منشأ تولید در افغانستان، هزینه صلح و امنیت جهانی را پرداخت می کند؛ اما آنگونه که علی لاریجانی درهمایش تهران گفت:

".. اراده بین المللی برای مبارزه با مواد مخدر در صحنه عمل وجود ندارد و  قرار نیست ایران همه هزینه ها را در راه مبارزه با قاچاق مواد مخدر بدهد."115/112

بیشتر بخوانید:

لاریجانی: آمریکا عامل افزایش تولید مواد مخدر در افغانستان است

 پیام دبیر کل سازمان ملل متحد به مناسبت روز جهانی مبارزه با مواد مخدر

زنگ خطر مواد مخدر و آسیب های آن / ویدئو