ایران پرس- یکی از موارد فاحش نقض حقوق بشر توسط رژیم سعودی، قتل جمال خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد در کنسولگری عربستان در استانبول است.

خاشقجی دوم اکتبر 2018 به کنسولگری عربستان در استانبول وارد شد، اما هیچگاه از آن خارج نشد. قتل بی رحمانه خاشقجی که رژیم سعودی سرانجام به آن اعتراف کرد، واکنش و محکومیت‌های فراوانی را در سطح جهانی به دنبال داشت و سران اروپایی و مقامات آمریکایی نیز به انتقاد از این مساله پرداختند.

افزایش فشارها بر دولت آمریکا برای واکنش مشخص و مجازات رژیم سعودی به دلیل این اقدام ضد انسانی، سرانجام دولت ترامپ را به اقدامی در این زمینه وادار کرد.

در این راستا؛ وزارت خزانه‌داری آمریکا روز پنج‌شنبه فهرستی را برای تحریم 17 تبعه عربستان سعودی از سوی آمریکا اعلام کرد.

در فهرست  منتشر شده در تارنمای وزارت خزانه‌داری آمریکا، نام افرادی مانند «سعود القحطانی» مشاور برکنار شده دیوان پادشاهی سعودی، «محمد العتیبی» سرکنسول عربستان در استانبول و «ماهر المطرب» افسر اطلاعاتی و از نزدیکان ولیعهد سعودی به چشم می‌خورد.

با این حال؛ این اقدام ظاهری و بسیار سطحی واشنگتن انتقاد شدید منتقدان در کنگره را برانگیخته است.

در این زمینه؛ «رند پال» Rand Paul سناتور جمهوری‌خواه آمریکایی با انتقاد از موضع نرم واشنگتن درقبال ریاض در موضوع قتل «جمال خاشقجی»، تحریم‌های وضع شده از سوی خزانه‌داری آمریکا علیه 17 مقام‌ سعودی را اقدامی بی‌اثر و نمایشی دانست.

پال با اشاره به احتمال صدور حکم اعدام برای برخی از این افراد، گفت: فکر می‌کنید وقتی آن‌ها نگران اعدام هستند، آیا برای‌شان اهمیت دارد که تحریم شوند یا نه؟

وی با بیان اینکه اقدامات این‌چنینی نمی‌تواند در حکم تنبیهی برای ریاض باشد، افزود: عربستان سعودی برایش موضوع سلاح اهمیت دارد. اگر آمریکا حمایت نکند، حتی نیروی هوایی این کشور توان پرواز نخواهد داشت.

بن سلمان از قتل قاشقجی باخبر بود

به گفته پال، بعید است در رژیمی اقتدارگرا مانند عربستان سعودی، اقدامی بدون هماهنگی با ولیعهد انجام شود. او احتمالا از قتل خاشقجی باخبر بوده و هدایت آن را بر عهده داشته است. 

این سناتور آمریکایی روز پنجشنبه تلاشی ناکام برای تصویب قطعنامه‌ای با هدف منع فروش تسلیحات به بحرین به عنوان یکی از متحدان عربستان سعودی در ائتلاف نظامی علیه مردم یمن داشت.

این قطعنامه با 77 رای مخالف در برابر 21 رای موافق، از دستور کار سنای آمریکا خارج شد. پال گفته بود که قصدش از این اقدام، ارسال پیامی به دولت آمریکا مبنی بر لزوم پایان مداخله در جنگ یمن و قطع حمایت تسلیحاتی و لجستیکی از ائتلاف نظامی به سرکردگی عربستان سعودی بوده است.

روز چهارشنبه هم تلاشی مشابه در مجلس نمایندگان آمریکا برای الزام دولت به قطع حمایت از ریاض صورت گرفته بود که راه به جایی نبرد.

حمایت‌های ناعادلانه آمریکا از بن سلمان

بدین‌ترتیب، روشن است که آمریکا هیچگاه حاضر نخواهد شد که علیه عربستان سعودی که از مهمترین متحدان منطقه‌ای آن محسوب می‌شود اقدامات تنبیهی جدی و موثر انجام دهد.

از دیدگاه «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا، رژیم سعودی به مثابه گاوی شیرده است که باید آن را تا آخر دوشید.

ترامپ قبلا هم تصریح کرده است که حاضر به تحریم تسلیحاتی عربستان سعودی نیست، زیرا سعودی ها از مهمترین مشتریان تسلیحاتی آمریکا محسوب می‌شوند.

ضمن اینکه امریکا برای پیشبرد طرح‌های منطقه‌ای خود به رژیم سعودی نیاز دارد. 

به گفته «جیمز جفری» James Jeffrey نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور سوریه، واشنگتن هیچ «شریک بهتری» از عربستان سعودی برای مقابله با ایران ندارد.

بدین‌ترتیب روشن است که محمد بن سلمان با اطمینان از اینکه واشنگتن هیچگاه اقدامی جدی علیه وی صورت نخواهد داد اقدامات خشن خود علیه منتقدان داخلی و خارجی خود را ادامه خواهد داد.

کما اینکه «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا اخیرا مدعی شد، که ولیعهد سعودی نقشی در قتل خاشقجی نداشته است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/140

بیشتر بخوانید:

پرونده قتل‌خاشقجی؛ تحریم‌ها ضد ریاض بیشتر شود 

ترکیه: توضیحات جدید عربستان در مورد قتل خاشقجی «ناکافی» است

اعترافات معاون دادستان کل سعودی درباره خاشقجی+ ویدئو