نهادهای سیاسی و حقوقی بین‌المللی و کشورهای مختلف جهان در واکنش به‌خبر احتمال کشته‌شدن «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار مخالف سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول، خواستار روشنگری و پاسخ صریح ریاض در این رابطه شدند.

به گزارش پارس‌تودی؛ «استفان دوجاریک» Stephane Dujarric سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد روز دوشنبه در واکنش به اخبار منتشر شده مبنی بر قتل «جمال خاشقجی» در استانبول تصریح کرد سازمان ملل به دقت پرونده خاشقجی را دنبال می‌کند.

«دیوید کای» David Kai گزارشگر ویژه آزادی‌بیان سازمان ملل هم در واکنش به خبر قتل جمال خاشقجی گفت، در کنار اخبار و اطلاعاتی که حکایت از قتل جمال خاشقجی دارد، باید تحقیقاتی مستقل و بین‌المللی در این باره آغاز شود.

«مارکو روبیو» Marco Rubio سناتور جمهوری‌خواه ایالت فلوریدای آمریکا هم در صفحه رسمی خود در توئیتر خواستار آن شد که واشنگتن به قتل جمال خاشقجی واکنش قوی نشان دهد.

روبیو در عین حال وعده داد که موضوع را در سنا پیگیری کند.

«کریس مورفی» Chris Murphy دیگر سناتور آمریکایی پاسخگویی رژیم عربستان را درخصوص مرگ روزنامه‌نگار منتقد این کشور خواستار شد و گفت، ریاض باید هرچه زودتر توضیح دهد که چه بر سر جمال خاشقجی آمده است.

وزارتخانه‌های خارجه بریتانیا و فرانسه نیز در بیانیه‌هایی جداگانه، ضمن ابراز نگرانی از قتل جمال خاشقجی اعلام کردند، همچنان این موضوع نگران کننده را از طُرق مختلف و با اشراف کامل پیگیری می‌کنند.

سازمان امنیت و همکاری اروپا هم اعلام کرد، قتل روزنامه‌نگار مخالف سعودی در استانبول توسط عربستان به حیثیت جامعه جهانی لطمه زد و اگر خبر این جنایت تایید شود، جرمی بی‌سابقه علیه روزنامه نگاران اتفاق افتاده است.

کمیسیون اروپا نیز در بیانیه ای اعلام کرد، همانند همه اعضای جامعه جهانی از عربستان میخواهیم درباره سرنوشت خاشقجی توضیح دهد.

سازمان عفوبین الملل، خبرنگاران بدون‌مرز و سازمان دیدبان حقوق بشر نیز پیش از این به طور جداگانه و در واکنش به قتل نویسنده و روزنامه‌نگار منتقد سعودی، تایید مرگ خاشقجی توسط رژیم ریاض را به مثابه قتل خودسرانه و اعدام بدون محاکمه دانستند.

نهادهای سیاسی و حقوقی بین‌المللی و همچنین دولت‌ها و مقامات سیاسی کشورهای مختلف جهان درحالی درباره قتل جمال خاشقجی واکنش نشان دادند که دولت آمریکا بی‌توجه به موارد بی‌شمار نقض حقوق بشر و آزادی بیان در عربستان ضمن حمایت از این رژیم، تاکنون از موضع‌گیری درباره قتل روزنامه‌نگار منتقد عربستانی خودداری کرده است.

جمال خاشقجی سه‌شنبه، دوم اکتبر، پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه ناپدید شد.

رسانه‌ها گزارش دادند که جسد خاشقجی به صورت مثله شده و با آثار فراوان شکنجه در استانبول پیدا شده است. نام خاشقجی در فهرست افراد بازداشتی و تحت تعقیب رژیم آل سعود قرار داشت و وی از بیم بازداشت شدن، در خارج از عربستان زندگی می‌کرد. 

یک منبع در دولت ترکیه گفته است که پلیس این کشور معتقد است خاشقجی را تیم ویژه اعزام شده از عربستان به استانبول، در کنسولگری کشته است.

بیشتر بخوانید: 

ماجرای‌خاشقجی؛ شاهزاده‌سعودی: مردم عربستان قیام کنند

گزارش: قتل یا ربایش جمال‌خاشقچی

پرونده‌خاشقجی؛ حذف مخالفان‌سعودی به‌هر روش‌ممکن