«رمطان لعمامره» وزیر خارجه الجزایر، مغرب را به ارتکاب اقدامات غیردوستانه و خصمانه علیه کشورش متهم و تاکید کرد: تصمیم کشورش به منزله خسارت زدن به شهروندان دو کشور نیست.
تنش های سیاسی میان الجزایر و مغرب به ویژه طی ماه های گذشته تشدید شده است.
وقوع آتش سوزی های گسترده در الجزایر که به کشته و زخمی شدن تعداد زیادی از شهروندان الجزایری منجر شد و تاکید مقامات این کشور بر عمدی بودن آتش سوزی و دست داشتن گروه های تروریستی در این آتش سوزی ها سبب شده تا تنش میان دو کشور افزایش یابد.
شورای عالی امنیت الجزایر اخیرا در بیانیه ای اعلام کرد: دو گروه تروریستی «الماک» و «رشاد» که از جانب برخی طرفهای خارجی به ویژه مغرب و رژیم صهیونیستی حمایت میشوند در برافروختن آتش در بخشهای مختلف این کشور و همچنین ترور «جمال بن سماعین» جوان الجزایری نقش داشته اند.
در این راستا مقامات الجزایر بر ریشهکن کردن این دو گروه تروریستی وبازنگری الجزایر در روابط با مغرب تاکید کردند.
تشدید تنش ها میان الجزایر و مغرب در سایه عادی سازی روابط رباط با تل آویو
روابط میان الجزایر و مغرب اگرچه سالهاست به دلیل حمایت الجزایر از «جبهه پولیساریو» که به دنبال استقلال برای «صحرای غربی» است، با تنش روبرو است اما طی ماه های گذشته با اعلام عادی سازی روابط میان مغرب و رژیم صهیونیستی تنش ها افزایش یافته است.
مغرب چهارمین کشوری است که روابط را با تلآویو به طور رسمی عادی کرده است. در این راستا «محمد ششم» پادشاه مغرب با انتشار بیانیه ای از تماس های دوجانبه رسمی و روابط دیپلماتیک با اسرائیل سخن گفت؛موضوعی که الجزایر را به واکنش واداشت.
نخستوزیر الجزایر با اشاره به عادیسازی روابط میان مغرب و رژیم صهیونیستی گفت: "یک اراده خارجی واقعی وجود دارد که در تلاش است رژیم صهیونسیتی را به مرزهای ما نزدیک کند، ما باید مشکلات داخلیمان را بین خودمان حل کنیم و با همسبتگی و برادری تلاش کنیم تا بهترین راه را برای برون رفتن از بحرانهای چندگانه و تلاشهایی که کشور را هدف قرار داده اند، پیدا کنیم."
عادی سازی روابط میان مغرب و رژیم صهیونیستی به بحران های منطقه به ویژه روابط مغرب با الجزایر دامن زده است. اسرائیل که طی سال های اخیر سیاست نفوذ میان کشورهای آفریقایی را دنبال می کرد با عادی سازی روابط با برخی کشورهای عربی - آفریقایی اکنون تلاش می کند بیش از پیش در این منطقه حضور داشته و سیاست ها را به نفع خود تغییر دهد، چنانکه به تازگی نیز با وجود مخالفت الجزایر و 14 کشورعربی دیگر عضو اتحادیه آفریقا به عنوان ناظر در این اتحادیه پذیرفته شد. دفتر ارتباط رباط - تل آویو، نیز قرار است تا چندی دیگر در مغرب گشایش یابد.
این شرایط تنش ها را در آفریقا افزایش داده است؛ «رمطان لعمامره» وزیر خارجه الجزایر در این زمینه گفت: "الجزایر سیاستهای یکجانبه مغرب را محکوم میکند؛ از سال 1948 میلادی تاکنون سابقه نداشت که یک وزیر اسرائیلی از یک کشور عربی علیه کشور عربی دیگر اظهاراتی خصمانه مطرح کند. روشن است که مغرب از اصولی که به عادی سازی روابط با الجزایر کمک میکند دست برداشته است."
«رابح لونیسی» استاد علوم سیاسی در دانشگاه وهران می گوید: "الجزایر، دریافته که مورد حملات غیرمستقیم مغرب به ویژه از زمان همپیمانی آن با رژیم صهیونیستی قرار گرفته است."
تحقیقات اخیر نشان داده که مغرب در آتش سوزی های اخیر دست داشته است و عملا از گروههای الماک و رشاد حمایت و پشتیبانی می کند. علاوه بر این، یک جنگ مواد مخدر نیز علیه الجزایر در جریان است.
مرزها میان الجزایر و مغرب بسته شده و روابط دو کشور به طور کامل از سوی الجزایر قطع شده است. با توجه به شرایط کنونی به نظر می رسد تنش ها در روابط میان دو کشور افزایش یابد موضوعی که کشورهای منطقه را نیز درگیر خواهد کرد.
با این حال کشورهای منطقه امیدوارند با دیپلماسی بتوانند مشکل را حل کنند.
«احمد ابوالغیط» دبیرکل اتحادیه عرب در این زمینه ضمن ابراز تاسف از تنش در روابط الجزایر و مغرب از دو کشور خواست تا ضمن خویشتنداری مانع از تشدید تنش بیشتردر روابط شوند.
رایزنی های سیاسی برای حل بحران آغاز شده است، اما به نظر می رسد با توجه به مداخلات و منافع کشورهای خارجی در این منطقه راه دشواری در پیش است.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117