وزارت خارجه هندوراس در پیامی توئیتری نوشت: دولت این کشور موجودیت چین واحد را به رسمیت میشناسد و دولت این کشور تنها دولت مشروعی است که همه چین را نمایندگی میکند.
روابط میان هندوراس و تایوان بیش از یک ماه است که در پی تصمیم هندوراس به برگزاری روابط با چین، دچار تنش شده است. «سیومارا کاسترو»، رئیس جمهوری هندوراس اعلام کرده بود که قصد دارد به جای تایوان، روابط دیپلماتیک هندوراس را با چین برقرار کند. این درحالی است که هندوراس از متحدان آمریکا محسوب می شود و انجام چنین تصمیمی که سبب نزدیکی هندوراس به چین می شود، مطابق خواست آمریکا نیست.
امریکا هیچ گونه روابط دیپلماتیک رسمی با تایوان ندارد اما مهم ترین حامی بین المللی و تامین کننده تسلیحات این جزیره به شمار می رود. این رویکرد واشنگتن نیز اصلی ترین علت در تنش میان چین و آمریکا محسوب می شود.
به نظر می رسد تصمیم اخیر دولت هندوراس بر مبنای سنجش سودمندی روابط بین تایوان و چین است. با توجه به این که چین در حال حاضر دومین اقتصاد بزرگ جهان محسوب می شود و از امکانات و مقدورات گسترده اقتصادی، تجاری و مالی برخوردار است؛ مقامات ارشد هندوراس در تلاش هستند از ظرفیت های چین بهره مند شوند.
«برونو بینتی» کارشناس روابط چین در آمریکای لاتین در این باره می گوید: به رسمیت شناختن تایوان در آمریکای مرکزی میراث جنگ سرد است. از آن زمان تاکنون چیزهای زیادی تغییر کرده است، از جمله رشد اقتصادی چشمگیر چین. دههها پیش تایوان در واقع شریک اقتصادی جذاب تری نسبت به چین بود اما اکنون تاریخ تغییر کرده و تایوان نمی تواند با بازار بزرگ چین رقابت کند.
در این راستا این اقدام هندوراس با واکنش های مختلفی روبه رو شده است. برخی آن را در راستای منافع اقتصادی هندوراس دانسته اند و در واقع معتقدند این کشور برای تامین نیازهای مالی خود، به چین روی آورده است. «ادواردو انریکه رینا»، وزیر خارجه هندوراس تاکید کرد که تصمیم این کشور برای تغییر چرخش روابط دیپلماتیک به سوی چین به این دلیل صورت گرفته که هندوراس تا گردن زیر بار چالشهای مالی و بدهی فرو رفته است.
از سوی دیگر به نظر نمی رسد این تصمیم هندوراس از سوی آمریکا نیز نادیده گرفته شود؛ به طوری که می تواند پیامدهایی بر روابط هندوراس و آمریکا، بزرگترین شریک تجاری هندوراس داشته باشد.
«بیل کسیدی» سناتور جمهوریواه آمریکا در توییتی نوشت: هندوراس در حال حرکت به سمت چین کمونیستی است در حالی که جهان در حال دور شدن از این کشور است.
آمریکا، چین را رقیب ژئوپلیتیک خود می بیند و روابط بین دو کشور به دلیل تنش های متعدد در سال های اخیر از جمله تجارت و وضعیت تایوان تیره شده است.
پیش از این در دسامبر 2021 ، نیکاراگوئه نیز روابط دیرینه خود با تایوان را قطع و اعلام کرد که تایوان بخشی جدایی ناپذیر از سرزمین چین است؛ موضوعی که باعث شد وزارت خارجه آمریکا در واکنش به آن اعلام کند که تصمیم نیکاراگوئه منعکس کننده اراده مردم این کشور نیست؛ زیرا دولت آن آزادانه انتخاب نشده است.
درچنین شرایطی، در صورت پیروزی نامزد اپوزیسیون در انتخابات ریاست جمهوری پاراگوئه که قرار است اواخر آوریل برگزار شود، تایوان ممکن است یکی دیگر از متحدان خود را در آمریکای لاتین از دست بدهد. «افراین آلگره» نامزد اپوزیسیون انتخابات ریاست جمهوری پاراگوئه، وعده داده است که در صورت پیروزی، این کشور روابط با تایوان را قطع کند و مسیر نزدیکی با چین را در پیش گیرد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
115