ایران پرس: «علی باقری» معاون سیاسی وزارت امورخارجه در چند روز گذشته گفت‌وگوهای سازنده ای با تروئیکای اروپایی برای نزدیک تر شدن دیدگاه‌های مقام های سیاسی ایران و طرف های اروپایی برجام داشته است.

معاون سیاسی وزارت امورخارجه در ادامه سفر به پایتخت‌های سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس، روز جمعه و در آخرین مرحله از سفر اروپایی خود برای دیدار و گفت‌وگو با مقام‌های اسپانیا وارد مادرید شد.

باقری در مادرید علاوه بر مذاکرات دو جانبه با مقامات اسپانیا، با «انریکه مورا» معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا که ریاست نشست کمیسیون مشترک برجام را برعهده دارد، دیدار کرد.

گفت‌ وگوهای سفر چهار روزه معاون سیاسی وزارت امورخارجه با مقام های اروپایی و «انریکه مورا» بر یافتن راه‌ حل‌های عملی برای رفع تحریم ها متمرکز بود. 

آمریکا با نقض برجام و قطعنامه 2231 و اعمال  تحریم های فراقانونی تنها به جمهوری اسلامی ایران خسارت وارد نکرده بلکه به کشورهای دیگر عضو برجام نیز خسارت وارد کرد، زیرا آنان تعاملات اقتصادی با ایران داشتند.

ایران خواستار تعهدی مبنی بر این است که آمریکا بار دیگر از برجام خارج نخواهد شد. از این دیدگاه موضوعی که باید در مرحله اول به آن رسیدگی شود، لغو تحریم‌های غیر قانونی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران است.

تجربه مذاکرات قبل نشان داد اقدام یکطرفه نمی تواند نتیجه قابل قبولی برای تضمین حقوق ایران در برجام داشته‌ باشد. واضح است که باید نشانه‌های مثبتی از طرف مقابل دیده شود تا ایران هم بر مبنای حقوق متقابل و منطق سیاسی و بین المللی  به تعهدات برجام عمل کند.

«مهدی ذاکریان» تحلیلگر مسایل سیاسی معتقد است:

"نخستین کاری که آمریکا باید انجام دهد این است که به تعهدات خود برگردد و تحریم‌هایی که آمریکا اعمال کرده و نقض برجام است را کاملا لغو کند."

موضع ایران در این زمینه صریح و شفاف است.

«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه روز جمعه در اینستاگرام  نوشت: "جمهوری اسلامی ایران قصد ندارد در بن‌بست‌های باقی‌مانده از گفت‌وگوهای پیشین، بماند و اگر طرف‌های مقابل با رویکردی جدی و مثبت وارد وین شوند، دستیابی به یک توافق خوب آن هم در کوتاه مدت امکان‌پذیر است."

اروپایی ها از ایران می‌خواهند به تعهدات برجام باز گردد در حالیکه در این زمینه  یک مطالبه جدی از سوی تروئیکای اروپایی از آمریکایی‌ها مطرح نشده است.

مهمترین مسئله ای که باید مشخص شود اقدامات مربوط به لغوتحریم‌هاست. ایالات متحده همانگونه که از توافق خارج شد و تحریم‌های غیرقانونی علیه ایران وضع کرد، به همان صورت نیز می‌تواند به توافق برگشته و قانون‌شکنی را خاتمه دهد.

اقدام در این زمینه باید از طریق گروه های کارشناسی راستی آزمایی شود. البته با توجه به اهمیت موضوع برای همه طرف های توافق برجام و فرصت اندک باقیمانده دراین زمینه، انتظار می رود اروپایی ها با رویکردی جدی، در مذاکرات 29 نوامبر در وین شرکت کنند تا مذاکرات به یک جمع‌بندی قابل قبول برای لغو تحریم ها منجر شود.

عملکرد ضعیف اروپایی‌ها در عمل به تعهدات در برجام مسئله ای جدی است و جای انتقاد فراوان دارد. طرف های اروپایی با تعلل در اجرای تعهدات برجامی، ذهنیتی منفی برجای گذاشته‌ اند. مذاکره یکی از ابزارهای دیپلماسی است و ایران در مذاکرات وین قطعا به دنبال حقوقی است که آمریکا در برجام نقض و اروپا در جبران آن تعلل کرده است. ایران انتظار دارد که طرف های مقابل اتلاف وقت نکنند زیرا کسی آن را نمی پذیرد.

مواضع ایران درباره برجام کاملا شفاف و صریح است و نشان می دهد که ایران بدنبال مذاکرات جدید نیست بلکه آنچه در شرایط فعلی اهمیت دارد اعتماد سازی در زمینه نحوه بازگشت طرف مقابل به توافق های تصریح شده در برجام است.

بدیهی است همانگونه که وزیر خارجه ایران تصریح کرده است: "اقدامات و قانون‌شکنی‌های آمریکا از جمله تحریم‌های تازه این کشور ضد جمهوری اسلامی ایران، ارائه تضمین‌های عینی از سوی آمریکا را به یک ضرورت غیرقابل چشم‌پوشی تبدیل کرده است."

نویسنده: جمشید امین زاده

117