بر این اساس، دولت هند به «سید علی شاه گیلانی» اجازه داد تا فعالیت های سیاسی خود را در کشمیر تحت کنترل این کشور از سر بگیرد.
این عضو ارشد کنفرانس حریت کشمیر از سال 2010 تاکنون در حصر خانگی در منطقه حیدر پور در سرینگر مرکز جامو و کشمیر بود و با لغو محدودیت های خود اکنون می تواند از خانه خارج شود.
البته برخی رسانه های هند اعلام کردند، سید علی شاه گیلانی، میر واعظ عمر فاروق و محمد یاسین ملک از سران کنفرانس حریت کشمیر نباید ضد دولت «نارندرا مودی» نخست وزیر هند سخنرانی کنند.
گیلانی پس از لغو حصر خانگی خود، در نماز جمعه (دیروز) یکی از مساجد سرینگر گفت، دولت هند در سازمان ملل متعهد شده که به مردم کشمیر حق انتخاب برای سرنوشت خود بدهد.
این عضو ارشد حزب کنفرانس حریت کشمیر تصریح کرد، هند باید نظامیان خود را از منطقه کشمیر تحت کنترل هند خارج کند و از طریق برگزاری همه پرسی به مردم این منطقه اجازه دهد تا آینده خود را مشخص کنند.
تصمیم دولت هند برای لغو محدودیت ها علیه گیلانی
تصمیم دولت هند برای لغو محدودیت ها علیه گیلانی می تواند نوعی عقب نشینی حزب حاکم این کشور(بی جی پی) از مواضع تند خود علیه مسئله کشمیرو سران کنفرانس حریت باشد.
چند ماه پیش نماینده دولت هند در سفر به کشمیر با هدف بررسی راههای کاهش بحران،با سران و رهبران تاثیر گذار بر تحولات کشمیر دیدار نکرد و عملا این سفر بی نتیجه بود، اما وی در گزارش خود اذعان کرد که بحران کشمیر راه حل نظامی ندارد و تنها باید بر اساس راهکارهای سیاسی و از طریق گفتگو آنرا رفع کرد.
درچنین شرایطی تصمیم دولت هند برای لغو حصر خانگی گیلانی ناشی از عدم تحقق نتایح مورد انتظار حزب حاکم این کشور و دولت محلی کشمیر ازمحدودیت های گسترده علیه سران کنفرانس حریت و مقاومت مردم این منطقه در پیشبرد آرمان خود دراعمال حق تعیین سرنوشت است.
این دیدگاه وجود دارد که هند تا حدودی به این نتیجه رسیده که تداوم و تشدید سیاست های امنیتی و برخورد خشن و مسلحانه با مردم کشمیر، تنها موجب افزایش هزینه های سیاسی این کشور و جلب توجه بیشتر جامعه جهانی به مسئله کشمیر خواهد شد.
«پرکاش ملک» کارشناس مسائل نظامی در هند با تاکید بر لزوم آغاز گفت و گوهای سیاسی برای حل بحران کشمیر گفته است، بحران کشمیر راه حل نظامی ندارد.
در چنین شرایطی، هند بشدت از بین المللی شدن موضوع کشمیروفشارافکار عمومی جامعه جهانی ضد این کشور بشدت نگران است.
دهلی نو مدعی است تحولات کشمیر، مسئله ای داخلی است و نهادهای بین المللی و دیگر کشورها نباید در آن مداخله کنند، پاکستان اما می گوید به دلیل سکوت بین المللی، کشتار ساکنان کشمیر توسط نیروهای امنیتی هند ادامه یافته است.
قطعنامه سازمان ملل برای تعیین سرنوشت مردم
پاکستان در چارجوب راهبرد کلان خود در قبال مردم مسلمان کشمیر، درصدد است با جلب توجه بیشتر جامعه جهانی به مسئله کشمیر، بیش از پیش دولت هند را برای اجرای قطعنامه سازمان ملل در خصوص رجوع به آرای عمومی برای تعیین سرنوشت مردم این منطقه تحت فشارهای بین المللی قرار دهد.
هند این قطعنامه سازمان ملل را که راهکار مناسبی برای پایان دادن به مناقشه تاریخی کشمیر است، نپذیرفته است.
به نظر میرسد، اقدام تازه دولت هند در لغو محدودیت ها علیه گیلانی تاکتیکی برای کاهش فشارها علیه دهلی نو در داخلی و درعرصه منطقه ای و بین المللی است.
135/110
نویسنده:محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید :
در خواست سر وزیر جامو و کشمیر از هند و پاکستان برای حل بحران کشمیر
اعتصاب در کشمیر تحت کنترل هند