ایران پرس- بروکسل در تقابل با آمریکا، قوانین مربوط به مسدود سازی تحریم‌های ضد ایرانی را باهدف حمایت از شرکت‌های اروپایی فعال در ایران اجرا کرده است.

پایگاه اطلاع رسانی روزنامه فرانسوی «لوموند» در مطلبی با اشاره به احیای یک‌جانبه تحریم‌های آمریکا علیه ایران نوشت، قوانین مربوط به مسدودسازی این تحریم‌ها، برای جبران خسارت و آثار ناشی از آن ضد ایران، حقوقی را برای شرکت‌های اروپایی در نظر گرفته است.

درحالی که دولت آمریکا از اعمال دور اول تحریم‌های خود ضد ایران از تاریخ 16 مرداد خبر داد، کمیسیون اروپا در واکنش به این تصمیم آمریکا اعلام کرد، بروکسل قوانین خود را موسوم به قوانین «مسدود سازی تحریم‌ها» به اجرا می‌گذارد.

این قوانین شرکت‌های اروپایی که تمایل به ادامه فعالیت در ایران دارند را به‌رغم همه تهدیدهای ترامپ، حمایت می‌کند.

این تحریم‌ها بر معاملات اقتصادی و واردات کالا و محصولات اولیه و همچنین بخش خودروسازی و حمل و نقل تجاری اثر می‌گذارند.

دولت آمریکا همچنین در نظر دارد از پنجم نوامبر آینده، تحریم‌های شدیدی را ضد بخش نفت و گاز و همچنین بانک مرکزی ایران اعمال کند.

28 کشور عضو اتحادیه اروپا مقابل آمریکا ایستاده‌اند تا از منافع اقتصادی خود در ایران دفاع کنند؛ آنها با این کار به ایران امید می‌دهند که به توافق هسته‌ای با این کشور که در سال 2015 از سوی آمریکا، چین، روسیه، فرانسه، بریتانیا و آلمان به دست آمد، پایبند خواهند ماند.

«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه در واکنش به تصمیم آمریکا برای اعمال تحریم ضد تهران گفت، چنین اقدامی نتیجه‌ای جز منزوی کردن آمریکا و متحدان سعودی و صهیونیستی آن در عرصه جهانی ندارد.

اروپایی‌ها می‌خواهند با اعمال قانون مسدودسازی تحریم‌های ضد ایرانی، به «دونالد ترامپ» که در ماه مه از توافق بین‌المللی هسته‌ای خارج شد، پیامی بدهند.

وزرای امور خارجه فرانسه، آلمان و بریتانیا به همراه «فدریکا موگرینی» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز دوشنبه در بیانیه مشترکی، درباره تصمیم آمریکا برای احیای تحریم‌ها ضد ایران ابراز تاسف کردند.

در این بیانیه آمده است رفع تحریم‌های مرتبط هسته‌ای یکی از بخش‌های ضروری این توافق است؛ هدف آن اثرگذاری مثبت بر روابط تجاری و اقتصادی با ایران و مهم‌تر از آن بر زندگی مردم ایران است.

تحریم‌های آمریکا غیرقانونی هستند

اقدام روز دوشنبه 28 کشور عضو اتحادیه اروپا درباره ایران در واقع واکنشی در قالب قوانین ضد تحریمی سال 1996 است؛ سالی که آمریکا، کوبا، لیبی و حتی ایران را به اعمال تحریم تهدید کرد.

در آن زمان نیز، این کشورهای اروپایی درصدد مقابله با تاثیر این تحریم‌ها بر شرکت‌های اروپایی در کشورهای تحریم شده از سوی آمریکا با سرمایه‌گذاری و گسترش فعالیت آنها برآمدند.

مطابق قوانین جدید اروپا، شرکت‌های متعلق به این کشورها تحت تحریم‌های آمریکا ضد ایران که طبق حقوق بین‌الملل غیرقانونی به حساب می‌آیند، قرار نمی‌گیرند.

آمریکا می‌خواهد با قوانین غیرقانونی مربوط به تحریم‌ها ضد ایران، خط مشی خود را به گردانندگان اقتصاد دنیا یعنی اروپا که نیازی به این قوانین ندارند، تحمیل کند. 

اگر هم شرکت‌هایی از این تحریم‌ها تبعیت کنند، همانطور که تعدادی از آنها تاکنون این کار را انجام داده‌اند، باید برای آنها از سوی کشورهای عضو اتحادیه اروپا مجازاتی در نظر گرفته شود، مجازاتی بازدارنده و تاثیرگذار.

در اقدامات جدید اتحادیه اروپا در برابر آمریکا درباره تحریم‌ها ضد ایران، همچنین حقوقی برای خنثی کردن اثر این تحریم‌ها در نظر گرفته شده است و به این ترتیب، هرگونه اثر این تحریم‌ها در اتحادیه اروپا، با تعیین جبران خسارت ازسوی دستگاه قضایی از بین می‌رود.

عاقبت شرکت‌هایی که مجبور به ترک بازار ایران هستند، چه می‌شود؟ زیرا عواقب تبعیت از این تحریم‌ها به ویژه برای شرکت‌هایی که در داخل ایالات متحده هستند، بسیار سنگین به نظر می‌رسد.

بنا به گفته مقامات ارشد کمیسیون اروپا، شرکت‌های اروپایی اگر بخواهند، می‌توانند از قوانین اروپا مربوط به مسدودسازی تحریم‌ها ضد ایران خارج شوند؛ در این صورت، آنها باید از بروکسل، درخواست مجوز کنند و بروکسل نیز به همه درخواست‌ها در اسرع وقت رسیدگی خواهد کرد.

برای مثال؛ شرکت نفتی «توتال» این غول انرژی فرانسوی به‌رغم انعقاد قرارداد برای اکتشاف در حوزه گازی پارس‌جنوبی، خیلی سریع تصمیم خود را برای خروج از بازار ایران (پروژه گازی پارس جنوبی 11) اعلام کرد.

«ژان کلود یونکر» رییس کمیسیون اروپا چند هفته قبل گفت: «اگر چه برای حفظ روابط با ایران راه حل وجود دارد اما نباید خودمان را گول بزنیم، راه‌های پیش روی ما محدود هستند.»

در سال 1996، قوانین تحریمی وقت آمریکا با کمک مذاکرات سیاسی آنطور که تصور می‌رفت اجرایی نشد و بدین‌ترتیب خطر جنگ تجاری با آمریکا از بین رفت.

فرافکنی ترامپ ضد ایران  

ترامپ پس از این که اخیرا از اعلام آمادگی برای مذاکره با مقامات ایران خبر داد، روز دوشنبه نیز بر تمایل خود برای دستیابی به توافق جدید هسته‌ای با این کشور به شرط آنچه متوقف کردن فعالیت هسته‌ای خطرناک و حمایت از تروریسم خواند، تاکید کرد.

او همچنین به شرکت‌های اروپایی که از قوانین آمریکا تبعیت نمی‌کنند هشدار داد که عواقبی جدی در انتظار آنهاست.

دیپلماسی اروپایی‌ها که برای حفظ توافق هسته‌ای ایران و وادار کردن تهران به تعهد به آن تلاش می‌کند، بر این نظر است که واشنگتن از تحریم‌ها برای تحریک مردم ایران و افزایش نارضایتی آنها بهره‌برداری می‌کند.

 114/120

مترجم: حاجی‌خانی 

بیشتر بخوانید:

ادامه اقدامات خصمانه آمریکا علیه ایران/ واشنگتن تحریم های جدید علیه ایران وضع کرد

هشدار آمریکا به اروپا؛ واشنگتن در اعمال تحریم‌ علیه کشورهایی که با ایران تعاملات تجاری دارند تردید نخواهد کرد

اقدام اتحادیه اروپا برای مقابله با تحریم های آمریکا علیه ایران/ تحلیل