ایران پرس-شورای حقوق بشر سازمان ملل از تصمیم خود مبنی بر تشکیل ساز و کاری مستقل برای تسهیل روند دادرسی جنایی و رسیدگی به عاملان جنایات جنگی در میانمار خبر داد.

به گزارش تارنمای روزنامه فرانسوی لوموند؛ شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد روز پنج شنبه (27 سپتامبر) از تصمیم خود مبنی بر ایجاد یک ساز و کار بین المللی به منظور جمع آوری شواهد و اسناد معتبر از جنایات ارتش میانمار علیه مسلمانان روهینگیا از سال 2011 تاکنون خصوصاً قتل و شکنجه، با نگاهی به پیگرد قانونی عاملان آن در آینده، خبر داد.

به این ترتیب، «میچل باچله»، کمیسر حقوق بشر سازمان ملل خواستار تصویب قطعنامه ای با موضوع ایجاد ساز و کار مذکور و ارسال آن به مجمع عمومی سازمان ملل شد.

گفتنی است، از شواهد و اسناد جمع آوری شده در دادگاه بین المللی علیه عاملان جنایت استفاده خواهد شد.

درهمین راستا، قطعنامه پیشنهادی اتحادیه اروپا و سازمان همکاری های اسلامی (OCI) علیه عاملان کشتار اقلیت روهینگیا در شورای حقوق بشر با 35 رای موافق، 3 رای مخالف (چین، فیلیپین بروندی) و رای ممتنع   ونزوئلا و کوبا به تصویب رسید.

گفتنی است، این تصمیم شورای  حقوق بشر که از سوی سازمان عفو بین الملل و دیده بان حقوق بشر مورد استقبال قرار گرفت، مانند دیگر تصمیمات این شورا مستلزم تایید مجمع عمومی سازمان ملل متحد می باشد.

تشدید حملات ارتش میانمار و بودائیان افراطی به مسلمانان روهینگیا در استان راخین در غرب میانمار از 25 اوت 2017 تاکنون به کشته و آواره شدن هزاران مسلمان منجر شده است.

سازمان ملل در گزارشی ضمن محکوم کردن عملیات سرکوب و کشتار هدفمند مسلمانان روهینگیا در راخین، اقدامات ارتش میانمار ضد مسلمانان را پاکسازی و تبعیض نژادی دانست و آنها را بدترین نظامیان جهان توصیف کرد.

درخواست اعمال تحریم های هدفمند در گزارشی که اواخر اوت 2018 توسط هیأت حقیقت یاب سازمان ملل متحد در میانمار منتشر شد، اعمال تحریم های هدفمند، محاکمه و اجرای عدالت علیه فرماندهان اصلی ارتش میانمار در دادگاه بین المللی به اتهام نسل کشی در شمال استان راخین، جنایت ضد بشریت و ارتکاب جنایات جنگی در راخین، کاشین و شان درخواست شده است.

دو هفته پس از اینکه دیوان بین‌المللی کیفری تصمیم گرفت که به موارد اتهامی در میانمار بپردازد، هیات حقیقت یاب از شورای امنیت خواست تا از طریق دادگاه لاهه عوامل کشتار مسلمانان میانمار را هدف تحریم های هدفمند قرار داده و صادرات سلاح به میانمار را به منظور جلوگیری از ادامه این فاجعه انسانی ممنوع کند. 

در پی حملات ارتش میانمار در سال 2017 بیش از 700،000 مسلمان روهینگیا آواره و به بنگلادش فرار کردند.

سازمان ملل نیز در بیانیه ای ضمن محکوم کردن کشتار هدفمند مسلمانان روهینگیا، اقدامات ارتش میانمار را پاکسازی و تبعیض نژادی دانست و آنها را بدترین نظامیان جهان معرفی کرد.

این در حالی است که سخنگوی دولت میانمار مفاد گزارش هیات حقیقت یاب سازمان ملل متحد را که در ارتباط با کشتار اقلیت روهینگیا تهیه شده است، رد کرده است.

«فرخ امیل»، نماینده پاکستان در سازمان ملل متحد در این باره اظهار داشت: "این فاجعه مستلزم یک پاسخ محکم و بی سابقه از سوی جامعه بین المللی است."

مبارزه با  مصونیت عاملان جنایت ضد بشریت «الیزابت تیشی فیسلبرگر»، نماینده اتریش در سازمان ملل متحد و نیز به نمایندگی از اتحادیه اروپا اعلام کرد: "امروز سازمان همکاری های اسلامی و اتحادیه اروپا برای نخستین بار در خصوص تصویب یک قطعنامه علیه عاملان این فاجعه انسانی به توافق رسیده اند."

نماینده اتریش در سازمان ملل افزود: "بی شک عدم پیگیری حقوقی و عدم اجرای احکام مجازات، ضمن گسترش خشونت و جنایت های مشابه، پیامدهای ویرانگر و غیرقابل جبرانی را در سطح ملی و منطقه ای به همراه خواهد داشت."

در این قطعنامه بر گسترش فعالیت های هیات حقیقت یاب سازمان ملل  و ایجاد یک ساز و کار دائمی و مستقل به منظور جمع آوری، حفظ و تحلیل اسناد و مدارک موجود در خصوص بزرگترین جنایات بین المللی و نقض حقوق و قوانین بین المللی تاکید شده است. 

در این قطعنامه همچنین از اعضای تیم تحقیقاتی سازمان ملل خواسته شده تا با تشکیل پرونده های جرائم و ارائه آن به دادگاه های ملی، منطقه ای و حتی بین المللی در تسهیل و تسریع روند دادرسی جنایی بطور مستقل و عادلانه، همکاری کنند. 

دیوان کیفری بین المللی (دادگاه لاهه) اواسط ماه سپتامبراعلام کرد: "بررسی‌های اولیه در زمینه جنایت علیه اقلیت مسلمان روهینگیا در میانمار آغاز شده تا به این وسیله زمینه برای پیگیری‌ های بیشتر مساعد شود." 

138/112

مترجم:حقانی

بیشتربخوانید:

کانادا خواستار محاکمه نظامیان عامل نسل کشی اقلیت روهینگیا شد+ ویدئو

اتحادیه اروپا: به جنایات ارتش میانمار علیه مسلمانان روهینگیا رسیدگی شود

موگرینی نقض حقوق مسلمانان روهینگیای میانمار را محکوم کرد

درخواست سازمان ملل برای رسیدگی به جنایات دولت میانمار علیه مسلمانان روهینگیا + ویدئو