«ژوآن تی لوئین» (Joan Tilouine) در مقالهای در تارنمای روزنامه فرانسوی «لوموند» نوشت، مردم کنگو برای انتخاب جانشین «جوزف کابیلا»، رئیس جمهوری این کشور روز یکشنبه (30 دسامبر) به پای صندوقهای رای رفتند.
انتخابات ریاست جمهوری کنگو بعد از پایان آخرین دوره ریاست جمهوری کابیلا در سال 2016 بارها به تعویق افتاده و تظاهرات خشونت آمیزی را به دنبال داشته است.
کابیلا از سال 2001 تاکنون رئیس جمهوری دموکراتیک کنگو است.
رمـضانی شاداری روز یکشنبه (30 دسامبر) با 20 تن دیگر از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری کنگو به رقابت پـرداخته است.
تحریم اتحادیه اروپا علیه شاداری، کاندیدای ائتلاف حاکم کنگو، با خشم دولت این کشور مواجه شده است.
اتحادیه اروپا در آستانه برگزاری انتخابات جنجالی ریاست جمهوری در کنگو، چند مقام این کشور از جمله کاندیدای ائتلاف حاکم را تحریم کرده است.
این تحریمها علیه آن چه خشونت دولت علیه شورشیان کنگویی عنوان شده، اعمال گردیده است. گفتنی است، درگیریها میان شورشیان و نیروهای امنیتی کنگو از اوت 2016 و پس از کشته شدن رهبر این گروه به دست نیروهای دولتی شدت یافته است.
وزارت خارجه جمهوری دموکراتیک کنگو در واکنش به دور جدید تحریمهای اتحادیه اروپا علیه مقامهای سیاسی این کشور، اخراج «بارت اوری» (Bart Avery)، سفیر این اتحادیه را پیش از برگزاری انتخابات عمومی خواستار شد.
از سوی دیگر، کمیسیون انتخابات کنگو برگزاری انتخابات را در سه شهر «بوتمبو» و «بنی» در شرق و «یومبی» در غرب کنگو به دلیل چالشهای امنیتی، خشونتهای قومی و رواج ویروس ابولا تا ماه مارس آینده به تعویق انداخت.
در واقع، این شهرها به عنوان مرکز مخالفان ژوزف کابیلا رئیس جمهـوری کنگو شناخته شده و این تصمیم دولت در جـهت تغییر آرا به نفع رمضانی شـاداری، کاندیدای مورد حمایت کابیلا اتخاذ شده است.
در مجموع، تعویق برگزاری انتخابات در چند منطقه (پس از دوماه و یک هفته از آخرین موعد مقرر)، اعتراضات مخالفان و اخراج ناظران غربی از عوامل مهم بروز تنش در کنگو در آستانه برگزاری انتخابات روز یکشنبه محسوب میشود.
کاندیدای ائتلاف حاکم با اتخاذ سیاست سکوت، اختلاف افکنی و سرکوب معترضان، علیه اپوزیسیون مبارزه می کند.
این درحالی است که حزب مخالف از حزب حاکم و کمیسیون انتخاباتی (CENI) به عنوان مظنون به تبانی و تقلب در این انتخابات، انتقاد میکند.
در همین راستا، ائتلاف حمایت از «مارتین فایولو» (Martin Fayulu )، مردم را به برگزاری تظاهرات گسترده درسراسر کشور در روز جمعه (28 دسامبر)، به عنوان آخرین راه حل، دعوت کرد.
در واقع، این تظاهرات علیه به تعویق افتادن انتخابات در سه شهر کنگو، به بهانه شیوع بیماری آبولا و افزایش خشونتهای قومی و ناامنی تا مارس 2019 برگزار شد.
این تعویق قطعا بر رای حدود 1.2 میلیون نفر که بخش اعظمی از جمعیت کیوو شمالی را تشکیل میدهد و امروز از مخالفان جوزف کابیلا محسوب میشود، تاثیرگذار خواهد بود.
همچنین در بنی، تعداد انگشت شماری از جوانان به منظور اعاده حق رای دادن به خیابانها ریختند و به اتهام توطئه علیه دولت به شدت سرکوب و بازداشت شدند.
آتش خشم در میان مردمی که روزگار را به انتظار، بدبختی، سرکوب و تبانی میان کمیسیون انتخاباتی و حزب حاکم سپری میکنند، بالا گرفته است.
گفتنی است، مردمی که بهجز فقر و بدبختی هیچ دست مایهای در زندگی ندارند، اغلب از سوی شبه نظامیان که درپی منافع خود هستند و یا سیاستمداران با نفوذ، از سال 2014 تاکنون شاهد قتلهای مشکوک هستند و طی دو جنگ بزرگ کنگو در سالهای (1996-1997) و (1998-2003) مورد آزار و شکنجه قرار گرفتهاند، علیه حزب حاکم تحریک و ترغیب میشوند.
تنش میان اتحادیه اروپا و دولت کنگو
کمیسیون انتخابات کنگو (CENI)، با حضور هر ناظر انتخاباتی وابسته به مرکز «کارتر»، سازمان غیردولتی آمریکا و اتحادیه اروپا که پیش از این از مشروعیت انتخابات 2011 در این کشور انتقاد کرده بودند، مخالفت کرد.
وزارت امور خارجه کنگو، روز پنجشنبه از اتحادیه اروپا خواست تا ظرف 48 ساعت، نماینده خود در کینشاسا را فرا خواند.
کارشناسان سیاسی، این اقدام دولت کنگو را در آستانه برگزاری انتخابات «نگران کننده» توصیف کردند.
در واقع اخراج ناظر اتحادیه اروپا از کینشاسا Kinshasa و مخالفت با حضور وی در برگزاری انتخابات کنگو، واکنش دولت این کشور به تمدید تحریمهای 10 دسامبر علیه شاداری و گروه ناظر انتخاباتی در کنگو موسوم به «سیموسل» است.
گفتنی است، گروه ناظرانتخاباتی در کنگو، با 20 هزار عضو به عنوان دومین شبکه بزرگ ناظران انتخاباتی پس از کلیسای کاتولیک، در کنگو شناخته شده است.
به این ترتیب، در چنین شرایطی، تنش، سوء ظن و بی اعتمادی به برگزاری انتخابات در فضایی سالم و به دور از تقلب بیش از پیش تشدید شده است.
این انتخابات، اولین گام در جهت صلح و ثبات پس از استقلال کنگو در سال 1960 است که 9 کشور همسایه را تحت تاثیر خود قرار داده است.
در واقع، ثبات در کنگو به ثبات بخش بزرگی از قاره آفریقا بستگی دارد.
کشورهای همسایه و نیز جنوب آفریقا بارها درخصوص پیامدهای ناگوار برگزاری انتخابات در کنگو و تاثیر آن بر وضعیت ثبات و امنیت این کشورها ابراز نگرانی کردهاند.
سکوت به عنوان بخشی از استراتژی رژیمی است که همچنان برخلاف قانون اساسی کشور در صدر قدرت قرار داشته و مسبب درگیریهای خشونتآمیز، بحران انسانی، وضعیت بد اقتصادی و خشم طرفداران برگزاری انتخابات طبق قانون اساسی است.
یک روز پس از برگزاری انتخابات در کنگو در 31 دسامبر (امروز)، شورای امنیت سازمان ملل متحد نشستی با موضوع بحران سیاسی در کنگو برگزار میکند.
مترجم: ندا حقانی
141-120
بیشتر بخوانید:
برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در کنگو