«هلن ویسیه» (Hélène Vissière) در مقالهای در تارنمای هفتهنامه فرانسوی «لوپوئن» نوشت، «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا، در یک نگاه اجمالی، سال 2019 را سالی مهم، اما پیچیده توصیف کرد.
جنگ با چین
روابط میان دو ابرقدرت آمریکا و چین، طی چند دهه گذشته همواره دستخوش رقابت و همکاری و یا تنش و تقابل بوده است.
رؤسای جمهور آمریکا بهویژه بهدلیل وزنه سنگین پکن در اقتصاد سیاسی جهان در بیشتر مواقع استراتژی همکاری در عین رقابت را با این غول شرق آسیا ترجیح دادهاند.
«دونالد ترامپ» به عنوان چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا برخلاف روسای پیشین این کشور استراتژی تقابل و تشدید تنش را در قبال پکن در دستور کار خود قرار داده است.
تحلیلگران بر این باورند سیاستهای اقتصادی آمریکا علیه چین که به آغاز یک جنگ تجاری منجر خواهد شد، قطعا پیامدهای آن اقتصاد جهان را در سالهای آتی، تحت تأثیر قرار خواهد داد.
ترامپ علاوه بر تهدیدهای خود در عرصه اقتصادی، تحریمهایی را نیزعلیه بخش توسعه تجهیزات نظامی ارتش چین تصویب کرده است.
رئیس جمهور آمریکا، پکن را به سرقت اسرار تجاری، علمی و فنی، حمایت از جرایم سایبری، انتقال تکنولوژی و شیوههای ناعادلانه و اعمال تعرفه برای هزاران محصول چینی متهم کرده است.
پکن نیز در اقدامی تلافیجویانه، با در نظر گرفتن تعرفههایی برای سویا، کشاورزان ایالات متحده را بهطور مستقیم درگیر پیامدهای آن کرد.
همچنین در اوایل ماه ژانویه 2018، تعرفههای جدید ایالات متحده بر واردات چینی به ارزش200 میلیارد دلار اعمال شد که در نهایت دو رئیس جمهور در اجلاس گروه 20 در دسامبر 2018 با آتش بس 90 روزه (تا اول مارس 2019)، به توافق رسیدند.
آنچه مسلم است، پیامدهای ناشی از ادامه و افزایش تنش بسیار خطرناک بوده و علاوه بر جنبه تجاری، جنبههای دیگر را نیز تحت الشعاع قرار خواهد داد.
«مایک پنس» (Mike Pence)، معاون رئیس جمهور آمریکا، در جریان یک سخنرانی دراکتبر گذشته ضمن متهم کردن چین به استفاده از ابزارهای سیاسی، اقتصادی و نظامی، به منظور گسترش نفوذ و تامین منافع خود در ایالات متحده، اعلام کرد، « واشنگتن در قبال گسترش نظامی پکن در دریای جنوب چین بی تفاوت نخواهد بود.»
در واقع، یکی از مهمترین اهداف آمریکا از گذشته تا کنون مقابله با نفوذ اقتصادی و نظامی چین بوده است.
کدام کشور اروپایی از ترامپ حمایت می کند؟
قطعا، «آنگلا مرکل»، صدر اعظم آلمان و «ترزا می»، نخست وزیر بریتانیا، پاسخ این سوال نیستند.
این در حالی است که روابط «امانوئل مکرون»، رئیس جمهوری فرانسه نیز با دونالد ترامپ بهسردی گراییده است.
از سوی دیگر، دونالد ترامپ به منظور پیشگیری از یک جنگ تجاری دیگر علیه اروپا، اعمال تعرفههای جدید بر واردات (اتومبیل) اروپا را به حالت تعلیق درآورد.
همزمان با تعلیق تعرفههای جدید بر واردات اروپا، ژنرال «جیمزماتیس» (Mattis)، وزیر دفاع ایالات متحده در نامه ای ضمن اعلام کنارهگیری خود از دولت ترامپ، به اختلافنظرهایش با رییسجمهور آمریکا اشاره کرد.
ماتیس در این نامه خاطرنشان کرد، «با توجه به نقش آمریکا در جهان، ما نمیتوانیم بدون در نظر گرفتن منافع و روابط هم پیمانان اروپایی، این نقش را به طور موثر ایفا کرده و از منافع خود حفاظت کنیم.»
گفتنی است، رئیس جمهور آمریکا در روابط میان کرملین و کاخ سفید از یک رویکرد ضد و نقیض تبعیت میکند.
کرهشمالی و مساله سلاح هستهای
کرهشمالی همچنان مجهز به سلاح هستهای بوده است و به نظر میرسد قصد دست کشیدن از آن را ندارد.
در شرایط کنونی مذاکرات کرهشمالی با ایالات متحده متوقف شده و «کیم جونگ اون»، رهبر جوان این کشور از حضور در برخی نشستها شانه خالی کرده است.
دونالد ترامپ در واکنش به مواضع پیونگیانگ اعلام کرد، «هیچ عجلهای ندارد اما در صورت ادامه رویکرد تحریکآمیز و تنشزا ازسوی پیونگ یانگ، کاخ سفید آن را یک تمسخر تلقی کرده و در صدد تلافی برخواهد آمد.»
واشنگتن با انجام رزمایش نظامی درصدد عقب راندن کرهشمالی از برنامههای هستهای و موشکی است.
این در حالی است که کرهشمالی نیز بهنوبه خود سعی درالقای فضایی توام با وحشت در منطقه دارد.
از آنجاییکه کشورهای منطقه از بروز جنگ استقبال نمیکنند و آمریکا علی رغم اعمال فشار نمی تواند به خواستههای خود در کره شمالی دست پیدا کند، از اینرو دونالد ترامپ با اندکی عقب نشینی از مواضع خود در پیونگ یانگ، قصد دارد با فراهم ساختن زمینه گفت وگو، خود را پیروز تنشهای اخیر قلمداد کند.
دونالد ترامپ و چشمانداز انتخابات آینده
پیروزی و یا شکست ترامپ در انتخابات آتی ریاست جمهوری آمریکا، بخشی از دلایل متعددی است که موجبات نگرانی واشنگتن را فراهم ساخته است.
آنچه مسلم است، همه چیز به نتایج تحقیقات «رابرت مولر» (Robert Mueller)، دادستان ویژه و مسئول رسیدگی به پرونده مداخله روسیه در انتخابات ریاست جمهوری و احتمال نقض عدالت و قانون در این انتخابات بستگی دارد و قطعا نتایج این تحقیقات وضعیت را برای ترامپ دشوار تر خواهد ساخت.
هیچ احتمالی درخصوص محتوای گزارش مولر وجود ندارد.
اما به آنچه تا کنون در این گزارش اشاره شده است، ارتباط تنگاتنگ تیم انتخاباتی دونالد ترامپ با روسیه می باشد.
آنچه بیش از برکناری از قدرت، به نگرانیهای اینروزهای ترامپ دامن زده است، پیشبینی و تصور ترامپ کوچک و «جرد کوشنر» (Jared Kushner) داماد وی است.
اینکه نتایج تحقیقات مولر چه خواهد بود و تا چه اندازه در سرنوشت سیاسی ترامپ موثر است، امروز به مهمترین دغدغه حامیان و مخالفان رئیس جمهور آمریکا مبدل شده است.
لازم به ذکر است، رهبران جمهوریخواه و دموکرات کمیته اطلاعاتی سنای آمریکا اعلام کردند با ارزیابی جامعه اطلاعاتی این کشور درباره تلاش روسیه برای مداخله در انتخابات 2016 با هدف کمک به پیروزی دونالد ترامپ موافق هستند.
درپی انجام تحقیقات و اقدامات قانونی در ارتباط با تامین هزینههای مبارزات انتخاباتی ترامپ و مراسم تودیع و معارفه و همچنین افشای رسواییهای اخیر، برخی از کارشناسان و تحلیلگران سیاسی از مقاومت وی در برابر کنارهگیری از قدرت متعجب ماندهاند.
مترجم: حقانی
141/120
بیشتر بخوانید:
نیویورکتایمز: ترامپ؛ بدترین رئیسجمهور آمریکا
آمریکا، گرفتار و سردرگم تصمیمات ترامپ