نوری مالکی، نخست وزیر پیشین عراق، گفت: آمریکا از ورود گروه تروریستی داعش به موصل مرکز استان نینوا آگاه بود.

نوری مالکی در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری صداوسیما در بغداد، با اشاره به نقش داشتن برخی افسران عالی‌رتبه آمریکایی و گروه ترویستی القاعده در توطئه سرنگونی موصل، از پایبند نبودن آمریکا به توافق‌نامه راهبردی بغداد- واشنگتن انتقاد کرد و افزود: آمریکا از تشکیل محور ضد تروریسم ایران، عراق، لبنان و سوریه کاملا در هراس است.

رئیس ائتلاف دولت قانون عراق، با تاکید بر این که سرنگونی موصل، اقدامی بین المللی و هدفمند بود، تصریح کرد: اشغال موصل نه اقدامی داعشی و نه محلی بود، بلکه یک تجاوز بین المللی بود و کشور بزرگی که هم اکنون ادعا می‌کند در صف نخست مبارزه با داعش ایستاده است، از نفوذ داعش به موصل آگاه بود. 

نوری مالکی، افزود: "حتی برخی فرماندهان آمریکایی گفته بودند ما از نفوذ داعش به موصل آگاه بودیم، اما برای تحت فشار قرار دادن دولت مالکی اقدامی نکردیم."

نخست وزیر پیشین عراق، تاکید کرد: کشورهای خارجی با تشکیل ائتلافی به اصطلاح ضد داعش آن هم با فرماندهی آمریکا، تلاش کردند خود را مدافع عراق در جنگ با تروریسم قلمداد کنند، در حالی که اگر آمریکا به تعهدهای خود پایبند بود و سلاح‌های خریداری شده با پول عراق را به این کشور تحویل می‌داد، عراق هرگز در جنگ با تروریسم نیازی به ائتلاف خارجی نداشت، اما کمبود مهمات لازم که منتظر رسیدن آن از آمریکا بودیم، یکی از عوامل قدرت یابی داعش در موصل و عراق بود.

مالکی، تصریح کرد: از همان روزهای نخست اشغال موصل، کوشیدیم نیرویی مردمی تشکیل دهیم تا طی سه ماه موصل را آزاد کنیم، اما توطئه‌های داخلی و خارجی مانع از این اقدام شد. 

مالکی با اشاره به چشم‌داشت برخی کشورهای خارجی به موصل، گفت: ترکیه با استقرار نیروهایش در شمال عراق می‌خواهد در موصل جای پایی برای خود باز کند و آمریکا نیز می‌کوشد در پایگاه هوایی القیاره در 60 کیلومتری موصل مستقر شود و منطقه کردستان عراق هم از این بحث مستثنی نیست و می‌کوشد برخی مناطق موصل را ضمیمه کردستان عراق کند.

رئیس ائتلاف دولت قانون عراق، تنها راه حل مشکل موصل را مشارکت گسترده داوطلبان مردمی دانست و گفت: این مساله را به سفیر آمریکا در بغداد هم گوشزد کردم که یکپارچگی عراق و جلوگیری از تقسیم موصل، منوط به مشارکت داوطلبان مردمی در عملیات موصل است.

نخست وزیر پیشین عراق با قدردانی از کمک‌های جمهوری اسلامی ایران، تاکید کرد: زمانی که آمریکایی‌ها به ما پشت کردند، ایران با همه‌ی قدرت، سلاح‌های مورد نیاز را در اختیار ما قرار داد تا با داعش به جنگیم و اگر جمهوری اسلامی ایران نبود، جنگ ما با داعش بسیار سخت و دشوار بود و حتی ممکن بود داعش به قلب بغداد و دیگر شهرهای مذهبی نفوذ کند. 

نوری مالکی همبستگی کشورهای منطقه را برای آمریکا ناخوشایند توصیف و تصریح کرد: اگر کشورهای منطقه به ویژه ایران، عراق، سوریه و لبنان با هم محور مشترکی تشکیل دهند، می‌توانند به یک ابر قدرت جهانی بدل شوند.

مالکی، عامل اصلی ناخرسندی غرب از عراق را همکاری بغداد با دمشق دانست و گفت: کشورهای بین المللی از هرگونه همکاری عراق با سوریه نگران هستند، به ویژه اینکه اگر این همکاری در زمینه مبارزه با تروریسم باشد.

نخست وزیر پیشین عراق همچنین با اشاره به حجم گسترده اختلافات داخلی در این کشور، میانجیگری ایران برای حل این معضل را مهم توصیف کرد و گفت: تنها دوستان عراق می‌توانند در حل مشکلات این کشور نقش داشته باشند که ایران جز این کشورها است و شواهد هم نشان می دهد، جمهوری اسلامی ایران خیرخواه عراق است.