یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ. ای کسانی که ایمان آورده اید، روزه بر شما نوشته و مقرر شده همان گونه که بر کسانی که پیش از شما بودند مقرر شد، تا پرهیزکار شوید.(بقره ، آیه 183)

ستارگان مژده ی مهمانی خدا را برای زمینیان آورده اند . ماه خدا، ماه رمضان فرا می رسد و خیرات و برکات الهی از سوی خدا به سمت بندگانش نازل می شود.

پیامبر اکرم (ص) این نوید مبارک را در آخرین روز ماه شعبان به امت دادند و فرمودند: "اى مردم، همانا ماه خدا، همراه با برکت و رحمت و آمرزش، به شما روى آورده است؛ ماهى که نزد خدا برترینِ ماه هاست و روزهایش برترینِ روزها، شب هایش برترینِ شب ها و ساعاتش برترینِ ساعات است. اى مردم ماهى است که در آن به میهمانى خدا دعوت شده اید و از شایستگانِ کرامت الهى قرار داده شده اید. نَفَس هایتان در آن، تسبیح است، خوابتان در آن، عبادت، عملتان در آن، پذیرفته و دعایتان در آن ، مستجاب است. "

در ماه رمضان، مؤمنین با روزه، مناجات و تلاوت قرآن همچون فرشتگان، بال می گیرند و در آسمان رحمت و مغفرت الهی پرواز می کنند. چه سحرهایی که منتظر شنیدن نوای عاشقان در دعای سحر است و چه لحظه های پرشوری در راه است ؛ لحظه های توبه و بخشیده شدن ، لحظه های اشک ریختن و ابراز بندگی کردن ، لحظه های امیدهای بیشتر و لحظه های اجابت دعاها و توبه ها . خداوندا تو را سپاسگزاریم که بار دیگر طعم شیرین بندگی را در ماه رمضان نصیبمان می کنی .

ای ماه پرفضیلت ، ای ماه نور و معرفت ، آمدنت مبارک .

 

هر انسانی پیش از رفتن به میهمانی، خود را مهیای آن می کند. چنانچه آن میهمانی خاص باشد مسلماً فراهم کردن مقدمات آن نیز بیشتر و خاصتر خواهد بود. ماه رمضان را ماه میهمانی خداوند نامیده اند . برای ورود به چنین ماه پرفضیلتی که میزبان آن خداست ، چگونه باید مهیا شد؟ در روایات اسلامی ماه رجب و شعبان و روزه داری و ارتباط با خداوند در این دوماه عزیز را مقدمه ورود به ماه رمضان بیان کرده اند.

اما ماه رمضان بالاترین شرافت را داراست همانگونه که رسول اکرم (ص) می فرمایند: "تمام در‎های آسمان در اوّلین شب ماه رمضان، باز می ‎شوند؛ و این درها تا آخرین شب ماه مبارک رمضان بسته نمی ‎شوند."

چه میهمانی زیبایی ست میهمانی خدا. درهای آسمان به روی بندگان باز است و میزبان خود ، آنان را صدا می زند که بیایید و در رحمت واسعه ی من قرار گیرید . بیایید و از باغ رمضان بهترین بهره را ببرید و زیباترین گلهای بندگی را بچینید.

خداوند که پرورش دهنده و ربّ است، ماه رمضان را همچون اقیانوسی زلال در بین ماههای قمری قرار داده است. او با گشودن درهای رحمت و مغفرت خود در این ماه نورانی ، فرصتی را فراهم نموده تا انسانها بدون حجاب و واسطه با او سخن بگویند . با انجام اعمال و فرایض، با روزه های خالصانه و نمازهای به وقت، با تلاوتهای روزانه قرآن، با نگه داشتن زبان از دروغ و تهمت و گناهان دیگر، خود را در اقیانوس رمضان شستشو دهند؛ با دعاهای سحر و دعاهای روزانه دل را صفا دهند و با اعمال نیک همچون کمک به فقرا، اطعام روزه داران، دستگیری از مستمندان، زنگارهای تاریک گناه را از قلب خود بزدایند؛ آنگاه همچون کودکی تازه متولد شده در انتهای رمضان با پاکی از گناهان به استقبال عید فطر عید بازگشت به فطرت بروند. این مهم به دست نمی آید جز با غنیمت شمردن لحظه لحظه ماه مبارک رمضان برای بندگی خدای متعال.

 

یکی از مهمترین آداب وارد شدن در مهمانی خدا و قرار گرفتن در زمره روزه داران ، اجتناب از گناه به ویژه گناهان زبانی است. در روایات اسلامی پیرامون این موضوع ، حکایت درس آموزی نقل شده است: "روزی پیامبر خدا شنید زنى روزه ‏دار، کنیز خود را دشنام مى ‏دهد. پس، غذایى طلب کرد و به آن زن گفت: «بخور». زن گفت : ای رسول خدا من روزه دارم . پیامبر (ص) فرمود: «چگونه کنیزت را دشنام می دهی در حالی که روزه دار هستی؟! روزه، تنها نخوردن غذا و نوشیدنى نیست و همانا خداوند، روزه را حجابى در برابر کار و سخن زشت قرار داده است . آنگاه رسول خدا با آه و اندوه فرمودند : روزه ‏داران، چه اندک ‏اند و گرسنگان چه بسیار."

ماه رمضان، ماه پر رمز و رازی است که در آن همه روزه داران اعم از فقیر و غنی در یک خط قرار می گیرند. دیگر تنها فقرا و دردمندان درد گرسنگی و تشنگی را نمی کشند بلکه در این ماه، اغنیا نیز با روزه داری، گرسنگی و تشنگی دردمندان را درک می کنند. از این رو در این ماه پر خیر و برکت، اطعام و صدقه به فقرا و نیازمندان ثواب و پاداش زیادتری نسبت به ماههای دیگر دارد. این اطعام و صدقه در شبهای قدر دارای ثواب و اجر بیشتری است. رسول خدا (ص) در این باره می فرمایند: "اى مردم ! هر که از شما در این ماه، روزه دارى را افطار دهد، پاداش او براى آن، نزد خدا، آزاد کردن یک برده و آمرزش گناهان گذشته اوست."

روزه و گرسنگی و تشنگی ماه رمضان همچنین فرصتی است که مومنین را به یاد روز جزا و گرسنگی و تشنگی آن بیاندازد. روزی که در آن انسان مورد محاسبه قرار می گیرد و از نیک و بد خویش مطلع می شود. برای اعمال نیکش پاداش و برای گناهانش مورد عقاب واقع می شود. پس ماه رمضان که در آن نفحات الهی می وزد و هر نفس روزه دار دارای اجر و ثواب است بهترین فرصت برای ذخیره ی اعمال نیک و صالح برای روز جزاست.

پیامبر اکرم (ص) در خطبه خود به این مسئله اشاره می کنند و به مومنین هشدار می دهند که: "اى مردم، جان هاى شما در گرو کارهاى شماست، پس با آمرزش خواهى خود، آنها را آزاد سازید؛ و پشت هاى شما از بار گناهانتان سنگین است، پس با طول دادن سجده هاى خود، آنها را سبک کنید ، و بدانید که خداوند ـ که یادش والاست ـ به عزّت خود ، سوگند خورده است که نمازگزاران و سجده کنندگان را عذاب نمى کند و در روزى که مردم در پیشگاه پروردگار جهانیان [براى حساب] مى ایستند ، آنان را با آتش، هراسان نمى سازد ."

ماه مبارک رمضان را ماه تولد قرآن، ماه انس با قرآن، ماه بهار قرآن و ماه شناخت و بهره بردارى مناسب از قران نیز نامیده اند. قرآن، روح ماه رمضان است که در کالبد آن دمیده شده و ارزش و عظمت آن را چند برابر کرده است. قرآن، قلب ماه رمضان است، که بدون این قلب و ضربان آن، جوهره حقیقت در رگ هاى حیات معنوى روزه داران به جریان نمى افتد.

یکی از زیبایی های ماه میهمانی خدا، انس گرفتن با قرآن، کلام الهی ست. در این باره  فضیلت زیادی برای تلاوت حتی یک آیه از قران در ماه رمضان ذکر شده است. پیامبر (ص) می فرمایند: "هر کس در ماه رمضان ، آیه اى از قرآن تلاوت کند، پاداش کسى را دارد که در ماه هاى دیگر ، ختم قرآن کرده است."

پیامبراکرم(ص) می فرمایند: هر کس اخلاقش را در این ماه، نیکو سازد، براى او وسیله عبور از صراط خواهد بود، در آن روز که گام ها بر صراط مى لغزد ؛ ... و هر کس در این ماه ، یتیمى را گرامى بدارد، در روز دیدار، خداوند، گرامى اش خواهد داشت ...و هر کس در آن بر من زیاد صلوات بفرستد ، خداوند در روزى که وزنه اعمال ، سبک مى شود ، وزنه اعمال او را بیفزاید.