ایران پرس- به رغم طرحی که سنای آمریکا در زمینه تعلیق تحویل هواپیما‌های اف ۳۵ به ترکیه تصویب کرده است، وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) اعلام کرد، دو فروند هواپیمای اف ۳۵ را روز پنجشنبه -21 ژوئن به مقام های ترکیه تحویل می‌دهد.

اقدام پنتاگون نشان دهنده دوگانه بودن حاکمیت در آمریکا و بی اعتباری مصوبات سنا و کنگره آمریکا در زمینه تصمیمات مهم و استراتژیک است.

در واقع، چنین به نظر می رسد که نمایندگان سنای آمریکا قدرت تصمیم گیری در ارتباط با طرح های استراتژیک را ندارند.

در حالی که نظامیان آمریکایی توانسته اند موقعیت و نقش ترکیه را در منطقه بیش از سیاستمداران مجرب غربی درک کنند.  

پیش از این، «بن علی  ییلدیریم» (Ben Ali Yildirim) نخست وزیر ترکیه با ابراز تاسف از مصوبه سنای آمریکا برای ممنوعیت فروش جنگنده های اف 35 به دولت آنکارا، این اقدام را مغایر با روح همکاری های راهبردی دوکشور قلمداد کرده بود. 

بن علی  ییلدیریم در گفتگوی تلویزیونی در واکنش به اصلاحیه ممنوعیت فروش جنگنده های اف 35 به ترکیه در لایحه بودجه سالانه دفاعی آمریکا، گفته بود:

"ترکیه جایگزین‌هایی برای این جنگنده‌ها پیدا خواهد کرد. در عین حال، قرارداد خرید سامانه‌های اس ۴۰۰ روسیه را کنار نخواهد گذاشت."

اقدام سیاسی روسیه با فروش سامانه‌های دفاع ضدهوایی «اس-۴۰۰» به ترکیه

کارشناسان می گویند، روسیه با فروش سامانه‌های دفاع ضدهوایی «اس-۴۰۰» به ترکیه، در عمل یک اقدام سیاسی انجام داده است.

به طوری که با این اقدام روسیه، ضمن همگرایی هرچه بیشتر ترکیه با روسیه، آنکارا از اردوگاه غرب بویژه آمریکا خارج خواهد شد.

در این زمینه، برغم تغییر موضع آمریکا، «ادوارد آلدن» (Edward Alden) کارشناس ارشد شورای روابط خارجی گفته است:

"نظرات مختلفی در درون دولت ترامپ وجود دارد. در حالی که «استیو منوچین» (Steve monochin) وزیر خزانه داری آمریکا، مخالف جنگ تجاری است، «دونالد ترامپ» تغییری در سیاست‌های تجاری خود ایجاد نکرده و مشخصا نشان داده که به مقاصد موردنظر خود پایبند است."

به هر حال، اقدام ترکیه برای خرید سامانه پدافندی اس ۴۰۰ از روسیه، باعث ایجاد نگرانی ‌های بسیاری توسط وزارت دفاع آمریکا شده است.

این رویداد درحالی رخ داده است که ترکیه از سال ۱۹۵۲ میلادی به عضویت سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو درآمده است.

با وجود این، روابط آنکارا - واشنگتن از زمان روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ در آمریکا دچار افت و خیزهای فراوانی شده است، به ویژه در مساله مقابله با تروریسم در منطقه که آمریکا نقش مهمی برای ترکیه در روند تحولات قائل نشده و اقداماتی نظیر حمایت آمریکا از گروه‌های مبارز کرد در سوریه و عراق- که ترک‌ها با آن‌ها دشمنی دیرینه دارند - باعث تضاد شدید روابط دوکشور شده است.

دلایل ابراز نگرانی امریکا از اقدام ترکیه برای خرید اس ۴۰۰

آمریکا در پی اقدام ترکیه برای خرید اس ۴۰۰ ابراز نگرانی کرده است، چون از یکسو این سامانه موشکی از مدل‌های غربی خود نظیر پاتریوت پیشرفته‌تر است و از سوی دیگر، روسیه رقیب تسلیحاتی آمریکا در منطقه است که می تواند سلاح دراختیار کشورهای دیگر قرار دهد.

خرید سامانه موشکی اس ۴۰۰ توسط ترکیه باعث خواهد شد تا این کشور به وزنه‌ سنگین تری در معادلات روسیه تبدیل شود که در حال رقابت با آمریکا و ناتو هستند.

درمجموع، باید گفت، روند تحولات بویژه درمناسبات ترکیه با روسیه و آمریکا به گونه ای پیش می رود که ممکن است خرید سلاح از روسیه تا مدتی به تاخیر بیفتد.

نویسنده: محمد علی طالبی

133/110

بیشتر بخوانید:

گزارش: تشدید تنش میان امریکا و ترکیه و احتمال لغو قرارداد فروش جنگنده به ترکیه