ایران پرس-«شوکت میرضیایف» و «امامعلی رحمان» روسای جمهوری ازبکستان و تاجیکستان بر گسترش همکاری‌های دوکشور در زمینه های مختلف تاکید کردند.

«شوکت میرضیایف» و «امامعلی رحمان» که به منظور شرکت در مراسم جشن بیستمین سالگرد تاسیس شهر آستانه پایتخت قزاقستان و اعلام پایتخت قزاقستان به عنوان مرکز جدید مالی بین المللی به این شهر سفر کرده اند در دیدار دوجانبه، در خصوص روابط فیمابین گفتگو کردند.

دیدار روسای جمهوری ازبکستان و تاجیکستان برای دولت ها و ملت های منطقه آسیای مرکزی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

ملت های منطقه آسیای مرکزی پیوستگی زیادی با یکدیگر دارند. در این میان، نزدیکی و قرابت دو ملت ازبک و تاجیک از سایر ملت های این حوزه پر رنگ تر است.

بدیهی است که حل مشکلات این دوکشور همسایه، بر سایر جمهوری های این حوزه تاثیرات مثبت زیادی بر جای خواهد گذاشت.

با وجود این ، برخی کارشناسان در این زمینه تردیدهایی مطرح می کنند.  «عالم شیر زمان اف« کارشناس مسایل سیاسی تاجیکستان نیز بر این باور است که «برای عادی سازی روابط پرتنش ازبکستان و تاجیکستان در شرایط فعلی، در میان نخبگان سیاسی این دو کشور هم اراده جدی وجود ندارد. از این رو در آینده نزدیک امیدی به بهبود مناسبات تاشکند و دوشنبه وجود ندارد».

برغم وجود اختلاف های دوکشور همسایه، با روی کار آمدن شوکت میرضیایف در اواخر سال 2016 میلادی، ابتکاراتی از سوی وی در زمینه بهبود روبط ازبکستان با ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان انجام شد که با سفر سران این جمهوری ها به تاشکند و سفرهای رییس جمهوری ازبکستان به این سه کشور، همراه بود.

دو دیدار رییس جمهوری ازبکستان با مقام های ترکمنستان و قزاقستان و نیز سفر اخیر شوکت میرضیایف به قرقیزستان، به حل بخش عمده مشکلات چهار کشور منطقه آسیای مرکزی با یکدیگر منجر شده است.

با وجود این، میان تاشکند و دوشنبه مشکلاتی وجود دارد که تاکنون مانع حل اختلاف های دوکشور همسایه شده است.

به عنوان مثال، می توان به تنش دوکشور همسایه در زمینه طرح احداث نیروگاه برق آبی راغون اشاره کرد.

ساخت این نیروگاه 335 متری در خاک تاجیکستان، ابتدا با مخالفت و نگرانی ازبکستان آغاز شده است. دولت تاشکند ساخت این نیروگاه را دلیل بروز مشکل آب درمنطقه ارزیابی کرده است.

این مشکل درمناسبات دوکشور موجب شد، هر سال مشکلی بر مشکلات گذشته افزوده شود . در واقع، آغاز گر بروز اختلاف های دوکشور آسیای مرکزی، تاجیکستان بوده است که با احداث یک سد عظیم برق  آبی، تلاش کرده است خرج خود را از سایر کشورهای همسایه جدا کند.

در حالی که درمسیر رودخانه های بزرگی که چند کشور را سیراب می کنند، نباید موانع ایجاد کرد.

در آخرین مورد از اختلاف های دوکشور، روز پنجشنبه گذشته و در آستانه دیدار سران تاشکند و دوشنبه ، گمرک تاجیکستان واردات و صادرات کالاها از ازبکستان را به طور شدید و بی‌سابقه‌ای محدود کرده است.

شاید به دلیل همین مشکلات و تداوم آن ها است که برغم افزایش 50 درصدی حجم مبادلات تجاری ازبکستان وتاجیکستان، این رقم از 50 میلیون دلار در سال فراتر نرفته است. 110/140 

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

بیشتر بخوانید:

صدور دستور لغو روادید سفر اتباع تاجیکستان به ازبکستان

دیدار وزاری کشور تاجیکستان و ازبکستان/ مبارزه مشترک با تروریسم محور گفتگوها

مناقشات مرزی محور مذاکرات نخست‌وزیران تاجیکستان و ازبکستان